Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο επανεκκίνησης του δημόσιου τομέα καθ’ υπαγόρευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκτέλεση από τους Κυριάκο Πιερρακάκη και Μάκη Βορίδη. Στόχος είναι ένας σύγχρονος δημόσιος τομέας, με ολοκληρωμένες διαδικασίες ελέγχου, μείωση της γραφειοκρατίας και κατ’ επέκταση της ταλαιπωρίας του κοινού.

Η εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία για να εφαρμοστούν στην πράξη τα όσα ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη δρομολογήσει νομοθετικά.

Οπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών «μέγιστη προτεραιότητα είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών, γεγονός που θα μας οδηγήσει σε διαφάνεια». Συμπληρώνουν πως ήταν αδύνατο να γίνει έλεγχος σε κάθε επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστεί το «πάρτι της ρεμούλας» και η λύση εν τέλει βρέθηκε στην πλήρη εποπτεία των διαδικασιών.

Το νέο Δημόσιο που οραματίζεται ο πρωθυπουργός έχει καταρτισμένους υπαλλήλους, αξιοκρατικά κριτήρια αλλά και μηχανισμούς υποστήριξής τους.

 

Αξιολόγηση

Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, που βρισκόταν έως χθες σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου, εξασφαλίζει την αξιοκρατία. Μεταξύ άλλων, θα αντιμετωπίσει και το πάγιο πρόβλημα του εξισωτισμού στο Δημόσιο, υπάλληλοι χωρίς προσόντα να εξελίσσονται σε ανώτερα κλιμάκια μόνο λόγω παλαιότητας και όλοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Το υπουργείο Εσωτερικών, για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα, υιοθετεί μπόνους παραγωγικότητας και έχει ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση του ΕΚΔΑΑ και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, παρέχει στους υπαλλήλους επιμορφωτικά σεμινάρια διευκολύνοντας το έργο τους και δίνοντάς τους πρόσβαση στις ανάγκες της νέας εποχής.

Παράλληλα, υιοθετείται και ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας, λύνοντας τα χέρια εκείνων που ζούσαν υπό τον φόβο καταγγελίας. Σε αυτόν μπορεί να προστρέξει κάθε υπάλληλος ο οποίος έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο μια διοικητική πράξη του (ή ακόμα και η αποδοχή ενός δώρου) είναι ενάντια στα προβλεπόμενα. «Πολλές φορές οι πολίτες μόλις ολοκληρώνεται μια υπόθεσή τους νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν έμπρακτα τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους. Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας είναι αυτός που θα αποφασίζει αν ένα δώρο είναι δωροδοκία ή όχι» εξηγούν πηγές του ΥΠΕΣ.

 

Τηλεργασία

Ψηλά στις προτεραιότητες του Μάκη Βορίδη είναι το καθεστώς της τακτικής τηλεργασίας. Το μέτρο δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά την περίοδο της πανδημίας λύνοντας ουσιαστικά προβλήματα στο Δημόσιο ενώ συνετέλεσε και στην οικονομία κλίματος. Σε μέγιστο βαθμό συνέβαλε και στη μείωση του κυκλοφοριακού. Η τακτική όμως εφαρμογή του μέτρου σκόνταψε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όπου βρίσκεται υπό επεξεργασία και στη συνέχεια αναμένεται σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα λύσει τα χέρια των προϊσταμένων και θα επιτρέψει την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και προς όφελος των υπαλλήλων.

Δύο επιπλέον μέτρα που αλλάζουν τη συνολική εικόνα του Δημοσίου είναι το «Lobbying με ανοιχτές θύρες» και τα περί εθελοντισμού.

«Οι συζητήσεις εν κρυπτώ και πίσω από κλειστές θύρες επιτρέπουν αυθαίρετα συμπεράσματα από τα οποία προκύπτουν εικασίες διαπλοκής. Αυτό πια ανήκει στο παρελθόν. Κάθε συζήτηση πλέον θα γίνεται δημόσια ώστε όλοι να γνωρίζουν τι ειπώθηκε και υπέρ τίνος. Ετσι, κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα θα έχει εικόνα των όσων έχουν συζητηθεί» διευκρινίζουν από το ΥΠΕΣ.

Οσον αφορά τους εθελοντές, στους οποίους η πολιτεία έχει επενδύσει, αποκτούν πλέον ασφαλιστική κάλυψη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους αλλά ταυτόχρονα και για την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων όπως π.χ. έναν τραυματισμό.

Το έργο του υπουργού Εσωτερικών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με απώτερο στόχο έναν ανθρώπινο αλλά κυρίως διάφανο δημόσιο τομέα.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto