Με την απαίτηση να τηρηθεί εκατέρωθεν κατάπαυση πυρός, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εκεχειρία μιας ημέρας στην Ουκρανία, για να εορταστεί το Πάσχα. Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει από τις 18:00 σήμερα (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) έως τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου.

Σε ανακοίνωση στο Telegram το Κρεμλίνο αναφέρει ότι «τα στρατεύματά μας πρέπει να είναι έτοιμα να αποκρούσουν πιθανές παραβιάσεις της εκεχειρίας και προκλήσεις από τον εχθρό, οποιαδήποτε επιθετική του ενέργεια». Καλεί, μάλιστα, την ουκρανική πλευρά «να ακολουθήσει το παράδειγμά μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Πούτιν

«Καθοδηγούμενη από ανθρωπιστικές σκέψεις, η ρωσική πλευρά κηρύσσει μια εκεχειρία για το Πάσχα σήμερα, από τις 18.00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) έως τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα. Δίνω εντολή να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Πούτιν, σε μια συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση. «Υποθέτουμε πως η ουκρανική πλευρά θα ακολουθήσει το παράδειγμά μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους, η ουκρανική απάντηση «θα δείξει την ειλικρίνεια του καθεστώτος του Κιέβου, τη βούλησή του και την ικανότητά του να σέβεται τις συμφωνίες, να συμμετέχει στη διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της ουκρανικής κρίσης».

Η εμπλοκή του Τραμπ

Βέβαια, η προσωρινή κατάπαυση πυρός από την πλευρά της Ρωσίας έρχεται υπό το φως της πληροφορίας που μετέδωσε το Bloomberg πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να αναγνωρίσει τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας, ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να εδραιώσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Σημειωτέον, τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο ανέφεραν την Παρασκευή ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές προσπάθειες, εκτός αν σημειωθεί γρήγορα πρόοδος».

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει έδαφος στη Μόσχα. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κριμαία καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2014 μετά από εισβολή και επακόλουθο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό κατοχή. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα αντιστάθηκε στην αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης.