Τώρα που οι διπλές εκλογές ολοκληρώθηκαν, τα αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν και τις συνέπειές τους ήδη νιώθουν όσοι έπρεπε να τις νιώσουν, είναι ίσως καιρός να αναρωτηθούμε αν τελικά οι ψηφιακές πλατφόρμες επηρεάζουν πράγματι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Γράφει ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου*
Ακριβής υπολογισμός θα ήταν αδύνατο να γίνει. Πώς θα μπορούσε κανείς να μετρήσει αν κάποιοι ψηφοφόροι άλλαξαν τις ψήφους τους επειδή κάτι είδαν ή διάβασαν στο facebook ή στο Twitter; Μια γενική αίσθηση μόνο μπορεί να έχει κανείς από τα likes και την επισκεψιμότητα κάποιων κειμένων ή videos. Oμως, και πάλι, αυτά απεικονίζουν τάσεις, δεν είναι δεδομένα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο αλγόριθμος ενισχύει κάθε φορά τις προτιμήσεις μας – κάθε λάικ σε post με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση καταγράφεται και οι ενημερώσεις μας από την πλατφόρμα τροποποιούνται αντίστοιχα. Πώς να βγάλει κανείς συμπεράσματα;
Επομένως, μόνο κάποιες γενικές σκέψεις είναι εφικτές. Αρχικά, η γενική αίσθηση είναι ότι ένα αρνητικό ονλάιν κλίμα για την κυβέρνηση ανατράπηκε πανηγυρικά από το αποτέλεσμα των εκλογών. Με άλλα λόγια, αποδείχτηκε ότι ο ιντερνετικός «θόρυβος» βρίσκεται μακριά από την πραγματική ζωή. Ομως κι αυτό ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, παρά μόνο για τη σχέση μεταξύ πολιτικών κι επαγγελματιών του Ιντερνετ.
Tελικά παίζουν ρόλο οι πλατφόρμες στο εκλογικό αποτέλεσμα; Γνώμη μου είναι ότι αποτελούν το αναπόφευκτο, αλλά όχι καθοριστικό μέσο. Από τη στιγμή που υπάρχουν δεν μπορεί να αγνοηθούν. Ομως δεν είναι καθοριστικές – δεν αλλάζουν τη γνώμη των ψηφοφόρων, η οποία σχηματίζεται από την πραγματική ζωή. Στην καλύτερη περίπτωση, την επιβεβαιώνουν. Επομένως, ούτε να αγνοηθούν πρέπει ούτε όμως και να υπερτονιστεί η σημασία τους. Το εύρημα αυτό έχει τη δική του σημασία την επόμενη φορά που θα μιλάμε για την ανάγκη(;) νομοθέτησης για τη λειτουργία τους και την ανάγκη ύπαρξης κανόνων για την έκφραση του κοινού σε αυτές.
* Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Βρυξελλών, δικηγόρος, υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων ΝΔ