Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα για τους ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που καταλαμβάνουν τις κενές θέσεις σε Αρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο. Εννέα αρεοπαγίτες προήχθησαν σε αντιπροέδρους του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Θεοφάνη, Σταυρούλα Κουσουλού, Σωκράτη Πλαστήρα, Χρυσούλα Πλατιά, Βαρβάρα Πάπαρη, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Αικατερίνη Χονδρορίζου, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο και Μιχαήλ Αποστολάκη. 

Την απόφαση έλαβε διά περιφοράς το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου είχαν περάσει νωρίτερα από ακρόαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ενώ έλαβαν και την ψήφο των συναδέλφων τους, κατά την πρώτη μυστική ψηφοφορία της 3ης Ιουνίου στις Ανώτατες Διοικητικές Ολομέλειες. 

Αντίστοιχα, στο ΣτΕ οι τέσσερις νέοι αντιπρόεδροι που εξελέγησαν είναι οι Ολγα Ζύγουρα, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου και Δημήτριος Μακρής. Νέος αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ο Δημήτριος Πέππας. Οι εννέα νέοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου είναι οι Κυριακή Στεφανάτου, Ουρανία Σταθέα, Ελένη Ράικου, Μαρία Τρουπή, Γεώργιος Καντζίδης, Βασιλική Βλάχου, Νικόλαος Νικολάου, Ελένη Σκεπαρνιά και Ευστράτιος Παπαθανασόπουλος. Τέλος, προαγωγή σε επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων έλαβε η μέχρι πρότινος αντεπίτροπος, Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα. 

Για «στημένη» υπόθεση και επιλογή ημέτερων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. 

«Αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους που χαίρουν εκτίμησης από όλον τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτεύσαντες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις οκτώ θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν!» κατήγγειλαν τα μέλη της συνδικαλιστικής δικαστικής ένωσης. 

«Δεν θα πάμε από κράτος συντεταγμένης πολιτείας, σε κράτος δικαστών», απάντησε σε σκληρή γλώσσα ο Γιώργος Φλωρίδης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. 

«Η αυτονόμηση της δικαστικής εξουσίας οδηγεί σε καθεστώς που δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία, οι επιλογές των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων δεν αφορούν επαγγελματικό σωματείο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρίδης στη Βουλή, σχολιάζοντας τόσο την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης που την επικαλέστηκαν. 

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι όλες οι επιλογές προσώπων έγιναν με βασική πίστη και τήρηση του συντάγματος και όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί, οι οποίοι προβλέπουν τη γνώμη της Βουλής και τη γνώμη της Ολομέλειας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. 

Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες ο Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο νομοθέτημα που θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για επιτάχυνση και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Οι νέες διατάξεις τίθενται σε ισχύ από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2025 και αφορούν όλες τις νεοεισαχθείσες πολιτικές υποθέσεις (ανακοπές, αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα κ.ά.). 

Ο στόχος είναι να περιοριστεί στον μισό χρόνο ο θλιβερός μέσος όρος των 1.492 ημερών που κατέχει η χώρα μας για τελεσίδικη απόφαση. Στις 350 ημέρες οι δικαστές θα πρέπει να έχουν εκδώσει πρωτόδικη απόφαση και σε 650 ημέρες και τελεσίδικη. Ειδικότερα, μέσα σε έξι μήνες πρέπει να έχει εκδοθεί απόφαση για τακτική διαδικασία, σε τέσσερις μήνες για εκουσία διαδικασία και σε έναν μήνα για ασφαλιστικά μέτρα. Με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επαναπροσδιορισμού ανακοπών κατά πλειστηριασμού φιλοδοξεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσυμφορήσει τις υποθέσεις αυτές που λιμνάζουν και προσδιορίζονται να εκδικαστούν μετά από δέκα χρόνια. 

Μια καινοτόμο διάταξη, πιστή στη φιλοσοφία της δεύτερης ευκαιρίας και του σωφρονισμού ανηλίκων μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού, ψήφισε με το εν λόγω νομοθέτημα η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Ανήλικος που τέλεσε πλημμέλημα δεν θα διώκεται γι’ αυτό και θα αφήνεται ελεύθερος, με την υποχρέωση να παρακολουθήσει κάποιο σωφρονιστικό πρόγραμμα. Εξαίρεση προς τούτο αποτελεί η επανάληψη αξιόποινων πράξεων, οπότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα κρίνει την ποινική μεταχείριση του ανήλικου. 

Ψηφιακές δικογραφίες 

Το καινοτόμο έργο της ψηφιακής δικογραφίας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2025, αρχής γενομένης από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Επί της ουσίας, θα στηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα ανοίγονται από μηδενική βάση νέες δικογραφίες, με όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνουν αυτές να «ανεβαίνουν» διαδικτυακά από τους δικηγόρους της υπόθεσης. Επίσης, προωθείται εκ νέου μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, ενώ αναφορικά με τις διαθήκες μεταφέρεται σημαντικό έργο από τα χέρια των δικαστών στους συμβολαιογράφους.