Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αναθεώρηση του Συντάγματος με τις προτεραιότητες που ο ίδιος έθεσε αναφορικά με θέματα όπως η μονιμότητα, η αξιολόγηση τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και το οικιστικό προκάλεσαν βέρτιγκο στην αντιπολίτευση που αδυνατώντας να αντιμετωπίσει το θέμα άρχισε να μιλά για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα εκτιμώντας ενδεχομένως ότι η εργαλειοποίηση των Τεμπών θα συνεχιστεί μέσα από τα σόου με τις προανακριτικές.

Και όμως ο πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί στη διαδικασία της αναθεώρησης. Μάλιστατον Ιούνιο του 2023 στην διακαναλική συνέντευξή του πριν τις εθνικές εκλογές και με αφορμή τότε και τη συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είχε με σαφήνεια δηλώσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2025.

Είχε δηλαδή ανακοινώσει και τον χρόνο που έναρξης της συζήτησης την ώρα που σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σκαρφίζονται ένα κάρο δικαιολογίες και ψάχνουν τρόπο ν ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση. Με απλά λόγια ούτε πυροτέχνημα ήταν οι σχετικές ανακοινώσεις ούτε γίνονται σε χρόνο που δεν έχει προαναγγελθεί. Αντιθέτως, για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως αυτά που λέει τα εννοεί.

Το πρόβλημα είναι πως στην αντιπολίτευση όλα τα κόμματα –ακόμη και αυτά που δηλώνουν θεσμικά και σοβαρά– έχουν στόχο να χαϊδεύουν αυτιά και όχι να συμβάλλουν στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα. Να αναζητούν τρόπους για να εξαπολύουν επιθέσεις στην κυβέρνηση και όχι να προτείνουν λύσεις.

Διότι –για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ– δεν μπορεί να υποστηρίζει πως το ζήτημα ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αναφορικά με την αναθεώρηση ούτε και να δηλώνει πως δεν πρέπει να τεθεί θέμα άρσης της μονιμότητας ανοίγοντας κομματική ομπρέλα ακόμη και γι' αυτούς που δεν επιτελούν το έργο που τους έχει ανατεθεί.

Η συζήτηση ανοίγει το φθινόπωρο μετά τη ΔΕΘ και τα κόμματα θα βρεθούν προ των ευθυνών τους αφενός, αφετέρου θα κληθούν να δείξουν και στην πράξη ότι θεωρούν πως θα ειναι νικητές στις εκλογές –τουλάχιστον αυτό λέει πχ ο Νίκος Ανδρουλάκης– και ως εκ τούτους δεν υπάρχει κίνδυνος στην επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική να υλοποιήσει κάποιο δήθεν σχέδιο η κυβερνώσα παράταξη.