Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας, που συνεργάζονται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας '21».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε εκτενής ενημέρωση για τις δράσεις και τα κοινωνικά προγράμματα που προωθούνται μέσω της πρωτοβουλίας, με έμφαση σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η στήριξη των νέων και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Ιδρυμάτων για τη συνεργασία, σημείωσε:
«Εγώ να σας ευχαριστήσω για την Πρωτοβουλία αυτή. Το κάθε Ίδρυμα το οποίο συμμετέχει έχει τη δική του ξεχωριστή και διακριτή διαδρομή και συνεισφορά στο κοινό καλό της πατρίδας μας. Αλλά, βέβαια, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσατε να ενωθείτε κάτω από μία Πρωτοβουλία και να αναδείξετε και να δρομολογήσετε μία σειρά από πρωτοβουλίες που είχαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα».
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας κράτους και Κοινωφελών Ιδρυμάτων, τονίζοντας ότι από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση επεδίωξε τη σύνδεση του δημόσιου τομέα με την κοινωνία των πολιτών:
«Εμείς, από την πρώτη στιγμή που μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, το 2019, δώσαμε μεγάλη έμφαση σε αυτό το οποίο αποκαλούμε συνεργασία του ευρύτερου Δημοσίου, του κράτους με την κοινωνία των πολιτών και με Κοινωφελή Ιδρύματα τα οποία έχουν επιμέρους στόχους αντίστοιχους με τους δικούς μας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στην πρωτοβουλία που αφορά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, χαρακτηρίζοντάς την ως κρίσιμη προτεραιότητα δημόσιας υγείας:
«Η ιδέα να οργανωθεί ένα τέτοιο κέντρο αριστείας, εμένα προσωπικά, και φαντάζομαι και το Υπουργείο, είναι κάτι το οποίο το βρίσκουμε εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα θέλαμε να το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο».
Επιπλέον, κάλεσε τους συμμετέχοντες να σκεφτούν συλλογικά ποιοι άλλοι τομείς θα μπορούσαν να στηριχθούν μέσω μεγάλων, στοχευμένων δράσεων:
«Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να εστιάσει κανείς σε ένα-δύο μεγάλα projects, παρά να “τρέχει” πολλά μικρά τα οποία εν τέλει μπορεί να χάνονται και να μην δίνουν το αποτύπωμα του τρόπου με τον οποίο τα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας έρχονται και προσθέτουν σε μία κοινή προσπάθεια».
Έμφαση και στην παιδεία μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»
Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών:
«Αυτό είναι ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό πρόγραμμα. Εγώ πήγα χθες στο Καρπενήσι, είδα το 2ο Δημοτικό Καρπενησίου, έχει μπει μέσα ο εργολάβος, φτιάχνουμε τα γήπεδα, φτιάχνουμε τις τουαλέτες, δίνουμε προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, ξαναβάφουμε το κτίριο».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ταχύτητα υλοποίησης μέσω ιδιωτικών εργολαβιών είναι κρίσιμη, ειδικά λόγω των χρονοδιαγραμμάτων του σχολικού έτους, και κάλεσε τα Ιδρύματα να συμμετάσχουν ενεργά στη συνέχιση του έργου:
«Θα ήθελα κάθε χρόνο να προσθέτουμε σχολεία. Και αυτό είναι ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο. [...] Είναι ένα έργο εμβληματικό στο οποίο πρέπει να συνενώσουμε τις δράσεις μας και τις δυνάμεις μας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.