Στην άμεση εκπόνηση και διοχέτευση θεωριών συνωμοσίας στον πολιτικό διάλογο προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου. Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι ζητάει εκλογές, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν έχει τη νομιμοποίηση, ρωτήστε εκατό Έλληνες». Βέβαια, αν ήταν να πιστοποιείται η νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης από «εκατό Έλληνες», μάλλον δεν θα είχαμε ποτέ καμία κυβέρνηση. Από τα πυρά του όμως δεν ξέφυγε και η επιστολική ψήφος, την οποία αποκάλεσε «έκτρωμα». Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι «αυτό το έκτρωμα της επιστολικής ψήφου, πρέπει να τελειώσει. Ήδη εγώ έδωσα εντολή στους νομικούς μου, γιατί συνέβησαν περίεργα πράγματα την τελευταία στιγμή», ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν βάζει θέμα νοθείας, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ξεκάθαρα ναι.
Η ένσταση Βελόπουλου για την επιστολική ψήφο
Την πρόθεσή του να κάνει ένσταση κατά της επιστολικής ψήφου, προανήγγειλε ο Κυριάκος Βελόπουλος, επιχειρηματολογώντας επάνω στη μεγάλη διαφορά των ποσοστών που αποκόμισε το κόμμα του μεταξύ των καλπών και της επιστολικής ψήφου. Ως τεκμηρίωση των λεγομένων του, ο κ. Βελόπουλος παρουσιάζει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, στον αντίποδα, εμφανίζει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στην επιστολική ψήφο απ' ό,τι στις κάλπες. Βέβαια, πρόκειται για πρώτης τάξεως συνωμοσιολογία, καθώς το φαινόμενο εξηγείται πάρα πολύ εύκολα: την επιστολική ψήφο «αγκάλιασαν» κυρίως ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πέρασε με την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, προφασιζόμενα διάφορους λόγους.
Συγκεκριμένα όμως, ο Κυριάκος Βελόπουλος στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή το είχε καταψηφίσει λέγοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο φανερώνει πως η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει νοθεία. Το καταψηφίζουμε και θα το αντιμετωπίσουμε». Δηλαδή ένας πολιτικός αρχηγός, ο οποίος έχει καταγγείλει την επιστολική ψήφο -την ημέρα που ψηφίστηκε- ως «πλεκτάνη για νοθεία», περίμενε ότι οι ψηφοφόροι του θα πήγαιναν να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο; Ίσως να περίμενε πως οι ψηφοφόροι του καταλαβαίνουν πότε λαϊκίζει και πότε όχι. Δυστυχώς για εκείνον, μάλλον δεν το κατάλαβαν εκείνη την ημέρα κι απλώς δεν εμπιστεύτηκαν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, όπως ακριβώς εκείνος το εισηγήθηκε.