Παλιά τους τέχνη κόσκινο στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα όταν βρίσκονταν στην κυβέρνηση, δεν κράτησαν καμιά από τις υποσχέσεις τους, αλλά είναι πάντα έτοιμοι να καταγγείλουν μόλις βρεθούν στην αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση της φοιτητικής στέγης.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες στην βραχυχρόνια μίσθωση. Να δημιουργηθεί «Τράπεζα Στέγης», απόθεμα δηλαδή, με κενά και αναξιοποίητα διαμερίσματα για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας. Να δουλέψουμε για ένα Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης και Μέριμνας. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία δυστυχώς μένει αναξιοποίητη από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Αυτά έγραψε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέργιος Καλπάκης.

Γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Και ίσως να του έχουν πει οι παλιότεροι στο κόμμα του ότι από το 2012 το… λύνουν.

Τον Απρίλιο του 2012, στην εκλογική τους διακήρυξη, υπό τον «επαναστατικό» τίτλο «Ανατροπή στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη» μας διαβεβαίωναν:

-Κατάργηση συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

-Προστασία της Παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού και του αθλητισμού από την πολιτική των Μνημονίων.

-Ενίσχυση της καθολικής, δημόσιας και δωρεάν παιδείας με κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομές σε όλες τις βαθμίδες. Υποχρεωτική 14χρονη ενιαία εκπαίδευση.

-Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου και ενίσχυση της αυτοτέλειας και του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αποκλειστικά δημόσια ιδρύματα

(Βέβαια τότε, στο ίδιο μανιφέστο, ανακοίνωναν «απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και κατάργηση των ξένων βάσεων και διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ).

Θα έφερναν «άμεσα»… μεγάλα προγράμματα!

Στις 19 Ιανουαρίου 2015, λίγο πριν από τις εκλογές δηλαδή, ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος, με άρθρο του στο «Ποντίκι», μας ενημέρωνε για τα… «άμεσα μέτρα της κυβέρνησης της Aριστεράς για την παιδεία». Μεταξύ αυτών και το φλέγον θέμα της φοιτητικής κατοικίας. Έγραφε, λοιπόν, ότι «η αδυναμία φοιτητών να παρακολουθήσουν τη σχολή στην οποία έχουν εισαχθεί επειδή δεν μπορούν να καταβάλουν ενοίκια, είναι μια τεράστια ντροπή και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανασυγκροτήσει τη φοιτητική μέριμνα, με μεγάλα προγράμματα σίτισης και στέγασης για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες».

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ενόψει των δεύτερων εκλογών, ξανά μανά η… φοιτητική μέριμνα, με το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ:

-Ανασυγκρότηση της φοιτητικής μέριμνας, με προγράμματα σίτισης, στέγασης και ενίσχυσης των φοιτητικών εστιών με στόχο την κάλυψη των αναγκών τουλάχιστον των πρωτοετών φοιτητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Πέρασε άλλος ένας χρόνος και τον Σεπτέμβριο του 2016, στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε, σε ενεστώτα διαρκείας βεβαίως:«Κατασκευάζουμε νέες φοιτητικές εστίες». Υπενθυμίζοντας ότι «φυσικά» διατήρησαν το επίδομα ενοικίου. Το οποίο είχαν παραλάβει στα 1.000 ευρώ από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τα χρόνια περνούσαν και φτάσαμε στο 2017. Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο 1 ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε κάθε αναφορά. Μίλησε για υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, προσλήψεις διδασκόντων, ερευνητικά προγράμματα που θα προτείνουν οι νέοι ερευνητές και το brain drain.

Το 2019 τα «μεγάλα προγράμματα» ακόμη… έρχονταν!

Φτάσαμε και στο 2019, όταν το πρόβλημα παρέμενε άλυτο και οι ειδικοί της αγοράς μας ενημέρωναν ότι η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, εξακολουθούσε να αποτελεί βραχνά για γονείς και φοιτητές, καθώς την τελευταία πενταετία οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση είχαν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσίαζαν αυξήσεις από 10-15%, στις περισσότερες περιοχές.

Τον Μάιο του 2019, ενόψει των ευρωεκλογών, από το Ηράκλειο Κρήτης ο κ. Τσίπρας ενημέρωνε πως «το Διυπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές επίσης την οικοδόμηση δύο νέων φοιτητικών εστιών, μία στο Ρέθυμνο για 2000 κλίνες, και μία στο Ηράκλειο για 1000 κλίνες, μαζί και με την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο».

Τον Ιούνιο του 2019, ενόψει τον εκλογών, διαβάσαμε άλλο ένα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.Εκεί, μεταξύ άλλων «δεσμεύσεων», υπήρχε και η γνωστή… φοιτητική μέριμνα:

«Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος».

Δηλαδή, 4,5 χρόνια μετά δεν είχε γίνει τίποτε, αλλά εξακολουθούσαν να υπόσχονται την περίφημη φοιτητική μέριμνα και αύξηση του στεγαστικού επιδόματος!

Σε όλα αυτά, προσθέτω και τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat τον Φεβρουάριο του 2018:

Σχεδόν εννέα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολεύονταν να σηκώσουν το βάρος από το κόστος της εκπαίδευσης…

Φυσικά, το στεγαστικό επίδομα αυξήθηκε επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μάλιστα αμέσως μόλις το ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ του 2022: Στα 1.500 ευρώ (από 1.000) και 2.000 ανά άτομο για φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

Μετά από όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Καλπάκη, βροντοφωνάζει ότι… δεν πάει άλλο. Και προτείνει λύσεις που ουδέποτε εφάρμοσε!

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ζούμε συνεχώς τη μέρα της μαρμότας…

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών,υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος