Με κοινωνικό πρόσημο και βασικούς άξονες  τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών στο κυβερνητικό επιτελείο συνθέτουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η σύγκλιση της οικονομίας με την ευρωπαϊκή, και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα, τα οποία αφορούν την κοινωνία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγη, την ακρίβεια και τη φορολογία, και με ορίζοντα τριετίας.

Έμφαση θα δοθεί στη διόρθωση αδικιών, όπως στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας του νόμου.

Κεντρικό Μητρώο επιδομάτων

Ένα Κεντρικό Μητρώο Επιδομάτων, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να υπάρξει συνολική εικόνα για το ύψος των επιδομάτων, που κατευθύνονται και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις κατάχρησης και αδικιών, και να ληφθούν αποφάσεις για μία πιο αποτελεσματική επιδοματική πολιτική. 

Στην ατζέντα τνω εηαγγελιών του πρωθυποτργού στη ΔΕΘ αναμένεται να ενταχθούν οι σχεδιαζόμενες αζλλαγές σε σειρά κοινωνικών επιδομάτων που θα αφορούν όχι μόνο στα κριτήρια χορήγησης αλλά και στον τρόπο καταβολής τους. Στο πλαίσιο αυτό «ανανεώνεται» το επίδομα ανεργίας, αναμορφώνονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και προωθείται η εξίσωση τρίτεκνων – πολύτεκνων.

Δύσκολη εξίσωση, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των εισοδημάτων - Επιδότηση και τον Σεπτέμβριο στα τιμολόγια ρεύματος

Διαρκής είναι η μάχη της κυβέρξησης κατά της ακρίβειας.Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επαναφορά του μέτρου της προαιρετικής μείωσης των τιμών κατά τουλάχιστον 5% στα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε δύο εβδομάδες τους κωδικούς που θα προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή, ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το χρονικό διάστημα που οι τιμές θα είναι μειωμένες. Το επικρατέστερο σενάριο πάντως θέλει τις τιμές να «κλειδώνουν» για τρεις μήνες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, δεν θα εμφανίσει καλάθι παροχών, καθώς το περιθώριο αύξησης των δαπανών για το 2025, με βάση τα δημοσιονομικά όρια, εξαντλείται στα 3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Ωστόσο, καταβάλλεται προσπάθεια αύξησης αυτού του ποσού και συνεπώς διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου,«Κλειδί» των παρεμβάεων είναι η αντιμετώπιση των φορολογικών βαρών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο σκέλος της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημά τους να είναι μειωμένο κατά 50%, κάτι που ισχύει σε οικισμούς αλλά και σε νησιά με συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων.Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, βάσει του οποίου υπολογίζεται και καθορίζεται η φορολόγηση των επαγγελματιών.

Στήριξη, μέσω της αύξησης στη σύνταξη για το 2025, αλλά και με την καταβολή ενός επιδόματος σε εκείνους που η προσωπική τους διαφορά είναι πάνω από τα 10 ευρώ, αναμένεται να λάβουν και οι συνταξιούχοι.

Στο θέμα της στέγης εξετάζεται η διεύρυνση των κριτηρίων αναφορικά με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τρίτεκνους, αντικίνητρα στο Airbnb κ.α. Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένεται και η σχετική απόφαση που φέρνει αλλαγές.

Το ύψος της επιδότησης αυξάνεται σε 60 από 40%, άρα αυξάνεται το όριο των δαπανών. Μέχρι τώρα είναι 10.000, αναμένεται να δούμε πόσο θα αυξηθεί. Όπως επίσης θα έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή για αυτούς που έχουν κάνει μεν αίτηση, αλλά ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η απόφαση εκταμίευσης ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ευρώ που αφορά την τέταρτη δόση από το σκέλος των επιδοτήσεων.

Στις άμεσες ενισχύσεις προστίθεται και η ενδεχόμενη συνέχισης της επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος και τον Σεπτέμβριο. Στις 2/9 πιθανότατα να υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ σχετικές αναφορές έκανε  ήδη  ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης