Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, επιτρέποντας για πρώτη φορά στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει το σύστημα ATACMS για την υπεράσπιση των δυνάμεών του στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία.
Αντίδραση στη συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας
Η έγκριση του Μπάιντεν ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να εντάξει βορειοκορεατικά στρατεύματα στη σύγκρουση, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον και το Κίεβο. Η Ουκρανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS, με εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα, για να πλήξει ρωσικές και βορειοκορεατικές δυνάμεις που απειλούν τις ουκρανικές θέσεις στο Κουρσκ.
Διχασμός στους Αμερικανούς αξιωματούχους
Η απόφαση αυτή δίχασε τους συμβούλους του Μπάιντεν, με ορισμένους να ανησυχούν ότι η χρήση των πυραύλων εντός ρωσικού εδάφους θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Άλλοι αξιωματούχοι θεώρησαν αυτούς τους φόβους υπερβολικούς, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα να μην εμπλακεί περαιτέρω στη σύγκρουση.
Προετοιμασία για επικείμενη ρωσική επίθεση
Ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει μεγάλη επίθεση με περίπου 50.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων βορειοκορεατικών δυνάμεων, με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο. Η χρήση των πυραύλων ATACMS θα επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει συγκεντρώσεις στρατευμάτων, εξοπλισμό, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθιά εντός της Ρωσίας, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της επικείμενης επίθεσης.
Προηγουμένως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αντιτάχθηκαν στην παροχή των πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, επικαλούμενοι περιορισμένα αποθέματα και φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ωστόσο, η απόφαση της Ρωσίας να εντάξει βορειοκορεατικά στρατεύματα και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ οδήγησαν τον Μπάιντεν να αναθεωρήσει τη στάση του.
Η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται δύο μήνες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Παρά τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας και στην αποστολή μηνύματος στη Βόρεια Κορέα να μην εμπλακεί περαιτέρω στη σύγκρουση.