Με τη «σφραγίδα» του Αρείου Πάγου, η δικαιοσύνη, τη χρονιά που μας αποχαιρετά, αποφάνθηκε οριστικά για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Χάρη στο εμπεριστατωμένο πολυσέλιδο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Αχιλλέα Ζήση, το οποίο επικύρωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεωργία Αδειλίνη, οι καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων για απόπειρα υποκλοπής τους με κακόβουλο λογισμικό τέθηκαν στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή οποιουδήποτε κρατικού αξιωματούχου με τη χρήση μολυσμένου λογισμικού.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρακολουθήσεις των καταγγελλόντων έγιναν με νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου τους από την ΕΥΠ, για λόγους εθνικής ασφάλειας, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα της ΕΥΠ, χωρίς χρήση άλλου μέσου. Αντίθετα, σε δίκη μέσα στο 2025, για παραβίαση απορρήτου και επικοινωνιών παραπέμπονται οι τέσσερις εκπρόσωποι των εταιρειών Intellexa και Krikel.

Χωρίς αμφιβολία η υπόθεση που συντάραξε περισσότερο τη χώρα τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η δολοφονία του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη από έναν «στρατό» οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, που εξαπέλυσαν ανηλεή επίθεση με ναυτικές φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και άλλα εκρηκτικά, κατά των αστυνομικών δυνάμεων, έξω από το γήπεδο βόλεϊ της ομάδας, στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 κάθεται στο εδώλιο για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του, ο 18χρονος οπαδός που ομολόγησε ότι πέταξε τη μοιραία ναυτική φωτοβολίδα στον άτυχο
αστυνομικό.

Παράλληλα, τις επόμενες κιόλας ημέρες, κλείνει η ανάκριση για τους κατηγορούμενους ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού και τους μεγαλοπαράγοντες της ΠΑΕ και η υπόθεση παίρνει τον δρόμο για το δικαστικό συμβούλιο. Αυτό θα κρίνει ποιοι θα οδηγηθούν σε δίκη και για ποια αδικήματα.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2024, οι πέντε διοικούντες της ομάδας των «ερυθρολεύκων», Βαγγέλης Μαρινάκης, Κώστας Καραπαπάς, Μιχάλης Κουντούρης, Δημήτρης Αγραφιώτης και Γιάννης Μώραλης, έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις ενώπιον ανακριτή για τα αδικήματα της υποστήριξης και χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης και της προτροπής σε βία.

Σκευωρία Novartis 

Η απόφαση-σταθμός της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας Εφετών για άρση του καθεστώτος προστασίας που απολάμβαναν τα τελευταία επτά χρόνια οι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη αποκατέστησε οριστικά την υστεροφημία των δέκα πολιτικών προσώπων που οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες έσυραν στη «λάσπη».

Η απόφαση της δικαιοσύνης, ότι οι εν λόγω μάρτυρες ήταν στην πραγματικότητα «αναξιόπιστοι» και «μη ουσιώδεις» στη διερεύνηση της υπόθεσης, προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων, με κυριότερη τη δική τους πλέον εμπλοκή με την ποινική δικαιοσύνη.

Ο Δεστεμπασίδης και η Μαραγγέλη έχουν ήδη δώσει ανωμοτί εξηγήσεις σε πταισματοδίκη και πλέον αναμένουν την απόφαση των εισαγγελέων για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και για ποια αδικήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2025 θα οδηγηθούν σε δίκη, για να μην παραγραφούν οι ποινικές τους ευθύνες. Με μπαράζ αγωγών εναντίον τους ετοιμάζονται να απαντήσουν οι δέκα θιγόμενοι πολιτικοί. 

Μάτι, η ανοιχτή «πληγή»

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εκδίκαση της υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι σε δεύτερο βαθμό. Με τη συνέχιση του δικαστικού έτους, στις 7 Ιανουαρίου, αρχίζουν οι απολογίες των τότε υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής αλλά και της αυτοδιοίκησης, της Ρένας Δούρου, του Ευάγγελου Μπουρνούς και του Ηλία Ψινάκη.

Το δικαστήριο καλείται να εκδώσει την ετυμηγορία του εντός των πρώτων μηνών του νέου έτους, αν θέλουν οι συγγενείς των 104 νεκρών και των δεκάδων εγκαυματιών να ελπίζουν στην αμετάκλητη καταδίκη των υπευθύνων της εθνικής τραγωδίας, πριν επέλθει η διαγραφή των αδικημάτων των 21 κατηγορουμένων, τον Ιούλιο του 2026.

Οι δικαστές με την απόφασή τους καλούνται να αποδώσουν ευθύνες εκεί που ανήκουν, δικαίωση στους απομείναντες από τον όλεθρο, αλλά και να αποκαταστήσουν την αμφισβήτηση που ανέκυψε με την πρωτόδικη κρίση, όπου οι έξι μόλις καταδικασθέντες έμειναν ελεύθεροι με χρηματική ποινή. 

Στο «σκαμνί» οι Σπαρτιάτες 

Διπλό το ραντεβού με τη δικαιοσύνη μέσα στο νέο έτος για τους Σπαρτιάτες, που ούτως ή άλλως βαδίζουν σε κινούμενη άμμο, καθώς εδώ και καιρό αριθμούν μόλις πέντε βουλευτές –το ελάχιστο όριο για συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η δίκη των 11 πρώην και νυν «Σπαρτιατών», του Ηλία Κασιδιάρη και ενός δικηγόρου για εξαπάτηση εκλογικού σώματος αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, για τις 7 Μαρτίου 2025. Είχαν μεσολαβήσει πολλές διακοπές, με τον Βασίλη Στίγκα να υπονομεύει τη διαδικασία, μη παριστάμενος τις περισσότερες φορές για να καταθέσει, αναφορικά με τις δικές του καταγγελίες για πρακτικές Ντον Κορλεόνε και σχέσεις με Greek mafia στο κόμμα του.

Οι διαδοχικές απουσίες Στίγκα προκάλεσαν το εισαγγελικό αίτημα για διενέργεια έρευνας για απείθεια του αρχηγού των «Σπαρτιατών». Μέσα στο 2025 όμως, αναμένεται και η απόφαση του Εκλογοδικείου που θα κρίνει οριστικά το κομματικό μέλλον των Σπαρτιατών.

Αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κάνει δεκτές τις τρεις προσφυγές κατά του ακροδεξιού κόμματος, τότε οι έδρες του μοιράζονται στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι Σπαρτιάτες μπαίνουν στο ντουλάπι της Ιστορίας. 

ΣτΕ για διπλή σύνταξη

Ωρα μηδέν για το να μπορούν να χορηγούνται δύο συντάξεις στον ίδιο δικαιούχο. Οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας για χορήγηση μόνο μιας σύνταξης εκδικάστηκαν στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο και άμεσα αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα καθορίσει τα οικονομικά δεδομένα για πλειάδα συνταξιούχων της χώρας.