Το τρίγωνο Αθήνα – Λευκωσία – Καράκας, εξωχώριες συναντήσεις και «διαδρομές» χρημάτων και προσώπων αναδεικνύει η αλυσίδα των καταγγελιών για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το άλλοτε νούμερο 2 στο Μέγαρο Μαξίμου, Νίκο Παππά, και τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Το ντόμινο των αποκαλύψεων συνεχίζεται, εντείνοντας – κατά την κυβέρνηση – και τον «πανικό του Αλέξη Τσίπρα». Μετά τις κασέτες Μιωνή, τα mails Καλογρίτσα και τις προαναγγελίες για νέα «αδιάσειστα στοιχεία» το προσεχές διάστημα από την πλευρά του επίδοξου καναλάρχη, προστίθενται νέα στοιχεία – αυτή τη φορά με φωτογραφικά ενσταντανέ. Τα ερωτήματα πληθαίνουν και έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο γκρίζες ζώνες του συριζαϊκού παρελθόντος. Η ΝΔ συνεχίζει το σφυροκόπημα στον Παππά και η κυβέρνηση επιμένει να ζητάει εξηγήσεις Τσίπρα, ενόσω μένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών με εξεταστική ή και με προανακριτική επιτροπή.
«Ολα στο φως αλλά και όλα στην ώρα τους» φαίνεται πως είναι η γραμμή της κυβέρνησης, δεδομένου ότι επιμένει στη διερεύνηση μέχρι τέλους, όμως επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις χωρίς να προδιαγράφει τη συνέχεια, μέχρι οι φάκελοι να ανοίξουν προς διερεύνηση σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου περιμένει όχι μόνο να δει ποια στοιχεία θα προκόψουν από την υπόθεση Καλογρίτσα, αλλά και με ποια διαδικασία – με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών ή με αίτημα για άρση της ασυλίας (;) – ενδέχεται να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή. Από τη Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπουν στην τοποθέτηση-επίθεση της Φώφης Γεννηματά προς τον Αλέξη Τσίπρα για «τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, την ξεφτίλα», επιμένοντας στην ανάγκη η Δικαιοσύνη να διερευνήσει σε βάθος τον φάκελο Καλογρίτσα.
«Παππάς στη Βενεζουέλα, Παππάς και στην Κύπρο. Παρέα πάντα με τον “βασιλιά των offshore” Αρτέμη Αρτεμίου. Στη Βενεζουέλα για να διαπραγματευθεί την… εξαγωγή ζαρζαβατικών, στην Κύπρο μάλλον για την επένδυση του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ σε κερδοφόρες επιχειρήσεις για το “μαγαζί”» ήταν το αιχμηρό σχόλιο της ΝΔ για το δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα», ενώ μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για τις στενές σχέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα με την πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το κυβερνών κόμμα κατήγγειλε «σκοτεινό παρακράτος».
Επειτα από το «σήμα» Καλογρίτσα (διά του εκπροσώπου του) για νέα στοιχεία προς τις δικαστικές αρχές για το από πού ήρθαν και κυρίως, «με τις υποδείξεις ποιων», πού κατέληξαν τα 3 εκατομμύρια, νέο σάλο προκαλούν οι φωτογραφίες («Πρώτο Θέμα») από συνάντηση του Παππά και του Κύπριου δικηγόρου Αρτεμίου, την ίδια ημέρα (21 Μαΐου 2016) και στο ίδιο μέρος, κατά το δημοσίευμα, που ο πρώην υπουργός Επικράτειας είχε το τετ α τετ με τον Σάμπυ Μιωνή. Δηλαδή, στην Κύπρο, που φέρεται ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς της δαιδαλώδους διαδρομής των 3 εκατομμυρίων.
Όπως αναφέρεται, ο Παππάς συνάντησε στο καφέ Company στην περιοχή Στρόβολος της Λευκωσίας τον δικηγόρο με τον οποίο τρία χρόνια νωρίτερα (το 2013) είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για «δουλειές» που ουσιαστικά ποτέ δεν είχαν διευκρινιστεί επαρκώς. Μάλιστα τότε που γινόταν γνωστό το ταξίδι στη Βενεζουέλα – τον Οκτώβριο του 2016 – ο Παππάς κατηγορούσε τη ΝΔ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Το νέο δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις Αρτεμίου – Παππά, στην επιλογή του Μανώλη Πετσίτη ως φορολογικού εκπροσώπου της νομικής εταιρείας του στην Ελλάδα και στο νέο ταξίδι του Αρτεμίου στο Καράκας τον Ιούλιο του 2015, συμμετέχοντας σε διπλωματική αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον τότε γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργο Τσίπρα. Παράλληλα, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» αποκάλυπτε, μεταξύ άλλων, γεύμα του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα, με τον Καλογρίτσα στα τέλη Ιανουάριου του 2017.
Για «λάσπη» και «πρακτόρικες πρακτικές» έκανε χθες λόγο ο Νίκος Παππάς, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση και καταγγέλλοντας παρακολούθησή του από αγνώστους και ηχογράφηση από τον Μιωνή στο ίδιο μέρος. «Την 21η Μαΐου 2016 (…) είχα μεταβεί στην Κύπρο για τη βάφτιση του παιδιού στενού μου φίλου και συντρόφου. Η επίσκεψή μου, όπως και ο καφές στην καφετέρια, ονόματι Company, δεν έχει προφανώς κάτι μεμπτό» δήλωσε, καταγγέλλοντας ότι «ηχητικά και φωτογραφίες παρέμεναν για χρόνια στα συρτάρια για να αξιοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο – για τους ίδιους – τρόπο».
Της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα