Τεσσεράμισι χρόνια μετά το μεγαλύτερο πολιτικό φιάσκο από συστάσεως του ελληνικού κράτους οι σκευωροί επιστρέφουν και ισχυρίζονται ότι και «ξέρουν» ποιοι έκαναν τις υποκλοπές και «έτοιμους» έχουν τρεις μάρτυρες –με κουκούλα πάντα!

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος

 

Το φιάσκο με τους γνωστούς-άγνωστους κουκουλοφόρους μάρτυρες στη σκευωρία Novartis δεν έχει γίνει μάθημα για τους σκευωρούς, τους «γνωρίζοντες» και τους εμπλεκόμενους σ’ αυτήν τη μαύρη σελίδα της πολιτικο-δικαστικής ζωής του τόπου.

Γιατί αν τους είχε γίνει (ας είναι καλά και η τυφλή Δικαιοσύνη τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα ακούγαμε σήμερα μέσα από τα… μεγάφωνά τους –τεσσεράμισι χρόνια μετά τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους– να ισχυρίζονται (έχω φρέσκο πράμα που σαλεύει και τον μουστερή γυρεύει), χωρίς ίχνος ντροπής, ότι και «ξέρουν» ποιοι έκαναν τις υποκλοπές και «έτοιμους» έχουν τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες –οποία σύμπτωση!– για να δώσουν τα «φώτα τους» σ’ αυτήν τη δυσώδη υπόθεση.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα· ωστόσο μόνο ως φάρσα δεν μπορεί να εκληφθεί από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη η προσπάθεια κάποιων παρακρατικών κέντρων να στήσουν εν έτει 2022 μια νέα σκευωρία Novartis. Την προηγούμενη φορά –επί Ρασπούτιν, για να μην ξεχνιόμαστε– δέκα πολιτικά πρόσωπα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Χρειάστηκαν όμως να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να μπει οριστικά και αμετάκλητα στο αρχείο της Δικαιοσύνης και η τελευταία υπόθεση.

 

Ρασπούτιν και σία…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το 2018, ο Ρασπούτιν του Τσίπρα και η τσακαλοπαρέα της Αριστεράς και της συμφοράς ανακοινώνουν στο φιλοθεάμον κοινό ότι «τσάκωσαν» δέκα πολιτικούς αντίπαλους τους να έχουν πάρει μίζες από τη Novartis. Ο κακός χαμός αρχίζει. Το θέμα πάει στη Βουλή και ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του στήνουν ένα ανεπανάληπτο σόου με δέκα κάλπες. Οι πολιτικοί παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη και η αρμόδια εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη πιάνει δουλειά, μαζί με τρεις κουκουλοφόρους που μπήκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων – Κύριος οίδε πώς…

Μαζί με την Τουλουπάκη πιάνουν δουλειά και τα ανεξάρτητα και αντικειμενικά (βεβαίως, βεβαίως) μέσα του ΣΥΡΙΖΑ –που δεν ήταν και λίγα εκείνη τη μαύρη εποχή– και ξεκινούν να βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη για τα στοιχεία-φωτιά που έχουν οι τρεις κουκουλοφόροι, πόσο ανιδιοτελείς είναι, πόσο καλοί άνθρωποι είναι, πόσο θέλουν να συνεισφέρουν στην αποκάλυψη της αλήθειας και άλλα κολοκύθια με τη ρίγανη, όπως στο τέλος αποκαλύφθηκε ότι ήταν όλο αυτό το παραμύθι.

 

Βίος και πολιτεία

Από τα «χείλη» και τα non paper των σκευωρών οι πολίτες «ενημερώνονται» ότι αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι και «σπουδαίοι πολίτες» θα τινάξουν με τις «αποκαλύψεις» τους στον αέρα τη «διεφθαρμένη Δεξιά», μαζί και τον αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κι αρχίζει το εργάκι. Οι «αποκαλύψεις» ξεκινούν με μίζες εκατομμυρίων, τροχήλατες βαλίτσες, καταθέσεις στην Ελβετία, σπίτια στο Μανχάταν και άλλες τέτοιες σπαρταριστές ιστορίες για αγρίους, τις οποίες ιστορίες, παρεμπιπτόντως, η αρμόδια εισαγγελέας τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη της.

Το έργο όμως αρχίζει να μπάζει νερά, μιας και οι θιγόμενοι περνούν στην αντεπίθεση με όλα τα νομικά μέσα που η δημοκρατίας μας τους παρέχει. Τότε αρχίζουν το τσάμικο οι τρεις κουκουλοφόροι και οι σκευωροί που κρύβονται πίσω τους και αλλάζουν γραμμή. Αρχίζουν να ψελλίζουν κάτι «ατράνταχτα επιχειρήματα» του τύπου «κάτι άκουσα, εκτιμώ, δεν είδα, δεν ήμουν παρών, και σου ’πα, μου ’πες καταθέσεις». Παρ’ όλα αυτές τις «σου ’πα, μου ’πες καταθέσεις» και η εισαγγελέας τις καταγράφει με κάθε επισημότητα, και τα δημοσιογραφικά πτηνά τις μεταδίδουν ασμένως.

Η συνέχεια είναι πιο αποκαλυπτική. Αρχίζουν και φθάνουν στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία (εκτός από τη Δικαιοσύνη που είναι τυφλή και κουφή) πληροφορίες ότι στον έναν κουκουλοφόρο (θηλυκού γένους, σύμφωνα με τη σχετική φημολογία) έχει ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση εγγράφων και κλοπή αντικειμένων από το χρηματοκιβώτιο του πρώην αφεντικού του. Για τον δεύτερο κουκουλοφόρο λέγεται πως πρόκειται για πρόσωπο που εργαζόταν στη Novartis Hellas και του είχε ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τέλος, για τον τρίτο κουκουλοφόρο το έργο σκευωρία Novartis έληξε άδοξα μιας και ο ίδιος αποφάσισε να βγάλει την κουκούλα: μιλάμε φυσικά για τον Νίκο Μανιαδάκη.

Επίσης, μαθαίνουμε εκείνη την εποχή πως αυτοί οι «πατριώτες» κουκουλοφόροι πετάχτηκαν και μέχρι την Αμερική για να επαναλάβουν τις αποκαλύψεις τους στο FBI αλλά και να εισπράξουν κάποια πλούσια αμοιβή. Ατύχησαν όμως γιατί οι Αμερικανοί πράκτορες δεν ήταν… αμερικανάκια και αξιολόγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα ενημέρωσης, τις καταθέσεις τους ως μπούρδες και τους έστειλαν πίσω στην Ελλάδα.

Τι συμπεραίνει κανείς από τις σχετικές πληροφορίες για τους τρεις κουκουλοφόρους; Κανείς τους δεν έπρεπε, με βάση τον νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, να μπει σ’ αυτό το καθεστώς. Και αντί ο δικαστής να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους στείλει στο σκαμνί, τους «βλέπαμε» επί τέσσερα χρόνια μαζί με τα πολιτικά αφεντικά τους να επιχειρούν να καθοδηγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και, με λυσσαλέες προσπάθειες, να κλείσουν στη φυλακή τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τα κατάφεραν, αλλά το κόστος για τη δημοκρατία και τους δέκα θιγόμενους ήταν τεράστιο. Κι όσο αυτοί εξακολουθούν να φοράνε τις κουκούλες τόσο θα πρέπει οι φρουροί της δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης να ανησυχούν.

 

Περίεργα κέντρα

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια κάποιων εξωθεσμικών και περίεργων κέντρων στην υπόθεση των υποκλοπών. Τους ακούς να λένε πως «ξέρουν» τα πάντα για την υπόθεση, ότι «έχουν» τρεις μάρτυρες που θέλουν να τους βάλουν κι αυτούς κουκούλες, όπως έγινε και με τους άλλους στη σκευωρία Novartis, ότι «ξέρουν» από ποιο διαμέρισμα έγιναν οι υποκλοπές και σε ποιο υπόγειο είναι «κρυμμένα» τα αποδεικτικά στοιχεία. Το πιο ωραίο όμως με όλους αυτούς τους περίεργους και σκοτεινούς… Σέρλοκ Χολμς είναι ότι έχουν, οι καημένοι, την αξίωση να πάρουν στα σοβαρά κοινωνία, δικαιοσύνη και κόμματα τις φαιδρότητες που πουλάνε με την οκά.

Κοντολογίς, ζητάνε να ζήσει η ελληνική δημοκρατία μαζί τους το déjà vu που βιώνουν οι ίδιοι στο μυαλό τους. Οσο μυαλό, τέλος πάντων, έχουν…

Υγ.1: Ακούγοντας τις προάλλες δικηγόρο και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι η υπόθεση (σ.σ.: των παρακολουθήσεων) ξεκίνησε σ’ ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή, μας ήρθε στο μυαλό ότι την εποχή που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η σκευωρία Novartis υπήρχαν φήμες ότι ο αρχισκευωρός είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην ίδια περιοχή για να συντονίζει την επιχείρηση. Φανταζόμαστε ότι δεν είναι το ίδιο διαμέρισμα…

Υγ.2: Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε κόκκος εμπλοκής τους. Τα ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι απλά: γιατί άραγε οι δύο κουκουλοφόροι μάρτυρες τυγχάνουν προστασίας; Γιατί δεν βγαίνουν οι κουκούλες; Ποιος και γιατί θέλει να μη βγουν οι κουκούλες από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, οι οποίοι –με βάση την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης– αποδείχτηκαν ψευδομάρτυρες, σε ό,τι έχει να κάνει με τους δέκα πολιτικούς;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ

«Δεν έχουμε αποδείξεις, παρά μόνο μαρτυρίες»

Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο και σε άλλη που έδωσε στο Κόντρα, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης προχώρησε σε δύο αποκαλυπτικές, αν και αντιφατικές, ομολογίες. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι «είναι εν αναμονή» όπως ισχυρίστηκε «να καταθέσουν στις αρχές τρεις άνθρωποι (σ.σ.: κουκουλοφόροι α λα Novartis), οι οποίοι διενήργησαν τις υποκλοπές, με τον όρο να τεθούν υπό το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων». Και η δεύτερη, που όμως αντικρούει την πρώτη, ότι «στη συγκριμένη υπόθεση δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία». Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου «πώς θα βγει άκρη», είπε συγκεκριμένα: «Αυτό θα μπορέσει να γίνει με μαρτυρίες πια».

 

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΔ

«Η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ούτε καν ως φάρσα»

«Το “έργο” ξεκίνησε με δημοσιεύματα σε δόσεις για “λίστες” παρακολουθήσεων, κατηγορώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό, χωρίς κανένα στοιχείο και αναφορά σε δύο ανώνυμες “πηγές”. Συνεχίστηκε με τον κ. Βαξεβάνη να καλείται από τον εισαγγελέα και να μην καταθέτει κανένα απολύτως στοιχείο. Τώρα ήρθε και ο συνήγορος του κ. Βαξεβάνη, κ. Μαντζουράνης, να ζητήσει, παραδεχόμενος την έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου, την κλήση προστατευόμενων μαρτύρων. Το “έργο” το έχουμε ξαναδεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να υιοθετήσει τις “αποκαλύψεις” Χίου-Βαξεβάνη, “πόνταρε” σε επανάληψη της Novartis όταν, με κουκουλοφόρους, “κρέμασε στα μανταλάκια” δέκα πολιτικούς αντιπάλους του για να αποδειχθεί τελικά –ύστερα από εξονυχιστική έρευνα της Δικαιοσύνης– ότι τίποτα από όσα είπαν δεν ίσχυε. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ούτε καν ως φάρσα! Γιατί τη λάσπη, την τοξικότητα και τον διχασμό, που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως σωσίβιο, τα πληρώσαμε ήδη πολύ ακριβά!»