Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica και τον Γιώργο Μελιγγώνη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολιτειακό και διοικητικό εκφυλισμό τα όσα τραγικά συμβαίνουν με τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο ίδιος έθεσε πολλά και διάφορα ερωτήματα. Όπως το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των πολιτών που υποφέρουν αυτή τη στιγμή.

Αλλά και ευρύτερα: Γιατί δεν γίνεται τίποτα για την έκθεση Γκολντάμερ αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση, γιατί δεν προχώρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς όπως φαίνεται δεν λαμβάνεται υπόψη το σχετικό ευρωπαϊκό καταρτισμένο σχέδιο, τι γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ποιο είναι το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών, ποιες οι δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης... 

Τόνισε ότι έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν φαίνεται να έχει αγάπη για τα κοινά, για το περιβάλλον, για τον δημόσιο πλούτο. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που να κάνει το αντίστροφο: να δείχνει έμπρακτα με σχεδιασμό, με χωροταξικό σχέδιο, με περιβαλλοντικά έργα, ότι αγαπάει το περιβάλλον, ότι έχει καταλάβει τη σημασία του δημοσίου πλούτου, ότι προσπαθεί ανά πάσα στιγμή αυτά που έχουμε κοινά να τα διατηρήσουμε, να τα βελτιώσουμε. 

Ως προς τα εσωκομματικά, χαρακτήρισε μεγάλο σοκ την ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση των οργάνων αλλά και η στάση των υποψηφίων δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον του κόμματος. Ανέφερε ότι ως κόμμα πρέπει να ξέρεις ποιες είναι αξίες και οι αναλύσεις σου και πώς αυτές μετατρέπονται σε έμπρακτες πολιτικές. 

Η κριτική στην κυβέρνηση είναι πάντοτε χρήσιμη διότι έτσι λειτουργούν οι Δημοκρατίες. Ακόμα και αν είναι στείρα ή αλυσιτελής, οφείλει να τίθεται στη δημόσια σφαίρα. Ωστόσο, κάποια στιγμή καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει και μια σοβαρή και εποικοδομητική κριτική για το εσωτερικό μπάχαλο που οδήγησε στην άρον άρον αποπομπή Τσίπρα και στην αναζήτηση νέου «σωτήρα». Διότι και αυτό είναι επιβεβλημένο στις Δημοκρατίες... 

Έφη, we have a problem! 

Αυτό που φοβούνται στο στρατηγείο της Έφης Αχτσιόγλου είναι το ενδεχόμενο η υποψήφια διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα να μην εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο διότι ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών μοιραία θα διαμορφώσει ανίερες συμμαχίες ανάλογα με το ποιος υποψήφιος θα περάσει δεύτερος.

Ενδέχεται, δε, να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθεί το κόμμα σε διάσπαση προτού καν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία. Σε όλα αυτά προστίθεται και η προνομιακή μεταχείριση του Στέφανου Κασσελάκη από το μιντιακό κατεστημένο πέριξ της Κουμουνδούρου. Τα φίλια ΜΜΕ προβάλλουν απόψεις του χωρίς την παραμικρή κριτική, παρά το γεγονός ότι τα όσα υποστηρίζει αποτελούν γενικόλογες υπεραπλουστεύσεις άνευ της παραμικρής πολιτικής βαρύτητας. 

Οι αλήθειες για τη ΜΟΜΑ 

Διαβάζω διαφόρους να λένε ότι «η ΜΟΜΑ έκανε έργα σε χρόνο-ρεκόρ, αλλά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την κατήργησε το 1992 για να ευνοηθούν οι εργολάβοι» και «αν υπήρχε, θα έκανε σε χρόνο-ρεκόρ αντιπλημμυρικά έργα». Η ΜΟΜΑ όντως από την ίδρυση της το 1957 έκανε εκατοντάδες μικρά και μεγάλα δημόσια έργα, συμβάλλοντας καίρια στην ανασυγκρότηση του κράτους.

Καταργήθηκε το 1992 με το άρθρο 18 του Ν. 2026/1992 κατ’ απαίτηση του ευρωπαϊκού δικαίου, που περιόριζε τη δυνατότητα να αναλαμβάνει έργα μόνο εκεί που δεν υπήρχε ανταγωνισμός ιδιωτικών εταιρειών για την ανάθεσή τους (μόνο σε άγονους διαγωνισμούς δηλαδή).

Με το άρθρο 5 του Ν. 4407/2016, η ΜΟΜΑ επανασυστάθηκε ως ΜΟΜΚΑ και μέσω προγραμματικών συμβάσεων μπορεί να υλοποιεί μελέτες και έργα φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, εφόσον όμως πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 12 παρ. 6 του Ν. 4412/2016 (ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις και τη μη στρέβλωση του ανταγωνισμού). 

Ψεκασμένη κανονικότητα 

Μια ψεκασμένη συντρόφισσα από τα Ιωάννινα ανέβαζε βίντεο στο Διαδίκτυο οδυρόμενη ότι δήθεν βρίσκεται στις πλημμύρες και βλέπει εκατοντάδες νεκρούς σε σακκούλες. Trolls του ΣΥΡΙΖΑ έκοψαν και έραψαν βίντεο με τον δήμαρχο Μουζακίου, ο οποίος εντέλει λέει ότι οι νεκροί στην περιοχή του μέχρι στιγμής είναι όσοι αναφέρονταν επίσημα.

Αντίφα σύντροφος έγραφε για δεκάδες σακούλες με νεκρούς στο νοσοκομείο Λάρισας που τις κρύβουν κυβερνητικοί. Αρχηγός (απο)κόμματος που πρωτοστάτησε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα (ιατρός στο επάγγελμα) διαδίδει ομοίως φήμες για εκατοντάδες νεκρούς. Όλοι εν χορώ κάνουν λόγο για «λεφτά που φαγώθηκαν από τα λαμόγια της κυβέρνησης».

Κοινή συνισταμένη του ετερόκλητου αυτού όχλου είναι ότι εκλιπαρούν για νεκρούς ώστε να πουλήσουν πολιτικό αφήγημα – λες και δεν είναι τραγωδία ακόμα και ένας νεκρός συνάνθρωπός μας. Οι ίδιοι πουλάνε φούμαρα ότι στο πανευρωπαϊκό - ελληνικό ρεκόρ βροχής, υπήρχαν έργα που θα σταματούσαν την καταστροφή, αλλά η κακιά κυβέρνηση (μόνο αυτή) έφαγε τα λεφτά.

Μούσκεμα τα ελικόπτερα 

Αν και είναι ανώφελο να ασχολείται κανείς με βλακείες, δεν γίνεται να μη σχολιαστεί η ουρανομήκης μπούρδα που γράφτηκε ως «αποκάλυψη» το Σαββατοκύριακο που πέρασε για «τα ελικόπτερα που βράχηκαν από τα νερά της βροχής και χάλασαν».

Πέραν του γεγονότος ότι ένα μεγάλο τμήμα των ελικοπτέρων είναι παροπλισμένο και αναμένει την εκποίησή του, υπάρχει και κάτι άλλο που ορισμένοι το παραλείπουν εσκεμμένα: Το ελικόπτερο UH-1H Huey με αριθμό ΕΣ689 που φωτογραφήθηκε (παράνομα) μέσα στα νερά λίγο προτού μεταφερθεί σε στεγνό σημείο του Αεροδρομίου Στεφανοβικείου εμφανίζεται ελάχιστο διάστημα μετά σε πλάνα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ να επιχειρεί στη Ζαγορά Πηλίου, μεταφέροντας τρόφιμα και νερό σε πλημμυροπαθείς. Εύχομαι να είχε στεγνώσει, αλλιώς κινδυνεύει από πνευμονία...