«Η τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργεί ζήτηση για νέες ειδικότητες, από την άλλη όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση αναμένεται ότι θα επηρεάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας», σημειώνει η Νιόβη-Παναγιώτα Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, μεταφέροντας τη δική της επαγγελματική ιδιότητα ως δικηγόρος μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών (fintech). Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές, τονίζει ότι «η Ευρώπη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ικανή ηγεσία, χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».
Ζούμε στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Από την εμπειρία σας ποιες πιστεύετε είναι οι προκλήσεις για την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα;
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση φέρνει τεράστιες αλλαγές, σε όλους σχεδόν τους τομείς και κλάδους, από την πρωτογενή παραγωγή και τη βιομηχανία μέχρι τις υπηρεσίες και την καθημερινότητά μας: συστήματα υπολογιστών ικανά να αυτοματοποιούν μεγάλο αριθμό διαδικασιών, «έξυπνα» σπίτια, συσκευές, εφαρμογές – ακόμη και ρούχα, που μπορούν να καταγράφουν δεδομένα. Τεχνητή Νοημοσύνη, ρομποτική, γνωσιακή πληροφορική, γενετική μηχανική, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, επιστήμη των υλικών, αποθήκευση ενέργειας, κβαντικοί υπολογιστές κ.ά. αλλάζουν δραστικά την παραγωγή, τη διαχείριση της υγείας, την εργασία, ακόμη και τομείς που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας.
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μεταμορφώνει, ουσιαστικά, τον τρόπο που οργανώνεται ο κόσμος μας και η ζωή μας. Δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Τα κράτη, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα μπορέσουν να συμβαδίσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπάρχει, ταυτόχρονα, ο κίνδυνος να βαθύνουν ή να δημιουργηθούν νέα χάσματα, ανάμεσα στους πρωτοπόρους και τους ουραγούς. Υπάρχουν προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας δεδομένων και προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Υπάρχουν κίνδυνοι για την απασχολησιμότητα εκατομμυρίων εργαζομένων. Η τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργεί ζήτηση για νέες ειδικότητες, από την άλλη όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση αναμένεται ότι θα επηρεάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό η Ευρώπη – και μαζί η Ελλάδα– να βρεθεί στην κόψη του κύματος των αλλαγών. Να μετατρέψει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σε εργαλεία αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη κ.ά. Αλλά, κυρίως, να λάβει εγκαίρως μέτρα, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποκλεισμού. Να μπορέσει ακόμα και η μικρή επιχείρηση και ο κάθε εργαζόμενος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες, να αποκτήσει κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω.
Κάνουν λάθος, λοιπόν, όσοι πιστεύουν ότι οι ευρωεκλογές είτε δεν μας αφορούν είτε είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας. Η Ευρώπη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ικανή ηγεσία, χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Εχετε ένα πλούσιο βιογραφικό, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Με ποιους τρόπους πιστεύετε μπορείτε να συνεισφέρετε στο Ευρωκοινοβούλιο προς το συμφέρον της Ελλάδας;
Είμαι δικηγόρος Αθηνών, Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον. Εχω σταδιοδρομήσει για πάνω από δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ. Εργάστηκα αρχικά σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπου χειρίστηκα σημαντικές υποθέσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών. Συνεργάστηκα στη συνέχεια με νεοφυείς επιχειρήσεις και κατόπιν με τον τεχνολογικό κολοσσό της Amazon, με τομέα ευθύνης τα προϊόντα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και καινοτομίας.
Ετσι απέκτησα, θα έλεγα, μια παγκόσμια θεώρηση των πραγμάτων. Είχα την ευκαιρία να δω πώς προσεγγίζουν τα θέματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Και, κυρίως, να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι παγκόσμιες εξελίξεις και ισορροπίες, σε όλα αυτά τα ζητήματα.
Αυτή η διατλαντική εμπειρία εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σκοπεύω να την αξιοποιήσω στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για να δυναμώσω τη φωνή της Ελλάδας εκεί όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές του αύριο. Για να συμβάλω σε πολιτικές που διασφαλίζουν ότι η τεχνολογική ανάπτυξη θα έχει χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό, σε πολιτικές που θωρακίζουν την εθνική ασφάλεια, σε πολιτικές που θα φέρουν στην Ευρώπη νέες επενδύσεις, θα ενισχύσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε πολιτικές που ενδυναμώνουν τη νέα γενιά και στηρίζουν τους πιο αδύναμους.
Το αίτημα για αναβαθμισμένη εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι ισχυρό κι αυτό το βλέπω καθημερινά, σε όλες τις επαφές μου με πολίτες. Είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε, επιλέγοντας στην κάλπη ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Ασφάλεια και ακρίβεια είναι τα δύο βασικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών και ενισχύουν την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων. Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει παραπάνω η Ευρωπαϊκή Ενωση;
Η ενίσχυση της ασφάλειας και η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτούν περισσότερη Ευρώπη και όχι ακραίες και οπισθοδρομικές φωνές.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τώρα. Χρειαζόμαστε κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, για να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό ανάστημα της Ευρώπης. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την κοινή δανειοληπτική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε τομείς όπως η άμυνα. Γιατί μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς, για να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και να ανταποκριθούμε στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Να επενδύσουμε περισσότερο στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και διασύνδεσης για καθαρή ενέργεια, να διασφαλίσουμε πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και ομαλές ροές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να επανακτήσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στον πρωτογενή τομέα.
Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό, αξιοκρατικό περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους, για τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Να διαμορφώσουμε ικανές δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης για να μη μείνουν άνθρωποι στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.
Σε όλα αυτά τα θέματα, οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρώπη, η νομοθεσία που θα προωθήσει και οι πόροι που θα διαθέσει, θα καθορίσουν το μέλλον μας. Γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται να έχει ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, στα κέντρα λήψης αποφάσεων: με εκπροσώπους που έχουν τη γνώση και την επαγγελματική εμπειρία, ώστε να μην είναι απλοί παρατηρητές, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών και να προωθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.