Ο εκ των σοσιαλιστών της Ιταλίας προερχόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ο φίλος του Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο είχε συνεργαστεί ως πρωθυπουργός της Ιταλίας και στους ευρωσοσιαλιστές, κατεδάφισε το αφήγημα της καταστροφολογίας που έχουν στήσει Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης. Μέσα σε δύο προτάσεις έστειλε στον… κουβά –που λένε σε όρους στοιχήματος– τους δύο αρχηγούς που έχουν στήσει διαγωνισμό για το ποιος θα διεκδικήσει το βραβείο της… μαύρης αγκινάρας.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν στήσει ένα αφήγημα καταστροφολογικό. Επιχειρούν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως κατεστραμμένη χώρα. Ότι η οικονομία είναι διαλυμένη και ότι βαδίζουμε στο χάος, στον γκρεμό. Και φυσικά ότι μόνο ένας εξ αυτών, ο καθένας για τον εαυτό του πάντα, είναι ικανός να μας σώσει. Πώς το είπε πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης; Ότι ήρθε να μας βοηθήσει να… επιβιώσουμε.

Ε, αυτά που είπε ο Πάολο, καμία σχέση που λένε. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά τον αδύναμο βηματισμό της, προσθέτοντας όμως πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σενάριο για την Ελλάδα είναι διαφορετικό. Έχουμε έναν μέσο όρο ανάπτυξης στην Ευρώπη στο 0% και κάτι, ενώ στην Ελλάδα έχετε έναν μέσο όρο ανάπτυξης 2% και κάτι, γεγονός που κάνει τη διαφορά».

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Πιστεύω ότι είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αξιοποιεί και τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΝextGenerationEU. Αυτό είναι μέρος της ιστορίας, μιας ιστορίας αύξησης των επενδύσεων και επιπλέον των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η έρευνα, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, το πώς η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές, που είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μήνυμα».

Για να βάλει και το κερασάκι στην τούρτα λέγοντας: «Επιτρέψτε μου επίσης να αναγνωρίσω τον προσωπικό σας ρόλο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός αυτήν τη στιγμή για το μέλλον της Ένωσης. Βρισκόμαστε, βέβαια, σε μια στιγμή αλλαγής του πολιτικού κύκλου, κοντά στις εκλογές, αλλά το ότι έχουμε να διηγηθούμε ένα success story είναι πολύ σημαντικό και για το μέλλον της Ευρώπης».

Και να ήταν μόνο αυτά; Πήγε και στους Δελφούς για το Φόρουμ για να πει κι άλλα. Όπως για παράδειγμα ότι «πιστεύω πως μπορούμε να πούμε ότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι η ίδια χώρα που ήταν πριν από δέκα ή και πέντε χρόνια. Ακριβώς όπως έχει αλλάξει βαθιά η ΕΕ την ίδια περίοδο».

Είπε κι άλλα πολλά ο σύντροφος Πάολο Τζεντιλόνι για την Ευρώπη, βάζοντας διαρκώς στο κέντρο των θετικών αναφορών του την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και όλα αυτά την επομένη της συνάντησης που είχε  με τον Αλέξη Τσίπρα για την οποία έγιναν διαρροές σύμφωνα με τις οποίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό δεδομένης της πολύ καλής σχέσης τους που ξεκίνησε από την περίοδο που και οι δύο ήταν πρωθυπουργοί, (σ.σ.: ο Πάολο Τζεντιλονι ανέλαβε πρωθυπουργός Ιταλίας μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι. Ήταν μάλιστα στενός συνεργάτης του). Παράλληλα, είχαν συνεργαστεί πολύ στενά στο πλαίσιο των συνόδων του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES).

Μάλλον η απάντηση στην καταστροφολογία ήρθε από χείλη που δεν περίμεναν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ» που εδρεύει στη Χαριλάου Τρικούπη.