Την σχέση τεχνολογίας και πολιτισμού ανέλυσε στην εισήγηση του στο «Digital Beach Summit» o υφυπουργός σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Ο πολιτισμός αποκτά ένα τεράστιο κοινό μέσω της τεχνολογίας που δεν το είχε τόνισε. Και αναφέρθηκε στο νέο φορέα «ΑΚΡΟΠΟΛ» που είναι ουσιαστικά σύγκλιση τεχνολογίας και πολιτισμού.
Μελέτη και έρευνα πάνω σ’ αυτά, και παραγωγή πολιτισμού μέσω της τεχνολογίας. Κάποια πράγματα ήρθαν για να μείνουν τόνισε και ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει νέο σκηνικό στα πολιτιστικό οικοσύστημα.
Ο γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κυριαζής, στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε βασικούς πυλώνες την έρευνα και την τεχνολογία.
Επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην χαθούν καθόλου χρήματα από ταυτόχρονες προκηρύξεις έργων από κυβέρνηση και περιφέρεια. Και το ακόμα πιο σημαντικό που προσπαθεί να πετύχει η Γενική Γραμματεία είναι όχι έρευνα για την έρευνα αλλά έρευνα με αποτέλεσμα.
Ο Senior Account Manager, Public Sector, Greece & Cyprus Cisco Hellas S.A., Νίκος Λαμπρογεώργος, μίλησε για το πόσο βοηθάει η τεχνολογία στις ψηφιακές δεξιότητες.
Εξ αιτίας της πανδημίας τόνισε, ότι συζητούσαμε επί είκοσι χρόνια έγιναν πράξη τα τελευταία δύο. Θέλουμε να πάρουμε τα Πανεπιστήμια και τα Start ups και να τα συνδέσουμε.
Επίσης αναφέρθηκε εκτενέστερα στην πλατφόρμα του WEBEX όπου με την βοήθεια της δεν χάθηκε λόγω της πανδημίας ούτε μία διδακτική ώρα. Συγκεκριμένα ενάμιση εκατομμύριο μαθητές, εκατόν πενήντα χιλιάδες καθηγητές, τριακόσιες χιλιάδες τάξεις την ημέρα και μέσα σε έξι μήνες έγιναν ενενήντα εκατομμύρια μαθήματα και πεντακόσια εκατομμύρια διδακτικές ώρες.
Στην συζήτηση -που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Φιλιππίδης– πήρε μέρος και η διευθύντρια εκπαίδευσης νέων, αθλητισμού και πολιτισμού της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Θέμις Χριστοφίδου. Όπου, μίλησε για την μετάβαση στην έξυπνη και πράσινη ανάπτυξη όπου η σύνδεση αυτών των δύο είναι αμφίδρομη και πραγματική.