Η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Κρήτη στο επίκεντρο των εξελίξεων

Ειδικότερα, η Κρήτη εξελίσσεται σε βασικό σημείο ενδιαφέροντος, καθώς η ExxonMobil βρίσκεται πολύ κοντά στη λήψη οριστικής επενδυτικής απόφασης για έρευνες στο μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης». Σε περίπου δύο μήνες, η εταιρεία θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Παράλληλα, η είσοδος της Chevron στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη δημιουργεί νέες δυναμικές και προοπτικές για την αξιοποίηση των υπόγειων ενεργειακών πόρων. Αν και η αρχική της εστίαση αφορά τη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου», δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον της να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του ελληνικού υποθαλάσσιου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Η στρατηγική της Chevron και οι προοπτικές επέκτασης

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, η Chevron έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, ωστόσο, υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω επέκταση των ερευνών της. «Ξεκινάμε από τα βαθιά νερά στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο, αλλά φιλοδοξούμε να εντοπίσουμε νέα κοιτάσματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Chevron ακολουθεί επιθετική στρατηγική στον τομέα των υδρογονανθράκων, με έντονη δραστηριότητα και ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις. Σημαντικές είναι οι κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου συμμετέχει σε έρευνες στην ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, κάτι που καταδεικνύει τη στρατηγική της να αξιοποιεί κάθε πιθανή ενεργειακή ευκαιρία.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών στην Πελοπόννησο

Η περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου», έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελεί το επίκεντρο του τρέχοντος ενδιαφέροντος της Chevron. Οι διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη παραχώρηση του οικοπέδου αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025. Εφόσον η Chevron επικρατήσει στον διαγωνισμό και η συμφωνία εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, η εταιρεία θα ανακηρυχθεί παραχωρησιούχος στις αρχές του 2026.

Οι ερευνητικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν για ακόμη 1-1,5 χρόνο. Η κατασκευή της απαραίτητης πλωτής υποδομής εξόρυξης θα διαρκέσει επιπλέον τρία έως τέσσερα χρόνια, καθιστώντας το 2030 ως πιθανό χρονικό ορόσημο για την εμπορική εκμετάλλευση.

Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος

Οι εξελίξεις στην Κρήτη είναι εξίσου κρίσιμες, καθώς η ExxonMobil πλησιάζει στην τελική της απόφαση για τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων νοτιοδυτικά του νησιού. Αν αποφασίσει να προχωρήσει, η διαδικασία θα περιλαμβάνει λεπτομερείς περιβαλλοντικές μελέτες, πρόσθετες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις και πιθανή εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μέχρι το 2030.

Ωστόσο, αν η ExxonMobil επιλέξει να αποσυρθεί, οι δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα των υδρογονανθράκων θα περιοριστούν σημαντικά. Παρόλα αυτά, η πιθανή εμπλοκή της Chevron και η προοπτική νέων παραχωρήσεων στην Κρήτη κρατούν ανοιχτές τις επιλογές της χώρας.

Η στρατηγική θέση του νησιού στη Μεσόγειο και η γειτνίαση των θαλάσσιων οικοπέδων με τη Λιβύη εξηγούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών ενεργειακών εταιρειών. Η Κρήτη, επομένως, δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός χώρος ερευνών, αλλά ένας κρίσιμος ενεργειακός και γεωπολιτικός παράγοντας στην περιοχή.

Με τις αποφάσεις της ExxonMobil να πλησιάζουν και την Chevron να ετοιμάζεται για νέες κινήσεις, η ερχόμενη άνοιξη του 2025 θεωρείται ορόσημο για τις εξελίξεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.