Ένα δυνατό «Όχι» λέει η πλειοψηφία των πολιτών τόσο στις καταλήψεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όσο και στο κλείσιμο δρόμων, όπως αυτό το οποίο περιγράφουν υπό τη μορφή απειλής κάποιες ομάδες αγροτών. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion Poll είναι ενδεικτικά.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Action24 καταγράφει την πρωτιά της ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών –και μάλιστα με διαφορά μεγάλη–όπως καταγράφει και τη μεγάλη αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 36,9%, δεύτερο τον Κανένα και τρίτο με μόλις 7,2% τον Στέφανο Κασσελάκη. Ακολουθεί με 6,4% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν προηγηθεί και την πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν δύο ακόμη στοιχεία. Το πρώτο εξ αυτών αφορά τα πανεπιστήμιακαι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το 53,4% βλέπει θετικά το νομοσχέδιο και το 39,7% αρνητικά. Αυτό που όμως δείχνει τις προθέσεις της κοινωνίας είναι το γεγονός πως το 60,1%, 6 στους 10 πολίτες δηλαδή, λένε όχι στις καταλήψεις. Λένε όχι στις παράνομες αυτές ενέργειες που κάποιοι επιχειρούν να καλύψουν πολιτικά επενδύοντας, για πολλοστή φορά, στην αναταραχή.

Το ποσοστό των πολιτών που λένε «όχι» στις καταλήψεις έρχεται να δείξει και το πόσο μακριά από την κοινωνία βρίσκονται τα δύο κόμματα που εξακολουθούν να δηλώνουν πως είναι κόμματα εξουσίας. Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με το πρώτο να στηρίζει όλες τις αντιδράσεις και το δεύτερο να κατηγορεί την κυβέρνηση αποφεύγοντας να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση κατά των καταλήψεων.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών και το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι. Ενδεχόμενο που έχουν αφήσει ανοιχτό διάφορες ομάδες αγροτών ως απειλή προς την κυβέρνηση. Το 63,7% διαφωνεί να κλείνουν οι αγρότες εθνικές οδούς για να προωθούν τα αιτήματά τους, κάτι που έχει ζητήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επισημάνει την ανάγκη να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Και σε αυτήν την περίπτωση πολιτικοί αρχηγοί όπως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης περιφέρονται στα μπλόκα, δίνουν υποσχέσεις που γνωρίζουν πως δεν θα χρειαστεί να εκπληρώσουν και ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ελπίζοντας, ίσως, πως θα διαμορφωθούν συνθήκες αντίδρασης και αγανάκτησης.