Ο Λουίτζι Μαντζιόνε, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου της UnitedHealthcare, Μπράιαν Τόμσον, παραδέχθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη ότι ήταν εκείνος που τον πυροβόλησε τον Δεκέμβριο του 2024.
«Το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, πυροβόλησα εναντίον του Τόμσον στο Μανχάταν και εκείνος πέθανε», δήλωσε ο 28χρονος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η πράξη του ήταν παράνομη.
Παραδέχθηκε την ενοχή του
Ο Μαντζιόνε αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δολοφονία του 50χρονου Μπράιαν Τόμσον, επικεφαλής της UnitedHealthcare, του μεγαλύτερου ομίλου υγειονομικής ασφάλισης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κίνητρο της επίθεσης συνδεόταν με την οργή του απέναντι στο αμερικανικό σύστημα υγειονομικής ασφάλισης.
Κατά την ακροαματική διαδικασία παραδέχθηκε επίσης την ενοχή του σε κατηγορίες που σχετίζονται με την παρακολούθηση του θύματος πριν από τη δολοφονία.
Η ποινή του για το ομοσπονδιακό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18 Δεκεμβρίου, με την εισαγγελία να έχει γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει ισόβια κάθειρξη. Δύο άλλες ομοσπονδιακές κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην επιβολή της θανατικής ποινής, είχαν αποσυρθεί νωρίτερα μέσα στο έτος.
Ανοιχτό και το μέτωπο της πολιτειακής δίκης
Παράλληλα, ο Μαντζιόνε εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο σε επίπεδο πολιτείας της Νέας Υόρκης, για τις οποίες είχε αρχικά δηλώσει αθώος. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου με την επιλογή των ενόρκων.
Οι συνήγοροί του αναμένεται να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της δίκης, υποστηρίζοντας ότι, μετά τη συμφωνία δήλωσης ενοχής σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο εντολέας τους δεν μπορεί να δικαστεί δεύτερη φορά για τα ίδια αδικήματα.
Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η ίδια υπόθεση μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εξεταστεί τόσο από τις αρχές μιας Πολιτείας όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τις κατηγορίες να διαφοροποιούνται ανάλογα με τη δικαιοδοσία.
«Η Αμερική αγαπάει τον Λουίτζι»
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση και έχει διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη. Από τη μία πλευρά, πολιτικοί και συντηρητικοί κύκλοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ζητήσει την αυστηρή τιμωρία του.
Από την άλλη, ο Μαντζιόνε έχει αποκτήσει σημαντικό αριθμό υποστηρικτών, οι οποίοι τον παρουσιάζουν ως σύμβολο αντίδρασης απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις πρακτικές που, όπως υποστηρίζουν, θέτουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη.
Κατά τη σημερινή εμφάνισή του στο δικαστήριο, ένας άνδρας φώναξε «Η Αμερική αγαπάει τον Λουίτζι», την ώρα που συγγενείς του Μπράιαν Τόμσον αποχωρούσαν από το κτίριο.
Μετά τη δολοφονία, ο Μαντζιόνε διέφυγε από τη Νέα Υόρκη και συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου στην Αλτούνα της Πενσιλβάνια, έπειτα από ειδοποίηση εργαζομένων σε κατάστημα McDonald's.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη περίπου δέκα ημέρες πριν από το έγκλημα και είχε κλείσει δωμάτιο σε ξενώνα του Μανχάταν χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα. Φέρεται επίσης να είχε παρακολουθήσει τις κινήσεις του Τόμσον κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε και στον χώρο του συνεδρίου όπου σημειώθηκε η επίθεση.
Η δολοφονία καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας, ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι χρησιμοποίησε τρισδιάστατο εκτυπωτή για την κατασκευή του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.
Όπως ανέφερε, είχε αναζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες για το ετήσιο συνέδριο επενδυτών της UnitedHealthcare, αφού είχε υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και είχε έρθει αντιμέτωπος, όπως υποστήριξε, με το αμερικανικό σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης.