Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας νάρκες κατά προσωπικού περιορισμένης διάρκειας (που διαθέτουν δηλαδή μηχανισμό αυτοκαταστροφής ή απενεργοποίησης έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω της εξάντλησης της μπαταρίας που απαιτείται για την πυροδότηση), για να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση στα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί αυτήν προ ημερών να επιτραπεί η χρήση για να χτυπηθούν στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια πυραύλων αμερικανικής κατασκευής μέσης και μακράς εμβέλειας, με τη Μόσχα να διαμηνύει πως θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση.
Στην απόφαση αναφέρθηκε πρώτη χθες η εφημερίδα Washington Post.
Οι ΗΠΑ προμηθεύουν επίσης από την αρχή του πολέμου την Ουκρανία με αντιαρματικές νάρκες.
Απειλές Ρωσίας και η αντίδραση της Δύσης
Χθες η Ρωσία απείλησε ότι θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία στην επικράτειά της με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS, κρίνοντας πως ο πόλεμος εισέρχεται σε «νέα φάση» και διαμηνύοντας ότι οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων μεγεθύνονται.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία καταδίκασαν τη ρητορική της Μόσχας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, στηλιτεύοντας την «ανεύθυνη» συμπεριφορά της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σουμπίχα από την πλευρά του κάλεσε να επιδειχθεί «ψυχραιμία» όσον αφορά την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος και κανένας να μην «παραδοθεί στον φόβο». «Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα τους και ρητορική τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκβιασμός», είπε ο κ. Σουμπίχα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως συνεχίζει να «επιτηρεί» την κατάσταση, προσθέτοντας πως «τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «κλιμάκωση» στη στάση της Ρωσίας και απαίτησε να επιδειχθεί «λογική». «Έχει ευθύνες ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Σημείωσε ακόμη πως κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ρίξει «όλο του το βάρος», να ασκήσει «πίεση», να αξιοποιήσει «τη δυνατότητά του να διαπραγματευτεί» ώστε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να «σταματήσει τις επιθέσεις».