Οι απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν γνωστές στους Αμερικανούς ψηφοφόρους όταν αυτοί, τον περασμένο Νοέμβριο, προσήλθαν στην κάλπη. Η παρακάτω δήλωσή του, λοιπόν, στην εκδήλωση AmericaFest της νεολαιίστικης συντηρητικής οργάνωσης Turning Point, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, λίγους εξέπληξε: «Θα σταματήσουμε την τρανσέξουαλ παράνοια. Θα υπογράψω εκτελεστικά διατάγματα για τον τερματισμό του σεξουαλικού ακρωτηριασμού των παιδιών, την απομάκρυνση των τρανσέξουαλ από τον στρατό και από τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια και τα λύκειά μας». 

Και αφού δεσμεύθηκε πως θα «κρατήσει τους άνδρες μακριά από τα γυναικεία αθλήματα», τόνισε πως «θα είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό». Το ότι η τοποθέτηση αυτή θα προκαλούσε θόρυβο ήταν το μόνο σίγουρο. Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει βέβαια και το alter ego του επερχόμενου προέδρου, ο επιχειρηματίας Ίλον Μασκ. 

Νομοθετικά παραδείγματα 

Σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, η οργάνωση Human Rights Watch λέει ότι «η πρώτη του θητεία στην εξουσία από το 2017 έως το 2021 οδήγησε σε ένα κύμα μεροληπτικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Έκτοτε, τα νομοθετικά σώματα των Πολιτειών σε όλη τη χώρα συνέχισαν να επιδιώκουν ή να περνούν δρακόντεια νομοσχέδια για τον περιορισμό της παρουσίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των ελευθεριών για τα τρανς παιδιά». 

Ο δε ειδικός της οργάνωσης σε θέματα δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και συγγραφέας, Ράιαν Ρίτσαρντ Θόρεσον, λέει πως «η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ μας δίνει μια γεύση του τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε αυτή τη φορά. Προηγουμένως, στελέχωσε τη διοίκησή του και το δικαστικό σώμα με ανθρώπους που είναι απροκάλυπτα εχθρικοί στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ». 

Στη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (2016-2020), οι αμερικανικές πρεσβείες σταμάτησαν το lobbying υπέρ των prides κατόπιν σχετικής εντολής και ανετράπη γενικότερα η πρότερη δικαιωματική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα. Υπάρχει γενικότερο θέμα; Ναι. 

Οι ταυτοτικοί πόλεμοι βρίσκονται στις ΗΠΑ (και σε όλη τη Δύση γενικότερα) σε πλήρη εξέλιξη. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κινούνται αντίθετα στις Πολιτείες που ελέγχουν· οι εντάσεις για τα θέματα κοινωνικής συγκρότησης είναι πολλές στο εσωτερικό τους, όταν η πλειοψηφία είναι ρεπουμπλικανική και ο κυβερνήτης Δημοκρατικός ή το αντίθετο. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα, που τα τελευταία χρόνια έκανε αριστερή στροφή, πλήρωσε στην κάλπη τη στάση του στα θέματα κοινωνικής συγκρότησης. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν ξεκάθαρα. Τι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Ρεπουμπλικάνων; 

Οι κοινωνικά συντηρητικοί (ρωμαιοκαθολικοί συνήθως αλλά και αρκετοί Ευαγγελιστές) Λατίνοι ψηφοφόροι δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους στην woke ατζέντα των Δημοκρατικών. 

Και συντηρητικοί και ΛΟΑΤΚΙ 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στον κύκλο των στενών συνεργατών του σημαίνοντα πρόσωπα που προέρχονται από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ (απόφοιτος του ιδιωτικού χριστιανικού πανεπιστημίου Evangel University), πρώην διευθυντής της NSA (2020) επί Τραμπ και διορισμένος από τον συντηρητικό πρόεδρο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία (2018-2020), δεν έχει κρύψει ποτέ τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. 

Η δε ρεπουμπλικανική οργάνωση Log Cabin Republicans (LCR), που απαρτίζεται από Αμερικανούς πολίτες που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2024 εκδήλωση στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, για την άντληση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, με επίτιμη προσκεκλημένη τη Μελάνια Τραμπ (συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.000.000 δολάρια). 

Τα στελέχη της προαναφερόμενης δεξιάς οργάνωσης απορρίπτουν τη ρητορική περί ισότητας, λέγοντας πως ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. Το αμερικανικό VOX, πάντως, υπενθυμίζει ότι ήταν ο Μπιλ Κλίντον εκείνος που «υπέγραψε τον νόμο Defense of Marriage Act, ο οποίος όριζε τον γάμο με ετεροφυλόφιλους όρους και απαγόρευε την ομοσπονδιακή αναγνώριση των γάμων ομοφύλων. Θα παρέμενε ο νόμος της χώρας έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα γάμου για ομόφυλα ζευγάρια το 2015».