Στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού ως προς τη διάσωση και περίθαλψη ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί ανταποκρίθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία. Μόνο που η απάντηση από την πλευρα της Τουρκίας ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου, προς υποβοήθηση των προσπαθειών διάσωσης.

Όμως, τονίζεται, «η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης»

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ε/κ διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου».

Συμπλήρωσε δέ ότι μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να εκφράσει την ετοιμότητά για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών όπως οι σεισμοί.

Για να καταλήξει αναφέροντας ότι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, μετέφερε προς τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, «την επιθυμία και την ετοιμότητά μας για να συνδράμουμε στις προσπάθειες διάσωσης», αλλά «μας είπαν μας πως δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας».