Συνεχείς είναι οι σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις Κυκλάδες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι το επίκεντρό τους μετατοπίζεται προς Αμοργό, καθώς το νησί δεν είναι τόσο τρωτό όσο η Σαντορίνη, και ταυτόχρονα να «ευελπιστούν» σε έναν σχετικά πιο μεγάλο σεισμό ώστε να εκτονωθεί ηδραστηριότητα. Την ίδια ώρα το σενάριο της εκδήλωσης σεισμού 6 βαθμών Ρίχτερ παραμένει ως πιθανό, με τους σεισμολόγους να συστήνουν ψυχραιμία καθώς τέτοιες δραστηριότητες συμβαίνουν σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος.

«Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο mega. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η έξαρση που παρατηρήθηκε σήμερα το πρωί, με τους συνεχόμενους σεισμούς, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. «Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί», είπε αρχικά.

αναφορικά με το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω, είπε ότι συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. «Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός. Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία», τόνισε.

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται προς τα ΒΑ και συγκεκριμένα προς Αμοργό. «Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό, αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές», ανέφερε.

Πρωτοφανής κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα

από την πλευρά του ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, έκανε λόγο στο Πρώτο Πρόγραμμα για πρωτοφανή κατάσταση.

«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε. «Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι εμείς για να καθησυχάσουμε τον κόσμο θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση, μια αραίωση της ακολουθίας. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε, θα έλεγα το αντίθετο. Η συχνότητα των σεισμών αυξάνει. Παρατηρούμε μια αύξηση και των μεγεθών. Έχουμε τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες ημέρες από τη μια του Γενάρη, 49 σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα του 4. Σήμερα τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είχαμε επτά σεισμούς από τις 10 ώρα μέχρι το πρωί. Τώρα ξανά είχαμε άλλους δυο σεισμούς πάνω από 4. Πριν από λίγο πάλι φτάσαμε στο 4,8. Θέλω να πω ότι είναι μια κατάσταση που είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα ασυνήθιστη, πρωτοφανής θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα. Από κει και πέρα εξετάζουμε την ακολουθία. Για την ώρα δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί. Θα επανεξετάζουμε συνεχώς την κατάσταση, όταν δούμε κάποια βελτίωση εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης λόγο για μετακίνηση των επικέντρων, στην πλειοψηφία τους προς την Αμοργό, κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης της ακολουθίας, καθώς το ρήγμα πολλές φορές σπάει σιγά σιγά. «Η καινούργια περιοχή βέβαια έχει ένα καλό, είναι αρκετά μακρύτερα από την Σαντορίνη. Ως εκ τούτου, ένας πιθανός σεισμός έχει μεγαλύτερη απόσταση από τα νησιά, από το νησί της Σαντορίνης θα έχει μικρότερες επιπτώσεις και όσον αφορά την Αμοργό πάλι είναι σε κάποια καλή απόσταση θεωρώ» προσέθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η μετατόπιση των επικέντρων είναι κάτι φυσιολογικό, το διαφορετικό είναι οι επιπτώσεις ως προς το νησί αν γίνει εκεί ο σεισμός. «Δεν σημαίνει ότι όμως το υπόλοιπο τμήμα που είχε ενεργοποιηθεί πριν δεν είναι πια ενεργό. Θα μπορούσαμε να έχουμε και κάποιο σεισμό και σε αυτό το τμήμα. Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με το μέγεθος και το επίκεντρο», ανέφερε και κατέληξε: «Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι ένας σεισμός σαν αυτός που συζητείται, δεν θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο νησί. Έχουν παρθεί τα μέτρα, τα κτίσματα είναι αρκετά καινούργια τα περισσότερα όπου υπάρχει κάποιο προβληματικό κτίσμα κτλ. έχει ληφθεί υπόψιν. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση».

Αποφεύγουμε το τσουνάμι

«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στο ΕΡΤNews o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα», καθώς «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.

Όπως είπε, οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολoύμπο».

6 Ρίχτερ το μέγιστο

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, σε δηλώσεις του στο mega, είπε πως το μέγιστο που περιμένουμε είναι 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ». 

«Έχουμε την ρηξιγενή ζώνη αλλά δεν θα σπάσει όλο το ρήγμα. Δεν ξέρουμε μέχρι πόσο θα κρατήσει. Μόλις ξεφύγαμε και πήγαμε σε πιο αισθητούς σεισμούς, που είναι οι κλασικοί τεκτονικοί σεισμοί μεσαίου μεγέθους αλλά από το 4,1 φτάσαμε στο 4,9. Αυτό μας δείχνει ότι η καμπύλη εκτόνωσης είναι αρκετά γρήγορη και το πιθανότερο ειναι τις επόμενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό -τον κύριο- ή την σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση», είπε.

«Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα. Κάναμε πέρσι τις γεωτρήσεις, ξέρουμε την ιστορία του κάθε ρήγματος, ξέρουμε ότι το Κολούμπο έχει δώσει 6 μεγάλες εκρήξεις σαν αυτή του 1650. Από αυτά προκύπτει η ενημέρωση των στοιχείων. Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει μετά από αυτά τα στοιχεία και να πει ό,τι θέλει. Μας απασχολεί η ρηξιγενής ζώνη από την Άνυδρο μέχρι ανατολικά της Σαντορίνης. Οι μελέτες που κάνουμε συνάδουν στο ότι μπορεί ο σεισμός να φτάσει τα 6 Ρίχτερ», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «ευτυχώς κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στην όλη διαχείριση των σεισμών. Είμαι περήφανος που έχω μαθητές την κ. Νομικού, τον κ. Λέκκα, και πολλούς άλλους που έχουν μια εντελώς άλλη αντίληψη και ξεφύγαμε από την δεκαετία του ’80, που οι επιστήμονες ήταν περισσότερο γνωστοί για τις κόντρες τους. το κλειδί είναι ότι έχουμε στοιχεία πάνω στα οποία βγάζουμε τις απόψεις μας. Μέχρι πριν από 15 χρόνια τα στοιχεία ήταν στατιστικής φύσης. Κοιτάζαμε τι ξέραμε για τους σεισμούς και προσπαθούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο ατού τώρα είναι ότι έχουμε χαρτογραφήσει το ηφαίστειο Κολούμπο. Στην συνέχεια ξέρουμε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, έχουμε 12 ηφαιστειακούς κρατήρες ΒΑ του Κολούμπου ακριβώς σε αυτή την περιοχή των κρατήρων του Κολούμπου είναι που νότια μέχρι την νήσο Άνυδρο γίνεται όλη αυτή η δραστηριότητα», είπε αρχικά.