Μέχρι τώρα εμφανιζόταν ως ουρά του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι της τοξικότητας και της καταστροφολογίας. Με την απομάκρυνση του έκπτωτου πλέον Κασσελάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης τρέχει να καλυψει το κενό που άφησε. Η ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ χαρακτηριστική. Όπως και η προσπάθειά του να εμφανιστεί αυτός ως ο πολιτικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι' αυτό άλλωστε έκανε και αρκετές προσωπικές επιθέσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφάνισε τη χώρα στα όρια της καταστροφής. Στην κυριολεξία όμως. Οποιος τον άκουσε να μιλά στη ΔΕΘ το βράδυ της Τετάρτης, σήμερα θα πρέπει να μαζεύει τα πράγματά του για να φύγει, αν μπορεί, από τη χώρα. Δεν βρήκε τίποτα θετικό. Δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να δείξει ότι διαφέρει, ότι είναι η σοβαρή αντιπολίτευση στο όνομα της οποίας δίνει υποτίθεται τη μάχη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εσωκομματικών εκλογών.

Και πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό από τη στιγμή που είναι ο πρόεδρος που έδωσε τις κατευθύσεις για να καταψηφιστεί ακόμη και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ή ο δικαστικός χάρτης και άλλα πολλά έχοντας μετατρέψει το «Όχι» σε κεντρική πολιτική τακτική.

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη θα μπορουσε να ήταν ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη αν δεν τον είχαν κηρύξει έκπτωτο οι σύντροφοί του και κατάφερνε να πάει το Σαββατοκύριακο ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Η τοξικότητα, οι προσωπικές στον πρωθυπουργό επιθέσεις, η καταστροφολογία και οι έωλες υποσχέσεις που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν την εναλλακτική πρότασή του δεν διαφέρουν σε τίποτα από όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 8 εθνικοί στόχοι που παρουσίασε στην ομιλία του θυμίζουν ευχολόγια ανάλογα με αυτά του Στέφανου Κασσελάκη. Απουσίαζε φυσικά ο στόχος για την ειρήνη σε όλη τη γη, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να προστεθεί. Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει και… χιούμορ. Δεν εξηγείται αλλιώς η αναφορά σύμφωνα με την οποία ένας εκ των στόχων είναι η «στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και πραγματικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα γίνουν με σεβασμό στο σύνταγμα».

Ο άνθρωπος που έσυρε το κόμμα του στην καταψήφιση του νόμου που έφερε η κυβέρνηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος των μη κρατικών πανεπιστημίων, δεδομένης της χρονικής καθυστέρησης που φέρνει η συμπερίληψη των αλλαγών στο σύνταγμα, δηλώνει τώρα διατεθειμένος να δεχθεί μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αρκεί να είναι… πραγματικά. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Μέχρι και ΕΚΑΣ μοίρασε ο άνθρωπος μιλώντας και για «καλύτερες μέρες» που φυσικά θα έρθουν με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, όχι αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου τα συνθήματα του οποίου αντιγράφει.

Όπως και να έχει, τουλάχιστον το κενό που αφήνει ο Στέφανος Κασσελάκης καλύπτεται. Έστω προσωρινά…