Υφυπουργός στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ορίστηκε ο Νίκος Ταχιάος, με έταιρη υφυπουργό την Χριστίνα Αλεξοπούλου και υπουργό τον Χρήστο Σταϊκούρα, όπως ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης νωρίτερα σήμερα σε σχετική ανακοίνωση για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως ο κ. Ταχιάος ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», ενώ έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά καιρούς για την πραγματοποίηση του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης. 

Κατά τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ήταν εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο του ΑΠΘ και ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από το 1987-1990. Όταν ήταν 24 χρονών είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1995 και για δυο χρόνια ορίστηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού, «σε μια θητεία που έχει αφήσει σε μένα τουλάχιστον, εξαιρετικές εικόνες και μνήμες», όπως παραδέχεται ο ίδιος σε κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα.  

Το 2002 ανέλαβε αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού, συμβάλλοντας σε σημαντικά έργα της συμπρωτεύουσας: Την ανάπλαση της νέας παραλίας, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο δημαρχείο, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Νοτιοανατολική Πύλη (περιοχή κεραμουργείου Αλλατίνη και Νέας Ελβετίας), το πιλοτικό πρόγραμμα για την επέκταση των Λαχανοκήπων, την Αλάνα της Τούμπας. Μέχρι το 2006, οπότε και αποχώρησε, επανεκλεγόταν επί πέντε συνπαττές θητείες.

Ακόμα, από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και εμπειρία στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της.

Γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης 

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Φοίτησε σε δυο δημόσια σχολεία, το Α’ πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1979 πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αναφέρει: «Όλο αυτό το διάστημα διατήρησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, μετέχοντας εταιρικά και σε γραφείο μελετών. Μεταξύ 2004 και 2010 υπήρξα μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

»Αυτές οι δραστηριότητες μού επέτρεψαν να αποκτήσω μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης, καθώς, εκτός των άλλων, συμμετείχα για πολλά χρόνια σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών».

Τα τελευταία χρόνια παρέχει υπηρεσίες ως μηχανικός – σύμβουλος ανάπτυξης σε τεχνική εταιρεία της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πλαίσιο, στο παρελθόν δούλεψε στο εγχείρημα της επένδυσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Ελλάδα. Τέλος, μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και είναι παντρεμένος με την Αναστασία Σημαιοφορίδου με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο.