Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη πέραν της σημασίας που έχει για τον ίδιο, γιατί όπως και να το δει κανείς αποτελεί θρίαμβο να παίρνεις ένα κόμμα σε μερικές εβδομάδες και να υποχρεώνεις τα ιστορικά του στελέχη να πέφτουν στα πατώματα, αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα στο χώρο της Αριστεράς επιβεβαιώνοντας ότι οι ιδέες της δεν μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά κυριολεκτικά στο κασελάκι με τις βούρτσες.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια ταπεινωτική ήττα σε σχέση με την ιστορική του διαδρομή και κυρίως με όλα όσα γνωρίζαμε ότι κομίζει στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς ένα κόμμα που τελικά αποδεικνύεται προσωποκεντρικό. Αυτό άλλωστε καταδείχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας των δύο υποψηφίων, αφού ούτε προτάσεις ακούστηκαν ούτε θέσεις διατυπώθηκαν σε ότι αφορά την ανανέωση. Αντιθέτως οι φίλοι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αυτή τη φορά ήταν λιγότεροι, προτίμησαν να ψηφίσουν μεταξύ των δύο εκείνον που έμοιαζε περισσότερο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Έναν ωραίο και άνετο τύπο με το σκυλάκι του και τα βαράκια του, αλλά παντελώς αφελή πολιτικά και απολύτως άσχετο με το ιδεολογικό και πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ειρωνεία ότι αυτό για το οποίο η Αριστερά κατηγορούσε τη Δεξιά, με την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη γίνεται πράξη (ίσως γιατί ήταν δίκαιο) στο ΣΥΡΙΖΑ: από αύριο το πρωί δεν υπάρχει κόμμα αρχών αλλά κόμμα Κασσελάκη. Η εικόνα κέρδισε την πολιτική και αυτό θα φανεί σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση όπως δεν άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία πριν από χρόνια όταν εμφανίστηκε η Τσιτσιολίνα (Ιλόνα Στάλερ) έτσι και δεν θα αλλάξει ο κόσμος επειδή από το πουθενά εξελέγη ένα νέο πρόσωπο για να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στο πουθενά. Ασφαλώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι Τσιτσιολίνα, ούτε βέβαια μπορεί να συγκριθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μ’ ένα πρόσωπο που κατέβηκε να διακωμωδήσει το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. Στην προκειμένη περίπτωση η κωμωδία δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης: είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος πρόεδρος απλώς επιβεβαιώνει μια φάρσα που καταλήγει στον αυτεξευτελισμό. Όσο για αυτά που ακούγονται ότι, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκτά σοβαρό αντίπαλο στο χώρο του κέντρου, θα πρέπει να ερωτηθεί πρώτα ο Παύλος Πολάκης και οι άλλοι… «κασσελάκηδες» και μετά να απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης ποια κουρτίνα θα τραβήξει για να μάθει και ο ίδιος που θα επιλέξει να επενδύσει τις φιλοδοξίες του. Ωστόσο το «πείραμα» έχει ενδιαφέρον και πρέπει να το παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή γιατί στο μέλλον ίσως προκύψει και αντίστοιχος «Κασσελάκης» στο χώρο της κεντροδεξιάς. Είναι να μην αρχίσει το καλαμπούρι…