Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φυγή από το νησί της Σαντορίνης. Μετά την αμείωτη σεισμική δραστηριότητα στο νησί κάτοικοι και επισκέπτες το εγκαταλείπουν με αεροπλάνα και πλοία.
Η Σαντορίνη και η Αμοργός αποτελούν το επίκεντρο της ανησυχίας για τις Αρχές, τους επιστήμονες και τους κατοίκους, την ώρα που η σεισμική καταιγίδα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου πυκνώνει με αλλεπάλληλους σεισμούς.
Στο λιμάνι της Σαντορίνης τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά. Έκτακτα δρομολόγια πραγματοποίησαν τα πλοία Kissamos και Blue Star Paros.
Η μαζική φυγή από τη Σαντορίνη
Η Σαντορίνη αδειάζει από κόσμο καθώς πάνω από 6.000 είναι οι πολίτες που έχουν εγκαταλείψει το νησί τα τελευταία 24ωρα υπό τον φόβο των συνεχών σεισμικών δονήσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, έχει άλλη ιδιοσυγκρασία και αντιδρά διαφορετικά απέναντι στην αγωνία και τον φόβο. Και νομίζω ότι αυτό το οποίο σήμερα γίνεται είναι να βλέπουμε αυτήν ακριβώς την αντίδραση σε ανθρώπινο επίπεδο των πολιτών. Ο καθένας με διαφορετικό τρόπο εισπράττει και αντιλαμβάνεται και ζει αυτή την αγωνία σε μια σεισμική ακολουθία, η οποία είναι βεβαίως πάρα πολύ έντονη, είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο και από ό,τι λένε και οι επιστήμονες είναι και μία από τις πιο δύσκολες σεισμικές ακολουθίες που έχουν συναντήσει στη σταδιοδρομία τους» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια πρώτη αντίδραση στην τουριστική αγορά σε σχέση με το εν εξελίξει φαινόμενο, ο κ. Χατζημάρκος, επισήμανε βέβαια πως πρώτο μέλημα είναι η προστασία των κατοίκων και η ασφάλεια και η προετοιμασία της κρατικής μηχανής για να είναι έτοιμη.
«Ταυτόχρονα βεβαίως, η ομάδα των συνεργατών μας, η οποία ασχολείται με τον τουρισμό, παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και σε αυτό το επίπεδο, γιατί πάντα οι εξελίξεις στην οικονομία είναι κάτι το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ποιότητας της ζωής σε κάθε τόπο και σε κάθε χώρα. Μέχρι και χθες το απόγευμα που έχουμε στοιχεία, δεν έχει υπάρξει κανένα απολύτως κύμα ακυρώσεων. Δεν αποτυπώνεται δηλαδή πουθενά σε ό, τι αφορά τις τουριστικές εξελίξεις. Κάθε μέρα κάνουμε αυτό το σκανάρισμα μέσα από όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων που υπάρχουν, αλλά και μέσα από τους οργανωμένους tour operators που έχουν συμβόλαια στο νησί. Μέχρι και εχθές το απόγευμα το ισοζύγιο ήταν θετικό. Δηλαδή έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις στο νησί, δεν έχουν μειωθεί. Το παρακολουθούμε και αυτό. Αυτό νομίζω ότι δείχνει, γιατί υπάρχει και ερμηνεία σε αυτό, κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως παράδοξο, νομίζω ότι η ερμηνεία είναι ότι η διεθνής κοινή γνώμη είναι εξοικειωμένη πια με τα φυσικά φαινόμενα. Γιατί σε όλο τον πλανήτη βλέπουμε φυσικά φαινόμενα τα οποία έχουν πλήξει όλες τις χώρες. Δεν υπάρχει κάποια χώρα στον πλανήτη σήμερα που έχει μείνει έξω» προσέθεσε ο κ. Χατζημάρκος.
Όσο αφορά στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σημείωσε ότι, βρίσκεται σε επίπεδο προπαρασκευαστικό για τη λήψη προληπτικών μέτρων στην κατεύθυνση της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών, των ανθρώπων που είναι στα νησιά μας.
«Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα γίνεται τόσο μεγάλη σε προληπτικό πάντοτε στάδιο και επίπεδο κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα Συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας και με τον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους οργανισμούς, όπως είναι η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο ΔΕΔΔΗΕ, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό. οργανώνουμε καλύτερα τη δημόσια διοίκηση ούτως ώστε να έχει την ετοιμότητα αυτή που απαιτείται για να αντιμετωπίσει τυχόν καταστάσεις Πολιτικής Προστασίας» επισήμανε ο κ. Χατζημάρκος.
Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης.
«Υπάρχουν σχέδια εγκεκριμένα, έχουν ονομασία, είναι στο διαδίκτυο, επιχειρησιακά σχέδια, είναι το Τάλως 2 και το Εγκέλαδος 2 τα οποία έχουν προπαρασκευαστικά στάδια. Και τα δύο σχέδια αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε. Δεν υπάρχει εκκένωση σε κανένα από τα δύο σχέδια και δεν θα μπορούσε να υπάρχει εκκένωση για τον Εγκέλαδος 2, γιατί είναι σαν να έλεγε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι υπάρχει πρόβλεψη στον σεισμό. Δεν υπάρχει πρόβλεψη στον σεισμό» είπε καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος.
Έκτακτα δρομολόγια από και προς την Σαντορίνη
Όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα αναχωρούν με τα αεροσκάφη γεμάτα, με συνέπεια οι εταιρείες να προσανατολίζονται σε επιπλέον δρομολόγια.
Τις πρώτες πρωινές ώρες εκατοντάδες επιβάτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά, στο τελευταίο δρομολόγιο της ημέρας.
Στο πλοίο «Κίσσαμος» επικράτησε το αδιαχώρητο, με την πλειοψηφία των επιβατών να μην έχει βγάλει εισιτήριο επιστροφής.
Η AEGEAN ενημέρωσε το επιβατικό κοινό «για την προσθήκη δύο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων για σήμερα και μίας επιπλέον για αύριο, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού».
Οι έκτακτες πτήσεις είναι η Α3357 και η Α3361, με την πρώτη να έχει προσγειωθεί και τη δεύτερη να αναμένεται να φτάσει κατά τις 20:40.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η AEGEAN χθες Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα.
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1400 θέσεις συνολικά. Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2500-2700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας.
Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες.
Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα). Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5 Φεβερουαρίου».