Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να κλείσει τα σενάρια για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πως θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να «εξαυλώνεται» μέσα από μια διαδικασία που οδηγεί στη διάσπαση. Την ίδια όμως στιγμή εμφανίζεται να οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε μια ιδιότυπη «συριζοποίηση» επιλέγοντας υψηλούς τόνους όταν αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση και προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού θυμίζοντας την τακτική του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να οικειοποιηθεί τις νίκες του Χάρη Δούκα και του Δημήτρη Κουρέτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά το «θαύμα» κράτησε τρείς ημέρες. Φρόντισαν γι αυτό οι ίδιοι οι υποψήφιοι που κράτησαν αποστάσεις από κομματικές και λοιπές ομπρέλες (όχι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ). Έτσι τώρα αναμένει τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, τη διάσπαση που προαναγγέλλουν ουσιαστικά τα ίδια τα στελέχη του.

Στόχος η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Στόχος που αν επιτευχθεί θα φέρει τη Χαριλάου Τρικούπη και τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη σε θέση ισχύος στις συζητήσεις που αναμένεται να ανοίξουν και πάλι μετά το καλοκαίρι του 2024 περί συμπορεύσεων και συμμαχιών.

Για να μείνουν άλλωστε οι πόρτες ανοικτές ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει την τακτική Τσίπρα. Ρητορική εμφυλιοπολεμικού τύπου με αναφορές στην «κακή δεξιά», έωλες καταγγελίες και κυρίως προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε χαμηλότερους τόνους από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο ίδιο μοτίβο ώστε να θεωρείται ως το πρόσωπο που αντιπολιτεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το θέμα όμως που απασχολεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι κατά πόσο ακόμη και η κατάληψη της δεύτερης θέσης δύναται να μετατρέψει το κόμμα σε πολιτική δύναμη ικανή να διεκδικήσει την εξουσία, ακόμη και με μια σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ του… μέλλοντος αν δεν υπάρξει μια πρόταση πειστική για τους πολίτες.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα που του ετέθη κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αποτυπώνει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που γνωρίζουν και κατανοούν όσοι δεν κινούνται με παρωπίδες και κομματικά γυαλιά, αλλά και αυτοί που επιχειρούν να αναλύουν τα δεδομένα με μια αντικειμενικότητα.

«Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, κ. Χατζηνικολάου» αναφορικά με τα περί συνεργασίας των δύο κομμάτων για να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να βρεθεί η ΝΔ στη θέση της αντιπολίτευσης προσθέτοντας: «Τι εννοώ με αυτό: μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, «να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης». Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν»

Και συνέχισε σημειώνοντας «Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους»

Για να καταλήξει λέγοντας: «Άρα, μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν είναι το ζήτημα «να φύγει ο Μητσοτάκης», το ζήτημα είναι ποια είναι και αν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση. Εξάλλου, να το ξαναπώ στην αρχή της θητείας μου, το είχα πει και το 2019, λίγοι με πίστεψαν: για τις εθνικές εκλογές έχουμε ακόμα τέσσερα χρόνια μπροστά μας. Έχουμε λοιπόν μπόλικο χρόνο να δούνε τι μπορούν να κάνουν. Αλλά, κυρίως, να προτάξουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις, να βοηθήσουν και την κυβέρνηση -τώρα, θα μου πείτε, αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο ειρωνικό ή αυτάρεσκο- να γίνει καλύτερη».