καταναλωτής (ο) 1. αυτός που έχει δύναμη, αλλά δεν τη χρησιμοποιεί, «να μην τα παρατήσεις και να καταλάβεις ότι το μόνο που φταίει για τις ήττες σου είναι το ότι είσαι καταναλωτής», 2. αυτός που τα θέλει όλα έτοιμα, «ο Νίκος είναι καταναλωτής και αρνείται ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών του να δέσει μόνος του» 

Είναι καιρός να μάθουμε από αγορές 

Η ακρίβεια δηλώνεται ως το Νούμερο 1 πρόβλημα στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα διατηρήσει την πρωτιά όσο οι καταναλωτές επιμένουν να φέρονται σαν 6χρονα και όσο η κυβέρνηση δικαιώνει την επιμονή τους επεμβαίνοντας σε περιθώρια κέρδους και τιμές. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι που μπορούν να κάνουν ουσιαστική ρύθμιση των τιμών είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό τις καθορίζουν: οι ίδιοι οι καταναλωτές. Απλώς πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι, αντί να ζητούν από το κράτος- πατερούλη να ρίξει την τιμή στο ακριβό προϊόν που έχουν συνηθίσει να αγοράζουν, πρέπει απλώς να ψάξουν για φθηνότερο και ταυτοχρόνως να απαιτήσουν από το κράτος να κάνει την κανονική του (και πολύ πιο ουσιαστική για τις τιμές) δουλειά: να κυνηγάει μονοπώλια, ολιγοπώλια και καρτέλ. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν συμπολίτες για τους οποίους και τα φθηνότερα είναι ακριβά, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πέσουν στ’ αλήθεια οι τιμές. Η καταναλωτική ενηλικίωση που φέρνει την καταναλωτική συνείδηση μαζί με ένα κράτος αυστηρό ελεγκτή, αλλά όχι πατερούλη. 

Παράδειγμα 

Στο σούπερ μάρκετ όπου συνήθως ψωνίζω, ένα συγκεκριμένο τυρί με χαμηλά λιπάρα έχει 18 ευρώ το κιλό στην κυριλέ εταιρική συσκευασία και ακριβώς το ίδιο τυρί, στη συσκευασία του σούπερ μάρκετ, έχει 12 ευρώ το κιλό. Οσο υπάρχουν αρκετοί που πληρώνουν 50% περισσότερο για να αγοράσουν το ίδιο ακριβώς προϊόν, καμία ακρίβεια δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί. 

Σωστοί μέχρι... διαφωνίας 

Το ότι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι, τους οποίους διαρκώς επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι συνταγματικό δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας του συντρόφου Ανδρουλάκη και της παρέας του. Δείχνει ότι η επιστημονική άποψη των συνταγματολόγων που επικαλούνται τους ενδιαφέρει μόνο στο βαθμό που συμπίπτει με την κομματική γραμμή. 

Ανησυχίες 

Αλήθεια, με εκείνη την εταιρεία του Στέφανου με τα στενά ρούχα στο εξωτερικό τι απέγινε; Ρωτάω από ενδιαφέρον, αφού διάβασα ότι τα πρόστιμα και οι ποινές είναι ιδιαιτέρως αυστηρές. Από την άλλη, αυτού του είδους οι ποινές δεν επιβάλλονται ποτέ, οπότε ίσως αδίκως ανησυχώ και δικαίως δεν ανησυχεί ο Στέφανος.