Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ενώ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι στηρίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο στη συνέχεια έβαλε τα δικά του «αλλά» καταλήγοντας σε μια ακατάληπτη αναφορά στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν όταν ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων και στο πλαίσιο αυτό αξιολογεί θετικά την σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα»
Και αφού ζητά ενημέρωση αφήνοντας διάφορα υπονοούμενα να αιωρούνται καταλήγει στο εξής σχόλιο:
«Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε μπροστά στον κ Μητσοτάκη σε “τουρκική μειονότητα” ενώ στη συνέντευξη τύπου του 2017 μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ρητά σε “μουσουλμανική μειονότητα”. Το λιγότερο που θα μπορούσε να είχε κάνει ο κ Μητσοτάκης, θα ήταν να επικαλεστεί αυτήν τη δήλωση του 2017 δείχνοντας στην τουρκική πλευρά ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και μνήμη. Δεν έδωσε όμως μια τέτοια απάντηση».
Δηλαδή σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που απάντησε με σαφήνεια στον Ταγίπ Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα θα έπρεπε να του υπενθυμίσει ότι δεν είχε μιλήσει για «τουρκική» μειονότητα το 2017; Τι νόημα θα είχε κάτι τέτοιο; Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μάθει τι έχει μεσολαβήσει από τότε ούτε ότι οι σχέσεις είχαν φτάσει στο κόκκινο ειδικά το 2020.
Εκτός αν στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν μέσω αυτής της αναφοράς να δείξουν ότι ο Ερντογάν δεν είχε «τολμήσει» να μιλήσει για «τουρκική» μειονότητα. Να… φοβήθηκε δηλαδή την ώρα που είχε θέσει συνολικά θέμα ως προς τη συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή που επικαλέστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να του απαντήσει με τον πλέον σαφή τρόπο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί όντως να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Ειδικά τώρα που έχει κυριαρχήσει στην Κουμουνδούρου η… πατριωτική αριστερά κόντρα στη ριζοσπαστική που… έφυγε. Μόνο που τα διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις είναι σοβαρά. Και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τέτοιος λογικές. Ούτε με πυροτεχνήματα που αποδεικνύονται «τζούφια».