«Πίσω από τα fake news υπάρχουν ενορχηστρωμένα συστήματα που επιθυμούν διακαώς να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορά της», αποκαλύπτει στο «tomanifesto» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι η χώρα δέχεται συντονισμένη επίθεση από την Αριστερά. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και μπορεί να διαχειριστεί μία τυχόν έξαρση του μεταναστευτικού καθώς έχει θωρακίσει τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια σύνορά της σε συνεργασία με τη FRONTEX.

O κ. Μηταράκης χαρακτηρίζει «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό την απλή αναλογική της πρώτης κάλπης, αφού όπως λέει «από την πρώτη Κυριακή δεν μπορεί να εκλεγεί κυβέρνηση», κατηγορώντας ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να σύρει τη χώρα στις περιπέτειες του παρελθόντος και στο 2015.

 

Στην Ντόρα Κουτροκόη

 

Τελικώς, υπουργέ, το «Der Spiegel» κατέβασε τα άρθρα του για την υπόθεση των 38 προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Εβρο επικαλούμενο αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ. Στο εσωτερικό, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίστοιχη επιφύλαξη από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πώς κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η κίνηση του «Der Spiegel» αποτελεί νίκη για την Ελλάδα μας, η οποία τόσο έχει χτυπηθεί τα προηγούμενα χρόνια από την εγχώρια και ευρωπαϊκή Αριστερά. Με έγγραφα και αποδείξεις ξεσκεπάσαμε ένα κακοστημένο ψέμα που στήθηκε εις βάρος της πατρίδας μας. Ειλικρινά μετά λύπης μου οφείλω να αποδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα και ειδικότερα στο μεταναστευτικό προσπαθεί να τρέφεται από τα fake news. Ζούμε στην εποχή της υποκειμενικής αλήθειας και αυτό φαίνεται από το πώς η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να καπηλευτεί το συγκεκριμένο περιστατικό. Υιοθέτησε αδιακρίτως οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να αξιοποιήσει για το κομματικό του ακροατήριο και από τότε, ενώ έχουν αλλάξει όλα στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν βγήκε ούτε ένα στέλεχός του, πόσο μάλλον ο κ. Τσίπρας να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Υπάρχουν δε φορές που μιλούν ακόμη για «μικρή Μαρία» αποδεικνύοντας πως δεν τους νοιάζει η αλήθεια ή αν κάνουν κακό στην πατρίδα μας. Να τα λέμε ξεκάθαρα ακόμη μία φορά: Νεκρό παιδί δεν υπήρξε, οι Τούρκοι άσκησαν βία σε αυτούς τους ανθρώπους και εμείς τους σώσαμε μόλις εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος.

 

Πιστεύετε ότι τα δημοσιεύματα που στοχοποιούν την Ελλάδα για το θέμα του μεταναστευτικού είναι υποκινούμενα;

Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά είναι ότι η Ελλάδα δέχεται συντονισμένη επίθεση από την Αριστερά χρησιμοποιώντας δημοσιεύματα κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, δημοσιογράφων οι οποίοι ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να ζητήσουν την άποψη του υπουργείου για θέματα που θίγουν. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή δεν υπάρχει ούτε η επίφαση της δεοντολογίας και όλα αυτά ενορχηστρωμένα από συστήματα που επιδιώκουν διακαώς να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορά της. Μετά βεβαιότητος σας λέω: Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν αποτελεί ούτε θέση της Ελλάδας ούτε και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μεταναστευτικό είναι πρώτα από όλα ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και η Ελλάδα απέδειξε περίτρανα πως με τη φύλαξη των συνόρων έχει αποτρέψει τους χιλιάδες θανάτους που σημειώθηκαν στις ελληνικές θάλασσες επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόμη ευαγγελίζεται τα ανοιχτά σύνορα.

 

Παραδεχτήκατε πρόσφατα ότι «η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει και ούτε πρόκειται». Μπορείτε ωστόσο να μιλήσετε για διαχειρίσιμη κατάσταση ή ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για έκτακτες συνθήκες όπως τον Φεβρουάριο του 2020 στον Εβρο;

Το μεταναστευτικό είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα αφού εξαρτάται πρωτίστως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η μετανάστευση είναι βασικό συστατικό της εξέλιξης τη ανθρώπινης ιστορίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κράτη δεν έχουν ευθύνη και δικαίωμα να προστατεύσουν τα σύνορά τους από τις πρακτικές των λαθροδιακινητών. Πολύ απλά δεν θα αποφασίζουν αυτοί ποιος μπαίνει στην Ευρώπη. Ετσι, δική μας υποχρέωση, και έχουμε κάνει τόσο πολλά αυτά τα τρία χρόνια –η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι για εμάς επιβεβαίωση–, είναι να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Επιχειρησιακά το αποδείξαμε στον Εβρο το 2020 και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ούτε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Διαχειριστικά δε, έχουμε βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των δομών, έχουμε ψηφιοποιήσει και επιταχύνει διαδικασίες και έχουμε καταστήσει τη χώρα έτοιμη να μπορεί να διαχειριστεί μία τυχόν έξαρση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει τις τραγωδίες του 2015-2019 στο μεταναστευτικό.

 

Πώς κρίνετε τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στα κράτη πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, η Ισπανία κ.λπ.;

Σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει σημαντική βοήθεια, άλλωστε η Frontex αποτελεί μία σημαντική αρωγή στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Αυτό όμως που έχω, μαζί με τους ομολόγους μου από τους MED5, τονίσει είναι ότι δεν μπορεί όλο το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης υποδοχής και όλη η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και να συνεισφέρει πρακτικά στις μετεγκαταστάσεις. Ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε το θεμελιώδες αξίωμα πάνω στο οποίο χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση: Αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, δεν θα υπάρξει λύση στο μεταναστευτικό. Τα ευχολόγια δεν φτάνουν πλέον. Εφτασε η ώρα για οριστικές λύσεις.

 

Σας «μυρίζουν» κι εσάς εκλογές όπως είπε ο πρωθυπουργός; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πότε θα γίνουν; Είναι εφικτό η χώρα να έχει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή;

Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και αποτελεί και απόδειξη των όσων έχει πει ο πρωθυπουργός, πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Την ακριβή ημερομηνία δεν μπορώ να την προβλέψω, παρά μόνον ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδειξε πως δεν χρησιμοποιεί την κάλπη ως μέσο επιδίωξης μικροπολιτικών συμφερόντων, όπως έχει κάνει ο κ. Τσίπρας. Η απλή αναλογική είναι μία «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό, αφού από την πρώτη Κυριακή δεν μπορεί να εκλεγεί κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις και θα υλοποιεί έργα και δράσεις όπως έκανε τριάμισι χρόνια τώρα. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να σύρει τη χώρα στις περιπέτειες του 2015 και με τον «προοδευτικό» κ. Βαρουφάκη να παίξει ξανά τη χώρα στα ζάρια. Ομως αυτήν τη φορά ο ελληνικός λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν πρώην πρωθυπουργό που δοκιμάστηκε και καταψηφίστηκε και έναν νυν πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε όλα όσα υποσχέθηκε, παρά τις απανωτές παγκόσμιας κλίμακας κρίσεις που αντιμετώπισε.