"Εγώ λέω να κάνουμε μια τριμελή επιτροπή με πέντ'-έξι άτομα". Η... θεική ατάκα του Νίκου Βαμβακούλα βρίσκει εφαρμογή και στις επιτροπές και υποεπιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα η περιβόητη επιτροπή δεοντολογίας με πρόεδρο τον Κοτσακά από το βαθέος ΠΑΣΟΚ, είναι άγνωστο γιατί έχει συσταθεί αφού ποτέ δεν πήρε καμία απόφαση. Ούτε καν για τον Πολάκη όταν προεκλογικά εκβίαζε δημόσια τον Τσίπρα.

Για παράδειγμα, για τη διαγραφή ή όχι Τζουμάκα από την Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει προηγουμένως να εκφέρει γνώμη –απλή γνωμάτευση– η Πολιτική Γραμματεία. Και αυτό καθώς ο παραπεμφθείς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και όχι απλώς της Κεντρικής Επιτροπής. Το θέμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης μάλλον δεν έχει πλειοψηφία, όπως φάνηκε και από την απόφαση μετάθεσης του Συνεδρίου για τον Φεβρουάριο, όπου χρειάστηκε να απέχουν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας για να βγει η απόφαση. Υπάρχουν και κάποιες εξελίξεις, όμως, που δεν έχουν προβληθεί, αλλά έχουν τη σημασία τους.

Η Ρεγγίνα Βάρτζελη, παλιά συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, δεν είναι εδώ και καιρό μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αντικαταστάθηκε από την Κατερίνα Δριμή, στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Επίσης τη θέση του Μάκη Μπαλαούρα κατέλαβε ο κ. Παναγιώτης Νταής από τη Θεσπρωτία. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλα δύο πρόσωπα της Επιτροπής Δεοντολογίας έχουν εκφράσει τη βούληση να αποχωρήσουν, άγνωστο για ποιους λόγους. Πάντως όλο και περισσότερα στελέχη της «παλιάς σειράς» κάνουν δεύτερες ή και τρίτες αναγνώσεις σχετικά με την παρουσία τους στα όργανα. Από τη μια θέλουν να αποφύγουν την όποια εμπλοκή στη διάλυση και από την άλλη ήδη κάποιοι –της αριστερής αντιπολίτευσης– ετοιμάζονται για άλλες πολιτείες. Θεωρούν μάλιστα οι τελευταίοι ότι απαξιώνουν τα όργανα του «κόμματος Κασσελάκη» όπως λένε.

Κυρία που ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση και είναι μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας λέει ότι δεν θέλει καν με την παρουσία της στο όργανο «να νομιμοποιήσει κάποια απόφαση, άσχετα αν αυτή είναι θετική η αρνητική».