Η Βούλα Κεχαγιά ήταν εξαιρετικά to the point, μιλώντας την Τετάρτη στο NaftemporikiTV: «O ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή μεταξύ 15% και 16%, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αρα, δεν θα ήταν κακό ένα αποτέλεσμα στο 15%». Αν και προφανώς το επιτελείο Κασσελάκη στοχεύει σε ποσοστό ίδιο και –ιδανικά– μεγαλύτερο από το 17% που κατόρθωσε να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούνιο του 2023, κάτι τέτοιο πλέον φαντάζει να απομακρύνεται, παρά τις καθημερινές εμφανίσεις του προέδρου Στέφανου σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τον κατακλυσμό δραστηριότητας στα social media.

Σχεδιασμοί

Με δεδομένο ότι με βάση τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων η αποχή θα είναι μεγάλη, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μπορεί να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη. Πηγές πέριξ του προέδρου, κάνοντας τις δικές τους αναγωγές και σταθμίσεις, εκτιμούν ότι ένα εκλογικό ποσοστό που θα κινείται πέριξ του 14% είναι απολύτως εφικτό. Το ποσοστό αυτό, εάν επιτευχθεί, σε συνδυασμό με μια επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του 15%, αυτομάτως αλλάζει τους συσχετισμούς στο πολύπαθο στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους σχεδιασμούς που (χωρίς τον ξενοδόχο) έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος Στέφανος.

Βιασύνες

Δεν άρεσε στον πρόεδρο Στέφανο το «δεν είναι ο σωστός χρόνος για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους» που είπε ο πρωθυπουργός και είπε να το μοιραστεί μαζί μας με μια ανάρτηση στο Twitter/X. Οταν μεγαλώσει, ο πρόεδρος Στέφανος θα μάθει ότι η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται άτομα που παίζουν με το TikTok όλη μέρα. Μέχρι τότε, θα παραθέσω τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, το 2015 στην Αθήνα: «Ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει παραδοσιακά πολύ στενές, αδερφικές σχέσεις με την Παλαιστίνη, ταυτόχρονα όμως και σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ, θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες (ενν. της αναγνώρισης). Γι’ αυτόν το λόγο, όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα αναγκαία βήματα».

Κι αν πάνε παραλία;

Οπως και επί Τσίπρα, έτσι και τώρα επί της θεάρεστης ηγεσίας του πρόεδρου Στέφανου, στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να υποτιμούν τα ηλικιακά κοινά που ψηφίζουν Κυριάκο Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία. Από τις αναλύσεις του συνόλου των ερευνών, η ΝΔ σήμερα κινείται στο 33-34%. Στις ηλικίες 65+ έχει το σαρωτικό 50% των ψηφοφόρων, στους 35-44 περί το 27-28%, ενώ στο νεανικό κοινό είναι στο 28-30%, ήτοι σχεδόν το 1/3 της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Απ’ την άλλη, ο lifestyle πρόεδρος Στέφανος κινείται από 15% έως 17%, ανάλογα με την έρευνα. Ανά ηλικιακή ομάδα, δεν έχει καμία απολύτως απήχηση στους 65+ (οριακά στο 10%), στους 35-44 είναι στα επίπεδα της ΝΔ και στο νεανικό κοινό είναι κάτω από 25%. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν το νεανικό κοινό επιλέξει παραλία αντί για κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να προσγειωθεί απότομα ακόμα και σε ποσοστά κάτω του 15%.