Σε λίγες γραμμές γράφεται το τέλος της ζωής ενός παιδιού, το οποίο μόλις στα τρία του χρόνια έζησε μόνο φρίκη, πόνο και βασανισμούς, μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Δεν γέλασε, δεν έπαιξε, δεν πρόλαβε να δώσει νόημα στις λεξούλες του. Μόνο κραυγές πόνου, τρόμου κι αγωνίας.

Παρά τις συγκλονιστικές προσπάθειες των γιατρών, ο μικρός Άγγελος, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του ΠΑΓΝΗ από την περασμένη Κυριακή 26 Ιανουαρίου, κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός. Η κατάληξη αυτή μεταβάλλει και τη βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν η μητέρα και ο σύντροφός της, από απόπειρα φόνου εκ προμελέτης και από κοινού, σε δολοφονία εκ προμελέτης και από κοινού.

Αύξηση κρουσμάτων

Η κακοποίηση γυναικών, παιδιών και άλλων ατόμων μέσα στην οικογένεια παραμένει αθέατη, σκληρή και με αντοχές στον χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 2023 αναφέρει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι, κυρίως, γυναίκες και παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου.

Στη χώρα μας ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα παιδιά και γυναίκες από τον περασμένο Μάιο, οπότε ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το ακαταδίωκτο για τους καταγγέλλοντες, με την ελπίδα να ανοίξουν στόματα.

Στον απολογισμό που έκανε το Χαμόγελο του Παιδιού για το 2024, από τα 10 εξειδικευμένα κέντρα δράσεών του, αποκαλύφθηκε ότι σε καθημερινή βάση υποστηρίχθηκαν 266 παιδιά, δηλαδή 97.089 ετησίως, ενώ ο Οργανισμός ανέλαβε να διαχειριστεί 187.165 κλήσεις βοήθειας, που συνεπάγεται 513 ημερησίως.

Υπήρξαν αναφορές ή και υποστήριξη σε δύο παιδιά ανά τρεις ημέρες για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, το ίδιο ποσοστό για ζητήματα αυτοκτονικότητας και bullying, ενώ επτά παιδιά καθημερινά ζητούσαν βοήθεια για θέματα σωματικής, ψυχολογικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Μέσω του Cybertipline Hellas –online υπηρεσία που λειτουργεί από τον οργανισμό και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να υποβάλει αναφορές, ακόμα και ανώνυμες– καταγγέλθηκαν 493 σοβαρά περιστατικά κακοποίησης και 637 παραμέλησης παιδιών.

Οι πολιτικές και οι δράσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών παρουσιάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στην ομιλία της ανακοίνωσε ότι στο υπάρχον ευρύ δίκτυο στήριξης των γυναικών και των παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, τίθεται σε εφαρμογή μέσα στο 2025 το risk tool.

«Να γίνουμε η φωνή τους»

«Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να γίνουμε η φωνή των γυναικών και παιδιών θυμάτων, να σταθούμε ως η “συμμαχία του καλού” δίπλα στην καθεμιά και στον καθένα που βιώνει τη χειρότερη απειλή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον που όφειλε να του προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια», ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.

«Δεν υπάρχει, πιστεύω, άνθρωπος, γονέας ή μη στην Ελλάδα που δεν έχει συνταραχθεί με την ιστορία αυτού του πραγματικού αγγέλου», δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη βάναυση κακοποίηση του 3χρονου αγοριού στην Κρήτη.

Πολλαπλά σημάδια κακοποίησης, σε διαφορετικούς χρόνους, έφερε το σώμα του μικρού Άγγελου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, με τις κακώσεις σε συκώτι και κεφάλι να χρονολογούνται την ημέρα εισαγωγής του στο νοσοκομείο.

«Το παιδί διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ στις 9:26 στις 26.01.2025. Ο ανωτέρω ανήλικος κατά την άφιξή του ήταν σε κωματώδη κατάσταση με κλίμακα Γλασκώβης GC 3/15, σε στάση απεγκεφαλισμού, μυδρίαση και χωρίς αντίδραση σε φωτεινά ερεθίσματα, αιμοδυναμικά ασταθές, ταχυπνοϊκό και με εμφανείς μώλωπες και άλλες κακώσεις διαφόρων ηλικιών σε όλο του το σώμα».

Σε αυτές τις φράσεις συνοψίζεται το ιατροδικαστικό πόρισμα, ενώ το περιεχόμενο της έκθεσης αποκαλύπτει τη φρίκη:
«Η εξέταση των άνω άκρων (η οποία δεν εδύνατο να είναι πλήρης) αποκαλύπτει διαφόρων ηλικιών (μικρούς και μεγαλύτερους) μώλωπες (εντοπισμένους στην έξω κυρίως επιφάνεια αμφοτέρων των βραχιόνων και αντιβραχίων). Παρατηρείται ακόμη μεταξύ άλλων: κυκλοτερής παλαιότερη αλλοίωση – εσχάρα στην παλαιμιαία επιφάνεια (πιθανόν τσιγάρο) αλλά και υπονύχιο αιμάτωμα μεγάλου δακτύλου δεξιάς άκρας χειρός, πιο πρόσφατη εκδορά ραχιαίας επιφάνειας αριστεράς άκρας χειρός και επίσης πιο πρόσφατη εκδορά ραχιαίας επιφάνειας παράμεσου δακτύλου αριστεράς άκρας χειρός κ.ά.».

Το κεφάλι του παιδιού δεν κατέστη δυνατόν να εξεταστεί λόγω της περίδεσης και του εξοπλισμού για την παροχέτευση του αιματώματος, όπως δεν κατέστη δυνατό να εξεταστεί και το πίσω μέρος του σώματός του.

Συμπερασματικά, το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει: «Οι επιφανειακές κακώσεις σώματος είναι διαφόρων ηλικιών, παλαιότερες και πιο πρόσφατες, ενώ οι κακώσεις των εσωτερικών οργάνων (ήπατος κ.ά.) αλλά και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τοποθετούνται χρονικά στην τελευταία ημέρα του συμβάντος τραυματισμού του ανωτέρου. Το περιστατικό είναι ιδιαίτερης ιατρικής βαρύτητας ως προς την έκβαση αυτού η οποία βιβλιογραφικά δεν έχει σχεδόν καθόλου πιθανότητες επιβίωσης. Η συνολική εικόνα είναι συμβατή με σωματική κακοποίηση ανηλίκου».

Η γιαγιά του, που έχει αναλάβει την επιμέλειά του, προχώρησε στη δωρεά των οργάνων του, ώστε η καρδιά του Άγγελου να «χτυπήσει», δίνοντας ζωή, σε κάποιο άλλο παιδικό σώμα. Και ίσως ελπίδα, ότι ο αγώνας κόντρα σε κάθε μορφή βίας, μόνο μία κατάληξη μπορεί να έχει. Τη νίκη…