«Τώρα είναι η ώρα των Περιφερειών και των Δήμων» τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά, τόνισε αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συζήτηση που διοργάνωσε το «Φόρουμ των Δελφών», με τη συμμετοχή επίσης του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Τρικαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου και των περιφερειαρχών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη και Φάνη Σπανού, αντίστοιχα.
Σε όλη την Ευρώπη, είπε ο κ. Τζιτζικώστας οι Περιφέρειες και οι δήμοι ήταν που συνέβαλαν σημαντικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και αυτό αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με περισσότερη εμπιστοσύνη και επιπλέον κονδύλια». Σχετικά με την «επόμενη μέρα» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είπε ότι «απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», ενώ ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την προετοιμασία σχεδίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Αττικής. Από την πλευρά του ο κ. Σπανός ζήτησε οι δράσεις που σχεδιάζουν στον τομέα αυτό η κυβέρνηση αλλά και η αυτοδιοίκηση να είναι «άμεσης απορρόφησης και με υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές».
Για τον τουρισμό ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως «υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι η φετινή τουριστική περίοδος δεν θα είναι τόσο κακή όσο αρχικά προβλεπόταν». Ωστόσο εξέφρασε το φόβο του, για τις επιπτώσεις που θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ιδιαίτερα στον τομέα της εστίασης κ.λπ. Τόσο ο κ. Τζιτζικώστας, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αλλά και οι άλλοι δυο περιφερειάρχες, τόνισαν ότι δεν «τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Δεν έχει φύγει». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, ενόψει του φθινοπώρου «πρέπει να υπάρχει σχέδιο ώστε η κοινωνία να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση, χωρίς όμως να υπάρξουν ξανά τέτοιες οικονομικές και άλλες επιπτώσεις».
- Προαναγγελία ανασχηματισμού
- Άκαρπες οι έρευνες για την 10χρονη – Η γυναίκα μυστήριο και ο ρόλος της στην εξαφάνιση
- Η πανδημία προκαλεί άνοδο της παιδικής εργασίας
- Ρύθμιση χρεών: Το σχέδιο για 12 ή 24 δόσεις
- Πλωτό φράγμα στο Αιγαίο κατά της τουρκικής παραβατικότητας
Οι τέσσερις ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά και στις πρωτοβουλίες που πήραν Δήμοι και Περιφέρειες για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, των τοπικών επιχειρήσεων και των ευπαθών οικονομικά-κοινωνικά ομάδων, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη συμβολή και συμπαράσταση που είχαν σε αυτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης τόνισαν την άμεση αντίδραση που υπήρξε από την κυβέρνηση στη έγκαιρη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που είχαν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της πανδημίας με επιτυχία, καθιστώντας την Ελλάδα από τις πιο ασφαλείς χώρες και τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Ακόμη, αναφέρθηκαν στην αξιοποίηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες προς όφελος των πολιτών της «νέας κατάστασης», με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε επίσης ότι στόχος των δήμων ήταν «η υγειονομική κρίση να μη γινόταν και κοινωνική κρίση». Γι’ αυτό, προσέθεσε, στην κατεύθυνση αυτή οι δήμοι πήραν αμέσως σειρά μέτρων, από την αναστολή πληρωμών προς αυτούς, μειώσεις τελών αλλά και διανομή γευμάτων, τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και το υπουργείο Εσωτερικών.