Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, ο Νίκος Μαραντζίδης ανέλαβε νέος υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ασχοληθώ με κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες απόψεις του πολιτικού επιστήμονα-συγγραφέα για το κόμμα που τώρα καλείται να σώσει. Μπορείτε να τις διαβάσετε στα βιβλία που έχει κατά καιρούς συγγράψει. Δεν θα ασχοληθώ ούτε με το προ μιας βδομάδας άρθρο του στην «Καθημερινή» («Απαιτούνται στρατηγικές αποφάσεις», 22.5.2023) για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ «όχι αύριο, αλλά σχετικά σύντομα» και το λάθος του Τσίπρα «να υπερεκτιμήσει τις δικές του δυνάμεις και να υποτιμήσει τις αδυναμίες του».

Θα σταθώ και θα θυμίσω τον αγώνα που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον σταματήσει να δημοσιεύει δημοσκοπήσεις ως υπεύθυνος της μονάδας ερευνών κοινής γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Οι έρευνες του ΠΑΜΑΚ ήταν από τις πρώτες που είχαν διαπιστώσει το 2017 ότι ο Τσίπρας πλέον «δεν τραβάει» και η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απήχηση στην κοινωνία. Αυτό βεβαίως δεν άρεσε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατούσε να πιστέψει ότι είναι αλήθεια. Οι επιθέσεις προς τον Μαραντζίδη και το σταθμό ήταν ανηλεείς. Τέλη Νοεμβρίου 2017, με επιστολή τους προς το ΕΣΡ, οι Πάνος Σκουρολιάκος, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος και Ιωάννης Σαρίδης ζητούσαν να ελεγχθούν οι δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ. Το ΕΣΡ απάντησε ότι δεν είναι εκ του νόμου αρμόδιο για τις δημοσκοπήσεις και οι τρεις βουλευτές υπέβαλαν ισάριθμες επίκαιρες ερωτήσεις (υπ’ αριθμ. 694, 681 και 626, αντίστοιχα) στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά. Οι ερωτήσεις προγραμματίστηκαν να συζητηθούν στις 22.12.2017, αλλά λόγω διαβολικής συμπτώσεως και οι τρεις βουλευτές δήλωσαν κώλυμα (χειμώνας ήταν, θέριζαν και οι ιώσεις…) και δεν συζητήθηκαν ποτέ. Δύο μήνες μετά, ο ΣΚΑΪ ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας του με το ΠΑΜΑΚ και τον Μαραντζίδη και την έναρξη συνεργασίας με την εταιρεία PULSE. Ο δε Νίκος Μαραντζίδης ξεκίνησε έκτοτε μια άμβλυνση στις απόψεις του για τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ (που ως τότε θεωρούσε ολέθρια για τη χώρα) και μια επιθετικότητα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Ξέχασαν τον Δρίτσα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να κρατήσει την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός Βουλής –έστω για μία μέρα– τον Χάρη Καστανίδη. Σε δήλωσή του ο Καστανίδης διαπίστωσε ότι ζούμε σε «εποχή έκπτωσης της πολιτικής» και πρόσθεσε ότι «στο συμβολικό και ηθικό πεδίο έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου». Τέλος πάντων, δεν θα ασχοληθώ ιδιαιτέρως με την «ιστορική συνείδηση του χώρου» που κινούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διότι δεν θα μας μείνει νεφρό από τα γέλια. Θα ασχοληθώ όμως με την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στον αποκλεισμό Καστανίδη. Μόνο τα κλάματα δεν έβαλαν από τη στεναχώρια, κάνοντας λόγο «για σοβαρά ερωτήματα» από την απόφαση Ανδρουλάκη, καθώς ο Καστανίδης πρωτοστάτησε με παρεμβάσεις του στην υπόθεση-φιάσκο των υποκλοπών. Οτι ο Τσίπρας άφησε εκτός Βουλής τον Θόδωρο Δρίτσα, εκκαθαρίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες άλλον έναν της Ομάδας των 53, δεν το σχολίασαν καν.

Παραπάνω από σαφής

Με μια ηχηρή παρέμβαση εντός Σαββατοκύριακου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, διακήρυξε με κάθε επισημότητα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα “υπόγειας” ή “μυστικής” ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ». Η παρέμβαση της κεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας είναι απολύτως ενδεικτική ότι η Εκκλησία διαχωρίζει με κάθε επισημότητα τη θέση της από σχισματικούς, παλαιοημερολογίτες, ρωσόφιλους, ανθρώπους της νύχτας και λοιπές… παραφυάδες που επιδιώκουν να φορέσουν χριστιανικό μανδύα προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους με μοναδικό στόχο την είσοδό τους στη Βουλή.

Είναι και θέμα timing

Λίγο πριν από τις εκλογές, τα Σαββατοκύριακα 6-7 και 13-14 Μαΐου, η «Εφημερίδα των Συντακτών» διένειμε στους αναγνώστες της σε δύο τόμους τη «βιογραφία» του Αλέξη Τσίπρα που συνέγραψε ο γνωστός αριστερός Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος της ιστορικής εφημερίδας «Libération» Φαμπιάν Περιέ, υπό τον τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής». Την Κυριακή που μας πέρασε, μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, ο Περιέ, με δήλωσή του στο «ethnos.gr», δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την επαφή με την κοινωνία και το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στη Χρυσή Αυγή ήταν φάουλ». Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό timing.

Οι αλήθειες του Μπίστη

Είναι κοινή διαπίστωση ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε λίγο πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν έπεισε την κοινωνία, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν έπεισε ούτε τα ίδια τα στελέχη -και μάλιστα τα κορυφαία- του κόμματος. Εν πολλοίς, μια άκομψη αντιγραφή του προγράμματος του 2015, το σημερινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα παρωχημένο αρχείο word, γεμάτο βερμπαλισμούς και ανούσιες θεωρητικές υπεραπλουστεύσεις. Εν ολίγοις, ισχύει στο ακέραιο αυτό που είπε το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Νίκος Μπίστης, την Κυριακή το πρωί, στον «Real Fm», στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου και της Ελλης Τριαντάφυλλου, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «είχε κάποιες υπερβολές» και δεν θα περνούσε τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.