Ο Απόστολος Α. είναι ένας από τους δεκάδες συλληφθέντες για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη. Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου και αφού η ναυτική φωτοβολίδα είχε ήδη καρφωθεί στο πόδι του νεαρού αστυνομικού και του έπαιρνε τη ζωή λεπτό το λεπτό, ο Απόστολος πήγε μαζί με τον όχλο των χούλιγκαν και προσπάθησε να κάψει τα γάντια που φορούσε. Είχε πιάσει –και αυτός, όπως και πολλοί άλλοι– διάφορα ενοχοποιητικά στοιχεία, φωτοβολίδες και άλλα. Ηταν ένας από εκείνους που οι αστυνομικές αρχές «παγίδεψαν» το κινητό τηλέφωνο. Μίλησε πολλές φορές με συγγενικά του πρόσωπα. Σε αυτές τις συνομιλίες δεν δίστασε να παραδεχθεί την εμπλοκή του σε όλη αυτήν την ιστορία.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
«Απόστολος Α.: Τους είπα όλη την αλήθεια εγώ. Δεν, δηλαδή, δεν συμμετείχα, απλά ήμουνα έξω. Τους είπα ότι πήρα δύο πέτρες εγώ μόνο, αλλά δεν ήμουν καν στο σημείο που γίνονταν τα επεισόδια. Μετά μπλέχτηκα στο μπούγιο.
Συνομιλητής: Και πώς θα το αποδείξουν ότι είσαι στην εγκληματική οργάνωση;
Απόστολος Α.: Ξέρω ’γω τώρα; Εγώ είχα κάτι γάντια, τα έκαψα στις τουαλέτες που ακουγόταν και καλά ότι τα κάψανε, τους το είπα ότι έκαψα τα γάντια».
Δαιδαλώδης υπόθεση
Η συνομιλία που είχε ο Απόστολος Α. περιλαμβάνεται μαζί με δεκάδες άλλες στο διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής προς την Εισαγγελία. Σε αυτό περιγράφονται με όλες τις λεπτομέρειες και κάθε ακρίβεια οι κινήσεις όλων των εμπλεκομένων. Είναι πράγματι μια υπόθεση της οποίας –όπως λένε υψηλόβαθμες πηγές που είναι κοντά στις έρευνες– οι χειρισμοί μπορούν να συγκριθούν με εκείνους που είχαν γίνει για την εξάρθρωση της ελληνικής τρομοκρατίας, αλλά και για την αποδόμηση της Χρυσής Αυγής.
Μια καλά οργανωμένη στρατιά, με δομή και ιεραρχία, συγκεκριμένη καθοδήγηση, αυστηρά καθορισμένους ρόλους και πειθαρχημένα μέλη, είναι αυτή που περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας. Ο «Κοντός», ο «Ομλε», ο «Ρουμάνος», ο «Shark», ο «Κοκός», ο «Φούρλε», το «Σκάκι», που είναι το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», είναι ορισμένα από τα παρατσούκλια των αρχηγικών στελεχών. Πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς της Θύρας 7 της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αρχηγικά καθήκοντα ιδίως σε περιπτώσεις πρόκλησης επεισοδίων.
Η ανθρωπογεωγραφία των 160 συλληφθέντων δεν είναι περίεργη. Από το Κερατσίνι, τη Νέα Ερυθραία, την Κηφισιά, το Μαρούσι, το Κρυονέρι, τη Φιλοθέη, τον Κορυδαλλό, το Γαλάτσι, τη Νέα Σμύρνη, το Μοσχάτο, τους Αγίους Αναργύρους, τα Καμίνια, το Κορωπί, την Ελευσίνα, τη Γλυφάδα, τον Διόνυσο, τον Πύργο Ηλείας. Και πολλές άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που πρόσφατα ενηλικιώθηκαν, αλλά και αρκετοί ανήλικοι.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση από τις μέχρι τώρα συγκλονιστικές αποκαλύψεις είναι το γεγονός ότι ορισμένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με εργασιακές σχέσεις τόσο με την ομάδα του Ολυμπιακού όσο και με άλλο φορέα, όπου εργάζονταν χωρίς να πηγαίνουν στην εργασία τους, παρά μόνο έπειτα από το περιστατικό στου Ρέντη, οπότε και ζητήθηκε πλέον να πηγαίνουν κανονικά για εργασία, αλλιώς να αιτούνται άδεια.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως αναφέρεται με μεγάλη σαφήνεια, η εντολή για τη δολοφονία του αστυνομικού δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν βάναυση και οργανωμένη επίθεση, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό και μετέπειτα τον θάνατο του αρχιφύλακα Γεωργίου Λυγγερίδη. Συνολικά λήφθηκαν 310 καταθέσεις, ορισμένες εξ αυτών συμπληρωματικές των αρχικών, έγιναν άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών και σαρώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ τρεις μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας.
Κατά τη διάρκεια του διαστήματος που διήρκεσαν οι αστυνομικές έρευνες, σημαντικό ρόλο έπαιξε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχθηκαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, αφού οι αστυνομικοί σάρωσαν όλο το υλικό από τις κάμερες της περιοχής του Ρέντη –όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πήραν υλικό ακόμα και από κατάστημα κατασκευής φερέτρων– στις 14:50 το μεσημέρι της 18ης Φεβρουαρίου ήρθε ένα απροσδόκητο στοιχείο. Ενας ανώνυμος πληροφοριοδότης αποφάσισε, 73 ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση, να ανοίξει το στόμα του και να ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ., δίνοντας πολύτιμο υλικό σε στικάκι.
Μέσα από το βίντεο με τα επεισόδια στο γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο άφησε σε συγκεκριμένο σημείο ο πληροφοριοδότης, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών από το 7ο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων εντόπισαν 15 αρχεία βίντεο, στα οποία φαίνεται το πέταλο όπου κάθονταν οι οργανωμένοι οπαδοί λίγο πριν βγουν από το γήπεδο και στη συνέχεια η εκκίνησή τους, όταν κατόπιν εντολών δύο ατόμων εξέρχονται προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς.
Κρίσιμα ευρήματα
Ενα από τα πολύτιμα στοιχεία που εξήγαγαν οι αναλυτές ήταν ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού που βρίσκονταν εντός του γυμναστηρίου και συμμετείχαν στις επιθέσεις, κατά την παραμονή τους στο «Μελίνα Μερκούρη» και ωσότου προσαχθούν πετούσαν ρούχα και αντικείμενα τα οποία κατείχαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ προκάλεσαν και εστία φωτιάς στις τουαλέτες του γυμναστηρίου στην οποία έκαιγαν μέρη του ρουχισμού τους. Αστυνομικοί πραγματοποίησαν αναζητήσεις και εντόπισαν πλήθος των πεταμένων αντικειμένων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατάφεραν να ανασύρουν έναν σουγιά με λάμα 17 εκατοστών μέσα από φρεάτιο της περιοχής, ενώ βρέθηκαν και αρκετά κινητά τηλέφωνα από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι μπαταρίες και οι κάρτες SIM.
Ακόμα και οι ίδιοι οι οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, σε μεταξύ τους επικοινωνία, παραδέχονται ότι με βάση τα πολεμοφόδια που είχαν στη διάθεσή τους είχαν σκοπό να σκοτώσουν αστυνομικό. Μάλιστα μετά την «επίτευξη του στόχου τους» ανήρτησαν στο Instagram φωτογραφία όπου καταγράφουν ακόμα και τη χαρά τους για τη «νίκη». Δηλαδή, το γεγονός ότι πέτυχαν τον στόχο τους να χτυπήσουν αστυνομικό...