Κλιμακώνει την ένταση η τουρκία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, προαναγγέλοντας έρευνες και γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε δύο νέους χάρτες. Ο ένας δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη. Από τους χάρτες έχει σβηστεί εντελώς το Καστελόριζο. 

Ο δεύτερος χάρτης απεικονίζει την οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, ώστε όλη η Ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της. Στα νέα σχέδια συμπεριλαμβάνει και τα σημεία ανατολικά της Κύπρου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά, η ελληνική αποκλειστική ζώνη φτάνει έως και την Κύπρο. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος εξήγησε πως το δίκαιο της θάλασσας στην περιοχής μας θα εφαρμοστεί, όπως πρέπει να γίνεται και θα συνδυαστεί με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. “Θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία” με την οριοθέτηση και την ανακήρυξη, τόνισε.

Στο μεταξύ, παγκόσμια καταγραυγή έχουν προκαλέσει οι τουρκικές προκλήσεις, καθώς με μηνύματα και προειδοποιήσεις τοποθετούνται διεθνείς οργανισμοί αλλά και χώρες. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης έφερε άμεσα αποτέλεσμα με την Τουρκία προς ώρας να είναι απομονωμένη.