Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της τακτικής και πολιτικής Δικαιοσύνης. Στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία της προέδρου και της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ύστερα από τρία χρόνια στο τιμόνι του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Κανονικά, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, και η εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, έπρεπε να υπηρετήσουν τη θέση για δύο έτη, ωστόσο ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης έδωσε τη δυνατότητα στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων να παρατείνουν τη θητεία τους για ακόμη ένα έτος.

Μαζί με τις κυρίες Κλάπα και Αδειλίνη, με τη λήξη του δικαστικού έτους, αποχωρούν από το σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, ακόμη 35 ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανάμεσά τους και οκτώ αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, αριθμός πολύ μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά υπηρετούν αυτή τη στιγμή έντεκα, άρα θα παραμείνουν μόνο τρεις, περιμένοντας τις προαγωγές του καλοκαιριού.

Διαβουλεύσεις

Η νέα διάταξη του Γιώργου Φλωρίδη, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δίνει τη δυνατότητα στους ανώτατους δικαστικούς (αρεοπαγίτες, αντιπροέδρους και αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου) να προτείνουν το πρόσωπο που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει ως επικεφαλής, έχει ήδη προκαλέσει ζυμώσεις και διαβουλεύσεις στους κόλπους του δικαστικού σώματος.

Όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία, κεκλεισμένων των θυρών, στις Ολομέλειες αρεοπαγιτών και αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Κάθε δικαστής έχει δικαίωμα να επιλέξει μέχρι πέντε δικαστές για τη θέση του προέδρου και μέχρι τρεις για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η λίστα με τα προτεινόμενα ονόματα, από τους κόλπους της Δικαιοσύνης, θα διαβιβαστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα κληθεί να διατυπώσει την άποψή της. Βεβαίως, βάσει Συντάγματος, τον τελικό λόγο έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, που καλείται να επικυρώσει την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, πάντως, ότι βούληση είναι όπως πάντα η τήρηση της νομιμότητας, δηλαδή η επιλογή προσώπων με βάση τη δικαστική επετηρίδα, που εγγυώνται το κύρος και την ποιότητα που απαιτεί η θέση, με τοποθετήσεις και ιδέες που αναβαθμίζουν τον θεσμό και στέκονται στο ύψος της κοινωνικής επιταγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βούληση του δικαστικού σώματος είναι να παραμείνει το άρωμα γυναίκας στην προεδρία του Αρείου Πάγου. Οι δύο επικρατέστερες ανάμεσα στις προτιμήσεις δικαστών και εισαγγελέων είναι η αντιπρόεδρος Αναστασία Παπαδοπούλου και η αρεοπαγίτης Αικατερίνη Χονδρορίζου.

Η κ. Παπαδοπούλου, που φαίνεται να συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες, λόγω υψηλότερης θέσης στην επετηρίδα, αν επιλεγεί, θα παραμείνει στην ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ένα έτος, καθώς συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο του 2026. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάιο του 1989, προήχθη σε αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2021 και σε αντιπρόεδρο τον περασμένο Αύγουστο. Είναι τρίτη στην επετηρίδα των δικαστών, μετά τις αποχωρήσεις αντιπροέδρων τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αντίθετα, αν από τη δικαστική Ολομέλεια επιλεγεί η κ. Χονδρορίζου, τότε θα πρόκειται για μια επιλογή ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας στην προεδρία, καθώς αποχωρεί το 2029 από το δικαστικό σώμα. Η επίσης πολύ έμπειρη δικαστική λειτουργός εισήλθε στο σώμα τον Σεπτέμβριο του 1993 και προήχθη σε αρεοπαγίτη τον Ιούλιο του 2022. Βρίσκεται στην 24η θέση στην επετηρίδα, μετά τη συνταξιοδότηση οκτώ συναδέλφων της

Στην Εισαγγελία

Όσον αφορά την πλήρωση της θέσης του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται ο αντεισαγγελέας Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο οποίος εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάιο του 1991 και βρίσκεται στη θέση του αντεισαγγελέα από τον Ιούλιο του 2023.

Ο κ. Τζαβέλλας έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ επί σειρά ετών (2012-2017 και 2018-2021) έχει χρηματίσει εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Με απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, το 2023 ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας. Στην επετηρίδα είναι 7ος μετά την αποχώρηση επτά συναδέλφων του.

Δεύτερη επικρατέστερη για να αναλάβει τα ηνία της εισαγγελίας είναι η αντεισαγγελέας Ελένη Καρκαμπούνα, η οποία έχει λάβει το χρίσμα της ευρωεισαγγελέα από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά καθήκοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αναλάβει μετά την αποχώρηση από το σώμα του Λάμπρου Σοφουλάκη, τον προσεχή Ιούνιο. Βεβαίως, αν η κ. Καρκαμπούνα επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση, θα αποχωρήσει από την ευρωεισαγγελία και θα αντικατασταθεί από έτερο συνάδελφό της.

Εισήλθε στο σώμα τον Μάιο του 1989 και κατέχει τον βαθμό της αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον Ιούλιο του 2022. Στην επετηρίδα θα είναι πρώτη, αφού προηγουμένως αποχωρήσουν επτά αρχαιότεροι αντεισαγγελείς στις 30 Ιουνίου.