Ο Πάπας Φραγκίσκος, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, νοσηλεύεται στον δέκατο όροφο του καθολικού νοσοκομείου της Ρώμης «Αγκοστίνο Τζεμέλι» με διπλή πνευμονία.
Το πρωί της Τρίτης, το Βατικανό γνωστοποίησε ότι η καρδιά του Πάπα «ανταποκρίνεται πολύ θετικά», ότι αναπνέει χωρίς μόνιμη χορήγηση οξυγόνου και ότι σηκώνεται από το κρεβάτι. Η ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας ήταν μάλλον δυσοίωνη, καθώς περιέγραφε μια «πολυμικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος» η οποία καθιστούσε τη θεραπεία περίπλοκη.
Ο ποντίφικας εισήλθε στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή μετά από βρογχίτιδα που τον ταλαιπώρησε επί μία εβδομάδα. Η προχωρημένη ηλικία αλλά και η βεβαρυμμένη κατάσταση της υγείας του (έχει ιστορικό πνευμονιών και όταν ήταν νέος είχε αφαιρέσει μέρος του δεξιού πνεύμονά του) προκάλεσαν ανησυχία για το αν θα τα καταφέρει. Ξεκίνησαν, έτσι, οι συζητήσεις περί της διαδοχής αλλά και των πιθανών αντικαταστατών του. Μάλιστα, η ιστοσελίδα New York Post παρουσίασε τους οκτώ επικρατέστερους να διαδεχθούν τον Φραγκίσκο στον παπικό θρόνο, εάν αυτός κοιμηθεί.
Τους τελευταίους μήνες, ο Πάπας χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του λόγω πόνων στα γόνατα και την πλάτη. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει αλλά και το γεγονός ότι διανύει το 88ο έτος της ηλικίας του τον οδήγησαν τον περασμένο Νοέμβριο να δώσει οδηγίες για την κηδεία του. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, απέρριπτε πρακτικές αιώνων όπως ο ενταφιασμός σε τρία αλλεπάλληλα φέρετρα, η έκθεση της σορού σε λαϊκό προσκύνημα και η ταφή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου – προτίμησε τη Βασιλική της Παρθένου Μαρίας στη Ρώμη.
Χθες το απόγευμα, σύμφωνα την Deutsche Welle, ένας ιερέας διάβασε ευχέλαιο στον Πάπα και τον σταύρωσε με λάδι στο μέτωπο ως μια προσευχή υπέρ της ίασής του. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάπας έχει υπογράψει εκ των προτέρων επιστολή παραίτησης σε περίπτωση που δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Δημόσιες παρεμβάσεις
Ο Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χορχέ Μπεργκόλιο, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής. Στις 13 Μαρτίου 2013 εξελέγη ως ο 266ος Πάπας, ενώ είναι ο πρώτος Λατινοαμερικάνος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Στη δωδεκαετή μέχρι τώρα θητεία του επέδειξε ένα βαθύ ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα και τις διεθνείς υποθέσεις, προβαίνοντας συχνά σε δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ ανέλαβε και μια σειρά σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων. Αυτό το πολιτικό πρίσμα έδωσε μια διαφορετική εικόνα στον παπικό βίο του, κάνοντάς τον να ξεχωρίσει από τους προκατόχους του.
Το 2014 ο ποντίφικας προσευχήθηκε στο Τείχος της Βηθλεέμ για ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Επρόκειτο για μια πολύ δυνατή εικόνα αλλά και ένα γεγονός υψηλού συμβολισμού. Ακόμα, ταξίδεψε, μεταξύ άλλων, σε γειτονικά της πατρίδας του κράτη, όπως το Μεξικό, την Κολομβία και την Κούβα, προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, πολιτικών ή μη, στις χώρες αυτές.
Πολύ σημαντικός ήταν ο μεσολαβητικός ρόλος του Πάπα στην εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας, που περιλάμβανε την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο πλευρών καθώς και την ανταλλαγή κρατουμένων.
Αρκετές ήταν οι φορές που ο ποντίφικας σχολίασε τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Μια περσινή αποστροφή του, ότι «η διαπραγμάτευση χρειάζεται θάρρος» και ότι «είναι ισχυρότερος ο ηγέτης που θα σκεφτεί τον λαό του και θα σηκώσει πρώτος τη λευκή σημαία» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι προτρέπει το Κίεβο σε υποταγή, με το Βατικανό να διευκρινίζει ότι ο προκαθήμενος «δεν εννοούσε αυτό». Πάντως, και στο τελευταίο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «απαιτείται τόλμη [να] ανοίξει η πόρτα» για διάλογο «προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη» μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι σχέσεις με τον Τραμπ
Τη στιγμή που ο Πάπας δίνει μάχη για τη ζωή του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ασχολείται με το Ουκρανικό και τον τρόπο επίλυσης της διένεξης. Οι σχέσεις Πάπα – Τραμπ είναι προβληματικές από την πρώτη θητεία του Αμερικανού στον Λευκό Οίκο. «Ενα άτομο που πιστεύει μόνο ότι πρέπει να υψώνει τείχη ξανά και ξανά και να μη χτίζει γέφυρες, δεν είναι χριστιανός», είχε σχολιάσει ο Φραγκίσκος για την πρόθεση Τραμπ να υψώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. «Είναι επαίσχυντο για έναν θρησκευτικό ηγέτη να κρίνει την πίστη ενός ανθρώπου», ήταν η απάντηση του επιχειρηματία. Οι δύο τους έχουν αντιπαρατεθεί, μεταξύ άλλων, και για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Ισως η πολυσχιδής προσωπικότητα και το έργο του ποντίφικα να αντικατοπτρίζονται πληρέστερα στο σχόλιο ενός θεολόγου, ονόματι Λεονάρντο Μποφ. «Ποτέ πριν δεν υπήρξε ποντίφικας με τόσο πολύ θάρρος, που να καταδεικνύει τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος. Μαζί του ήρθε η άνοιξη στην Εκκλησία».