Αναζητώντας τη διατήρηση κρίσιμων ισορροπιών με τη ρωσική ηγεσία και ενώ η Ελλάδα έχει δείξει στην πράξη την πλήρη στροφή χης προς τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει «βαλίτσες» για Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου. Το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αλλά και στον απόηχο της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, το Κυπριακό σε επικίνδυνο αδιέξοδο και τα Βαλκάνια σε κρίση. Σε αυτά αξίζει να προσθέσουμε και τη διαδοχολογία όσον αφορά τον θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που επισήμως δεν συζητείται αλλά ανεπισήμως παίζει τον δικό της ρόλο.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι η επίσημη ατζέντα ακόμα δεν έχει καταρτιστεί, ωστόσο το θέμα της ενέργειας θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ψηλά. Υπογράμμιζαν δε και την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, για την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Λαβρόφ, τη Δευτέρα, στην οποία σημειώνεται ότι «τονίστηκε η θετικό σύμβολό της Ρωσίας ως αξιόπιστου, δοκιμασμένου στον χρόνο ενεργειακού προμηθευτή της ελληνικής αγοράς».

Η Μόσχα από την πλευρά της αναμένεται να θέσει θέμα Αλεξανδρούπολης και της εκεί αμερικανικός παρουσίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρωσία. Ο εναγκαλισμός Αθήνας – Ουάσιγκτον ενοχλεί τη Μόσχα, γεγονός που έχει κατά καιρούς εκφραστεί, στο πλαίσιο της διπλωματικός γλώσσας και αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, και τον λόγο που οι σχέσεις παραμένουν «τυπικά καλές» αλλά η Αθήνα δεν μπορεί να έχει προσδοκίες για κάτι περισσότερο. Σημαντικό ενόχληση για τη ρωσικό πλευρά και οι δεσμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις ΗΠΑ, με τη διάδοχό να αφορά τη Μόσχα, έστω και παρασκηνιακά.

Τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στην Ανατολικό Μεσόγειο επίσης θα τεθούν επί τάπητος, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν επανειλημμένα τον ρόλο της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη σημασία του να διατηρήσει τις πάγιες θέσεις της απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό παρά τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί. Σημαντικό παράμετρος και το Κυπριακό, που είναι στην ατζέντα όλων των συναντήσεων αξιωματούχων Ελλάδας – Ρωσίας, με Αθήνα και Λευκωσία να προσδοκούν και άσκηση συγκεκριμένων πιέσεων στην Αγκυρα, προκειμένου να καταστεί δυνατό να γίνουν βήματα σε μία θετικό κατεύθυνση. Στη συζήτηση για την Ανατολικό Μεσόγειο συμπεριλαμβάνεται και η Λιβύη, με την ελληνική πλευρά να θέλει περιορισμό της τουρκικός επιρροής, εμμένοντας στη θέση περί αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και διενέργειας εκλογών στις 24/12.

Ο Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη δυνατότητα η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα για τη διευκόλυνση του διαλόγου Ρωσίας – ΕΕ, με τις σχέσεις Βρυξελλών – Μόσχας επίσης να αναμένεται να είναι στην ατζέντα.

Αντιμετώπιση της πανδημίας, οικονομικές σχέσεις, τουρισμός, ελληνορωσικός πολιτικός διάλογος, επίσης θα συζητηθούν, με ρωσικές πηγές να δηλώνουν επανειλημμένα στο παρελθόν, ότι η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», όσον αφορά τις επιλογές περί συνεργασιών και ενίσχυσης συμμαχιών.

από τα Νέα