Πολλά και ενδιαφέρονται είναι τα βιβλία που μόλις εκδόθηκαν και έφτασαν στα βιβλιοπωλεία.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από αυτά.

Ελληνική Πεζογραφία

Από τις εκδόσεις Κίχλη έρχεται το βιβλίο «Η Ομορφάσχημη» του Νίκου Καχτίτση, το οποίο περιλαμβάνει επιστολές του συγγραφέα προς τον Γιώργη Παυλόπουλο, τον Επαμεινώνδα Γονατά και τον Τάκη Σινόπουλο. Επίσης από την Κίχλη, η συλλογή «Τα ζώα θεοί» της Άννας Γρίβα αποτελείται από είκοσι ιστορίες από παιδιά και ενήλικες που κινούνται στα όρια μεταξύ αθωότητας και αγριότητας. Στην ιστορία μυστηρίου «Το Μυστικό του Λεονάρντο» του Αύγουστου Κορτώ (εκδ. Πατάκη) ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι αφηγείται τη ζωή του αλλά θα ομολογήσει ένα σκοτεινό μυστικό, ένα ατιμώρητο έγκλημα που του βαραίνει τη ψυχή.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο αναμένεται το μυθιστόρημα «Πέρα Δώθε» της Χριστίνας Πουλίδου με σημείο αναφοράς τις χαρές, τις δοκιμασίες, και τις ενδοοικογενειακές μάχες εξουσίας της οικογένειας Χωρέμη στην κοσμοπολίτικη Σύρο του 19ου αιώνα. Στο «Μισός Ήλιος» ο Άρης Φιορέτος (εκδ. Πατάκη) αφηγείται την ιστορία του πατέρα του και μέσα από αυτή τον μεταπολεμικό εκπατρισμό των Ελλήνων προς τις χώρες της Ευρώπης. Από τις εκδόσεις Αρχείο αναμένεται ο τόμος «Συμποσιακά» του Κώστα Βάρναλη που αποτελείται από χρονογραφήματα εφημερίδων των ετών 1939-1958 με σταθερά σημεία αναφοράς τις ταβέρνες, το φαγητό και το γλέντι.

«Μπράντι με πάγο» σερβίρει στους συνομιλητές του ο συγγραφέας-εξομολογητής του ομότιτλου βιβλίου του Στάμου Τσιτσώνη (εκδ. Κριτική), όπου υπάρχουν τα ξεθωριασμένα κατορθώματα και οι ανησυχίες μιας παρέας που περιλαμβάνει έναν ιδιόρρυθμο μαθηματικό, ένα ονειροπόλο διευθυντή τσίρκου και έναν συλλέκτη αντικών. Από τις εκδόσεις Κέδρος αναμένεται το βιβλίο «Η πρόσοψη» του Φίλιππου Δρακονταειδή, μια τοιχογραφία του ευρωπαϊκού κόσμου την κρίσιμη περίοδο του τέλους του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ού.

Ξένη πεζογραφία

Στο συναρπαστικό «Αναζητώντας τον Ξένο» των εκδόσεων Καπόν, η συγγραφέας Άλις Κάπλαν «συναντά» τον εξαιρετικό φιλόσοφο και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ στη γενέτειρά του την Αλγερία και μέσα από τα σημειωματάρια παρακολουθεί το ταξίδι του περιώνυμου μυθιστορήματος «Ο Ξένος» μέχρι την έκδοσή του. Το έργο «Η Μεσσαλίνα της Γαλλίας» (εκδ. Κίχλη), ανώνυμου συγγραφέα, εντάσσεται στην ελευθεριάζουσα ερωτική λογοτεχνία που συνδυάζει τα φαινομενικά αντίρροπα στοιχεία της προκλητικής ερωτικής περιγραφής και της άκρως εκλεπτυσμένης γλώσσας. Το ευρύτερο πλαίσιο του έργου είναι ο έκλυτος βίος της Αυλής πριν τη Γαλλική Επανάσταση. «Το παιδί του εγκλήματος» του Ζιλ Ντε Γκαστέν που αναμένεται από τις εκδόσεις Ενύπνιον εκτυλίσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα, τη στιγμή που οι Πρώσοι πολιορκούν το Παρίσι.

Οι πιο οξυδερκείς αλλά και παθιασμένες επιστολές που έγραψε ποτέ ο Αμερικανός ποιητής Τσαρλς Μπουκόφσκι, με εικονογραφήσεις του, αποτελούν το σπάνιο υλικό του βιβλίου «Για τη γραφή» που αναμένεται από τις εκδόσεις Πατάκη. Οι εκδόσεις Αίολος θα φέρουν το περίφημο «Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι» του Χ. Τζ. Ουέλλς, μια «φανταστική ιστορία» του ταξιδιού ενός εκκεντρικού επιστήμονα και ενός επιχειρηματία στο φεγγάρι, όπου τους περιμένει μια έκπληξη. Στην κατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας, αναμένουμε από τις ίδιες εκδόσεις και μυθιστορήματα της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας μάστερ του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας, Ούρσουλα Λε Γκεν.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός βρίσκεται καθ’ οδόν το βραβευμένο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Jonathan Franzen «Ελευθερία» όπου τα μέλη μιας οικογένειας με εκ πρώτης όψεως απολύτως συμβατικές προδιαγραφές, διαγράφουν φθίνουσες πορείες απογοητεύσεων αλλά και πραγμάτωσης. Στις εκδόσεις Καστανιώτη ετοιμάζεται ο τόμος «Ελευθεριακά Γραπτά» του Albert Camus, και στον Εξάντα το «Εγώ είμαι μια γάτα» του Σόσεκι Νατσούμε, μια σατιρική νουβέλα, με κύριο αφηγητή μια γάτα και θέμα την αμήχανη συγκατοίκηση των Ιαπωνικών παραδόσεων με τα εισαγόμενα πολιτιστικά ήθη της Δύσης στη μετάβαση από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα μόλις βγήκε το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Κλαρίσα Γκουναουάν, «Τα πουλιά της βροχής» με αφετηρία τον φόνο της Κέικο Ισίντα, μιας δασκάλας αγγλικών σε μια επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας. Ο αδελφός της που σπεύδει στη μικρή αυτή πόλη θα βρεθεί αντιμέτωπος με συμπτώσεις που τον βυθίζουν όλο και περισσότερο στο παρελθόν της αδελφής του. Στο «Η λέξη είναι φόνος» του Anthony Horowitz (εκδ. Διόπτρα) ο εκκεντρικός ντετέκτιβ Ντάνιελ Χόθορν καλείται να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Νταϊάνα Κάουπερ οργανώνει την κηδεία της και δολοφονείται λίγες ώρες αργότερα. Μόλις έφτασε στα βιβλιοπωλεία το ιδιαίτερα αξιόλογο αφήγημα του Herman Hesse «Η επιστροφή» (εκδ. Κριτική), μια ιστορία μεταστροφής από τον θαυμασμό στον κοινωνικό εξοστρακισμό ως αποτέλεσμα ασφυκτικών συμβάσεων και υποκρισίας.

Το «Hot Milk» της Deborah Levy που ετοιμάζουν οι εκδόσεις Μελάνι είναι ένα μυθιστόρημα που πειραματίζεται με την αλήθεια και την ταυτότητα, ενώ πραγματεύεται την εσωτερική ζωή με ένταση που θυμίζει την πένα της Βιρτζίνια Γουλφ. Στις εκδόσεις Ίκαρος ετοιμάζεται το αυτοβιογραφικό έργο «Μορφωμένη» της Tara Westover που ψηφίστηκε ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2018 από τους κριτικούς των New York Times. Το βιβλίο περιγράφει τις συνταρακτικά χρόνια της Westover καθώς μεγάλωνε σε ημιάγριες συνθήκες στην αμερικάνικη ύπαιθρο, στη σκιά των θρησκευτικών και φυσιολατρικών εμμονών των γονιών της.

Από τις εκδόσεις Πόλις έρχεται πολύ σύντομα το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα του Jonathan Coe «Μέση Αγγλία», μια αποτύπωση της σημερινής Αγγλίας του επικείμενου Μπρέξιτ μέσα και από τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στα προηγούμενα έργα του. Με χαρακτηριστικά εύστοχο και σαρδόνιο τρόπο ο Coe αναδεικνύει τις λιγότερο ορατές αλλά και συγκεκαλυμμένες όψεις των σχέσεων και των ιδεολογικών επιλογών των ηρώων του. Στο γνωστό «Πώς να ζεις 24 ώρες την ημέρα» που αναμένεται από τις εκδόσεις Ποταμός, ο Arnold Bennett γράφει ένα εγχειρίδιο για τη σωστή χρήση της κάθε ημέρας, που θα μας κάνει να σκεφτούμε τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται καθώς και την αναγκαστική συγκατοίκηση του τετριμμένου με το υψιπετές.

Δοκίμιο – Φιλοσοφία – Ιστορία – Επιστήμες – Βιογραφία

Στο «Νους, Ψυχή και Σώμα» που μόλις εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ο A.A. Long γράφει με συναρπαστικό και προσιτό τρόπο για τα θεμελιώδη ζητήματα του νου, του σώματος και της ψυχής στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζει είναι οι απαρχές της διάκρισης μεταξύ σώματος και ψυχής καθώς και της αντίληψης ότι ο βέλτιστος βίος πρέπει να κυβερνάται από τη λογική.

Η Βρετανίδα εκπαιδευτικός Lucy Crehan στο «Φυτώρια Ευφυϊας» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) κάνει ένα ταξίδι στα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου και γράφει για το «πώς» και το «γιατί» της υπεροχής ορισμένων εκπαιδευτικών συστημάτων, όπως αυτό της Φινλανδίας, της Σιγκαπούρης και του Καναδά, μεταξύ άλλων. Από τις εκδόσεις Ποταμός έχει προγραμματιστεί η έκδοση του βραβευμένου βιβλίου «Νευροφυλές» του Steve Silberman, μια ιστορία του αυτισμού και της ανάγκης να «σκεφτόμαστε εξυπνότερα για τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά». Με πρόλογο από τον εξαιρετικό Όλιβερ Σακς.

Από το Μεταίχμιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μελέτη «Η εξουσία με ιατρική συνταγή» της Tania Crasnianski, η οποία πραγματεύεται τις παθιασμένες σχέσεις εξάρτησης που είχαν οι Χίτλερ, Τσόρτσιλ, Πετέν, Φράνκο, Μουσολίνι, Κένεντι, Στάλιν και Μάο με τους γιατρούς τους. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη ο τόμος «Η άκρα δεξιά στην Ελλάδα 1965-2018» της Βασιλικής Γεωργιάδου, μια διεξοδική μελέτη της φυσιογνωμίας της Άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα που ανιχνεύει τα συστατικά της στοιχεία από την περίοδο πριν από την κατάλυση της δημοκρατίας το 1967 μέχρι σήμερα.

Από τις εκδόσεις Εξάντας αναμένεται η αποκαλυπτική αυτοβιογραφία του ιδιοφυούς και εκκεντρικού μπασίστα Charlie Mingus «Χειρότερα και από σκυλιά». Ο Oswald Spengler στο «Ο άνθρωπος και η τεχνική» από τις νέες εκδόσεις Μάγμα έρχεται με ένα δυσοίωνο μήνυμα για «τον θρίαμβο της μηχανής» στη Δύση και την επερχόμενη, ως αποτέλεσμα αυτού του θριάμβου, αυτόκαταστροφή της. Από τις εκδόσεις Κυαναυγή, οι οποίες έχουν ως ειδικό ενδιαφέρον τα δικαιώματα των ζώων, μόλις κυκλοφόρησε το δοκίμιο «Τι είναι σπισισμός» του Oscar Horta, μια συμβολή στη δημιουργία ενός εννοιολογικού πλαισίου για την ευρύτερη συζήτηση και επιχειρηματολογία κατά του αποκλεισμού των ζώων από την ηθική κοινότητα και τον ανθρωποκεντρισμό.

Η βραβευμένη με το Goncourt 2017 Λεϊλά Σλιμανί προσεγγίζει μέσα από έξι δυνατά κείμενα το δύσκολο ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών στο «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» (εκδ. Στερέωμα). Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε στο έργο «Η φιλοσοφία της επίπλωσης» που ετοιμάζεται από τις εκδόσεις Κοβάλτιο θεωρεί αυτονόητο ότι η εσωτερική διακόσμηση είναι απολύτως ισότιμη με τις άλλες τέχνες και ότι οι Άγγλοι είναι οι αδιαμφισβήτητοι μαιτρ του είδους.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)