Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και πάλι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναβαπτισμένος, λένε, μέσα από την επανεκλογή του από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που πήγαν –λιγότεροι κατά 90.000– στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Είναι όμως έτσι;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανεξελέγη με 13.000 λιγότερες ψήφους από όσες έλαβε το 2021. Στο ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο 6.000 με 7.000 περισσότεροι από ό,τι το 2021. Μπορεί να κέρδισε όσους τον αμφισβήτησαν, όμως το τελικό σκορ δεν είναι και το καλύτερο.

Αφενός δείχνει ότι δεν έχει αναπτυχθεί δυναμική, παρά το ξεκατίνιασμα και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πήγαν δηλαδή να ψηφίσουν οι απογοητευμένοι από τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου. Ούτε καν αυτοί που είχαν βρεθεί εκεί φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ.

Θα πει κανείς ότι υπάρχει χρόνος. Υπάρχει όντως; Και για να γυρίσουν αυτοί στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης την καταστροφολογική τακτική του. Αυτή όμως λειτουργεί αρνητικά στον χώρο του κέντρου. Μπορεί να κινηθεί σε αυτόν τον διμέτωπο ο «ούτε ούτε» πρόεδρος που καταψήφισε εμβληματικές μεταρρυθμίσεις όπως αυτή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για την επιστολική ψήφο; Δύσκολο.

Η ουσία είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες ικανές να πείσουν πως υπάρχει προοπτική εξουσίας. Για να μπορέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να ανατρέψει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί θα πρέπει να δουλέψει. Θα πρέπει να δουλέψει πολύ. Να δώσει την εικόνα ότι μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία. Να κάνει ό,τι δεν έκανε από το 2021 μέχρι σήμερα και ακόμη περισσότερα. Πολύ περισσότερα.

Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και οι ατάκες δεν έχουν πλέον ρόλο και λόγο στην πολιτική σκηνή. Ούτε τα χρήματα από το ελικόπτερο με τη λογική της σοσιαλδημοκρατίας την οποία επικαλείται κάθε φορά. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και όχι υποσχέσεις για «καλύτερες ημέρες».

Οι πρώτες του δηλώσεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Απευθύνεται και πάλι στον μικρόκοσμο του ΠΑΣΟΚ. Που είναι μικρόκοσμος τα τελευταία χρόνια έχοντας συρρικνωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει και πάλι τίποτα όταν δηλώνει πως στόχος είναι να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί; Μα διότι στόχος του πρέπει να είναι η κατάθεση πρότασης, η κατάρτιση ενός σχεδίου προγραμματικού ικανού να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση.

Το να δηλώνει πως «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει όλους όσοι  υποστηρίζουν πως τελικά στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε το «μια από τα ίδια». Αρκεί να μην ισχύσει και το «και χειρότερα».

Μίλησε για νέες νίκες στο μήνυμά του μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. Ουδείς γνωρίζει όμως ποιες είναι οι προηγούμενες. Αν μιλά για την επικράτησή του το 2021 και την Κυριακή αυτές αφορούν τον ίδιο και το κόμμα του. Αν αναφέρεται σε άλλες, οφείλουμε να τον ενημερώσουμε πως δεν υπάρχουν. Σε καμία εκλογική αναμέτρηση…