Τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολα και προβλέπεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Και ίσως πιο δύσκολα απ’ όσο μπορεί να υποπτεύεται η Κουμουνδούρου. Η επομένη της κάλπης θα βρει έναν ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον (πολύ) δύσκολων αποφάσεων. Ωστόσο, πριν από την ετυμηγορία της κάλπης, έχουμε την προεκλογική εκστρατεία.
Πέραν του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός άλλαξε γραφίστα και πλέον τα νέα γραφικά καμία επαφή έχουν με το ΠΑΣΟΚ και το παρελθόν του (πάνε τα πράσινα χρώματα και οι ευθείες αντιγραφές του Ανδρέα Παπανδρέου), αφετέρου άλλαξε σλόγκαν (πάει η «δικαιοσύνη παντού» και η «αλλαγή»), στη ρητορική του κόμματος και στα κύρια αφηγήματα όλα είναι απαράλλακτα. Η καταστροφολογία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και πλέον έρχεται να προστεθεί και ο «φόβος της παντοδυναμίας Μητσοτάκη». Οπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, «ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας θέλει πολλά μικρά και αδύνατα κόμματα απέναντί της. Και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα την κοιτάει στα μάτια.
Που μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς, είτε να την αποτρέψει από το σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας». Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι «παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη», δηλαδή επικίνδυνη για το πολίτευμα και τους πολίτες. Ωστόσο, παραβλέπουν ηθελημένα ότι έχουν υπάρξει κυβερνήσεις με πολύ ισχυρότερα ποσοστά στο παρελθόν: Αν βγάλει κανείς εκτός την πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς τότε το διακύβευμα ήταν «Καραμανλής ή τανκς», το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου έλαβε 48%, το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 47%, το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου 47%, το 2000 ο Κώστας Σημίτης 44%, το 2004 ο Κώστας Καραμανλής 45% και, τέλος, το 2000 ο Γιώργος Παπανδρέου 44%. Καμία «παντοδυναμία» δεν είχε κανείς τους. Κάθε κυβέρνηση που λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μπορεί απερίσπαστη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Είτε το σύνολο της ψήφου αθροίζει 151 (ελάχιστο κάτω άκρο) είτε 160 ή 170 βουλευτές, η κυβερνητική πλειοψηφία υφίσταται και επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πολιτικές για τις οποίες εξελέγη. Και αυτό στο τέλος είναι που κρίνεται από τους πολίτες.
Ενημερώθηκε αρμοδίως...
Στο φύλλο της Τρίτης έγραφα για το μείζον ζήτημα της ομολογούμενης ανοιχτά πλέον εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιούρ. Πλέον η υπόθεση παίρνει νέες διαστάσεις, αφού τόσο ο Ακης Σκέρτσος όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν άνευ περιστροφών ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί αρμοδίως –και μάλιστα ιδιωτικά– για τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος δύο (!) βουλευτών του (Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ). Στοιχεία τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν. Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και προχθεσινή ανάρτηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, του Θανάση Καλογιαντσίδη, ο οποίος έγραψε στο facebook ότι «δεν πρόκειται για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επί της ΝΔ, αλλά για νίκη του τουρκικού προξενείου», σημειώνοντας εξ αφορμής των λεγομένων του Νίκου Φίλη για το ίδιο θέμα ότι «εν προκειμένω, δυστυχώς, ο Μητσοτάκης είπε την αλήθεια, ενώ ο κύριος Φίλης φαίνεται να σπεκουλάρει κομματικά πάνω σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος».
Μαύρο χρήμα με τη σέσουλα
Στη βάσανο του ελέγχου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος βρίσκονται την τελευταία διετία συνολικά 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται τόσο στον τομέα της μετανάστευσης όσο και σε άλλους τομείς (όπως πχ. η «Κιβωτός του Κόσμου»). Oπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ την Τρίτη το βράδυ, σε 40 από τις 100 ΜΚΟ προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης υπεξαίρεσης, απιστίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος και η Αρχή προχώρησε σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, σε πολυσέλιδο πόρισμά της υπό τον τίτλο «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών», η Αρχή αναλύει το modus operandi της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία, προκύπτουν τρεις χαρακτηριστικοί τρόποι δράσης: α) αγορά ακινήτων από τους διαχειριστές με χρήματα από τα ταμεία των ΜΚΟ, β) οι μισθοί των υπαλλήλων επιστρέφουν στους προσωπικούς λογαριασμούς των διαχειριστών και γ) χρήση των εσοδών των ΜΚΟ, προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα της διαβίωσής τους.
«Το βιβλίο νοθεύτηκε»
Το βιβλίο πτήσεων εναερίων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της 23ης Ιουλίου 2018 εμφανίζει πτήσεις και ρίψεις που ουδέποτε έγιναν για την κατάσβεση της ολέθριας πυρκαγιάς που είχε δραματικό επίκεντρο το Μάτι. Αυτό κατέθεσε την Τρίτη το μεσημέρι στο δικαστήριο ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Βορριάς. Μάλιστα, σε ερώτηση του εισαγγελέα εάν οι εγγραφές ήταν νοθευμένες, ο αξιωματικός απάντησε ότι «προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο». Η συγκλονιστική ένορκη μαρτυρία έρχεται να προστεθεί στις απειλές που είχε δεχτεί ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος από την τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αλλοιώσει το πόρισμά του για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι κατά τέτοιο βαθμό ώστε να μην προκύπτουν ευθύνες για ανώτατα στελέχη.
Προς τι το νέο debate;
Κανονίστηκε λοιπόν και δεύτερο debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει του επαναληπτικού γύρου των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου. Ομολογώ ότι εξεπλάγην διότι η δεύτερη τηλεμαχία δεν πρόκειται να εισφέρει τίποτα επιπλέον στην προεκλογική περίοδο και στην ήδη διαμορφούμενη κατάσταση τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στις σκέψεις των ψηφοφόρων. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι κατά ένας λιγότερος (θα απουσιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης αφού το ΜέΡΑ25 δεν μπήκε στη Βουλή) και η διαφορά σε σχέση με το debate του Μαΐου είναι ότι οι δημοσιογράφοι θα έχουν μία ελεύθερη ερώτηση. Με το κύριο διακύβευμα να έχει κριθεί πάντως, το μόνο ενδιαφέρον σε επίπεδο τηλεμαχίας ήταν να γίνει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε να κρίνει ο λαός ποιος τελικά αξίζει τη δεύτερη θέση.