Η πρώτη και σημαντικότερη κόντρα της τρέχουσας πολιτικής σεζόν, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις νέες εξελίξεις, θα είναι εκείνη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία και θα καθορίσει ποιος θα είναι ο κύριος αντίπαλος του Μητσοτάκη, όταν με το καλό στηθούν οι κάλπες. Επί της ουσίας πρόκειται για πολιτική μάχη σχετικά με το ποιος τελικά θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση, δηλαδή αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρούσε ρεαλιστικό στόχο ακόμα και την πρωτιά στις εκλογές, δηλώνοντας πως θα είναι νίκη αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και με μία ψήφο διαφορά. Ωστόσο, με την αναμενόμενη έλευση του νέου κόμματος Τσίπρα πλέον τα δεδομένα αλλάζουν άρδην.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται πλέον έντονα απαισιόδοξος ακόμα και για την κατάκτηση της δεύτερης θέση, με δεδομένο ότι πιθανή εκλογική παρουσία Τσίπρα αναμένεται να πλήξει το ΠΑΣΟΚ τόσο σε επίπεδο ποσοστών όσο και στελεχών. Ηδη, εντός Χαριλάου Τρικούπη κυκλοφορούν έντονες φήμες πως τρεις-τέσσερις βουλευτές του κόμματος βλέπουν θετικά το rebranding του «άχαστου». Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές, μαζί με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν επιδιώξει το τελευταίο διάστημα να συνομιλήσουν με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η καθαρή αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός μετά την παραίτηση Τσίπρα, με δεδομένο ότι αρκετά στελέχη εκτιμούν πως η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού ανακατεύει ξανά την πολιτική τράπουλα και δη τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Βέβαια, εδώ και αρκετό καιρό, τα σενάρια επιστροφής Τσίπρα είχαν συζητηθεί εκτενώς στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά τα στελέχη του Κινήματος και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν, καθώς οι εκτιμήσεις τους συνέκλιναν στο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα προχωρούσε τελικά σε μια τέτοια κίνηση, δεδομένου του βεβαρυμένου πολιτικού παρελθόντος του και της αποτυχημένης στρατηγικής του που τον οδήγησε σε παραίτηση μετά τη συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό ερώτημα που φαίνεται, ωστόσο, να απασχολεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι τι θα γίνει εάν ο Τσίπρας μπει στο παιχνίδι με ορμή, ανακτήσει δυνάμεις και διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ ξεπερνώντας το πρώτα δημοσκοπικά και ύστερα στην κάλπη. Το πιθανότερο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, ο Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να σταθεί ως αρχηγός και θα πρέπει μόνος του να κάνει στην άκρη ανοίγοντας τη διαδικασία της διαδοχής.

Μια δικλίδα ασφαλείας που φαίνεται, πάντως, να έχει το ΠΑΣΟΚ είναι το ότι οι ψηφοφόροι του -πλην κάποιων οπαδών του Γιώργου Παπανδρέου και ενδεχομένως του Χάρη Δούκα- παραμένουν αρκετά αποστασιοποιημένοι από τη λογική και το πολιτικό αφήγημα του Τσίπρα, ακόμη και στην πιο... ανανεωμένη εκδοχή του.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ακόμη σε ήπια τακτική αντιμετώπισης του θέματος, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις αφορούν πρωτίστως τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δημιουργεί αδιέξοδο στα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, στα οποία ανήκουν και στελέχη της Νέας Αριστεράς. Αντιθέτως θεωρούν ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη δεν βλέπει θετικά στην περίοδο 2015-2019».

Σε ό,τι αφορά τα όσα ανάφερε ο πρώην πρωθυπουργός στο μήνυμα με το οποίο συνόδευσε την παραίτησή του από τη Βουλή, πηγές του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν με δηκτικό τρόπο ότι δεν άκουσαν τίποτα καινούργιο και ριζοσπαστικό και διερωτώνται «για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλά για την ανάγκη σύνδεσης με την κοινωνία, δεν κατάφερε να το κάνει, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Συγχρόνως, αυτό που φαίνεται να απασχολεί αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι δημοσκοπήσεις, από τις οποίες περιμένουν να καταγράψουν την όποια δυναμική αποκτήσει το πιθανό εγχείρημα Τσίπρα. Μάλιστα υπάρχουν και εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι, με βάση τα νέα πολιτικά δεδομένα, ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ θα συσπειρωθεί εκ νέου γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Βέβαια, είναι κρίσιμη η απάντηση που θα δοθεί από τους πολίτες στο ενδεχόμενο ερώτημα περί πρωθυπουργικής καταλληλότητας και τη θέση που θα καταγράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ κάποιοι ψιθυρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η «επιστροφή» Τσίπρα είναι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.