Στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και της ακρίβειας αναφέρεται στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «tomanifesto» o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Εξηγεί το πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία για τα 50 προϊόντα ανά σούπερ μάρκετ και παρουσιάζει στοιχεία για τους ελέγχους που γίνονται προκειμένου να αναχαιτιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά. Για το θέμα αλλαγής του ωραρίου των καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Παπαθανάσης τονίζει ότι είναι απόφαση των εμπορικών συλλόγων και όχι της κυβέρνησης, αλλά προειδοποιεί ότι όποιος επιλέξει να το εφαρμόσει, τελικώς θα ζημιωθεί.
Στην Ντόρα Κουτροκόη
Τους τελευταίους μήνες οι πολίτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Το καλάθι έχει ακριβύνει πλέον αισθητά, οι ανατιμήσεις δεν έχουν τελειωμό και δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ καθώς όλα εξαρτώνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχει plan b για την προστασία των καταναλωτών;
Το μέλημα της κυβέρνησής μας από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, όπως και σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με τελευταία την ενεργειακή, είναι η στήριξη της κοινωνίας, ιδίως όλων όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι πληθωριστικές πιέσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε όλες τις χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά από αυτήν, είναι πρωτόγνωρες για όλη την Ευρώπη. Οσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε συνεννόηση με τον επιχειρηματικό κόσμο, επήλθε η συμφωνία για το «καλάθι του νοικοκυριού», το καλάθι, δηλαδή, με τα αναγκαία προϊόντα μιας οικογένειας. Κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο λίστα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα από τις κατηγορίες ειδών που εμείς ως υπουργείο κρίνουμε απαραίτητα για τη διαβίωση μιας οικογένειας.
Πρόστιμα μπαίνουν, κ. υπουργέ; Γιατί δεν ακούμε για συστηματικούς ελέγχους;
Οι έλεγχοι είναι συστηματικοί και αδιάκοποι. Γνωρίζω ότι η αντιπολίτευση επικαλείται διαρκώς το αντίθετο. Διαψεύδεται, όμως, από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία της Διυπουργικής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως τις 4 Οκτωβρίου, έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι με στόχο την αισχροκέρδεια σε καταστήματα τροφίμων και σουπερμάρκετ, έχουν διαπιστωθεί 283 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 397.305 ευρώ. Παράλληλα, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά –όπως λέει ο νόμος– προϊόντα για τα είδη πρώτης ανάγκης σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ο σκοπός μας δεν είναι να επιβάλλουμε πρόστιμα, αυτό πρέπει να το ξέρουν οι επιχειρηματίες. Σκοπός μας είναι αφενός η προστασία του καταναλωτή και αφετέρου η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει την πραγματικότητα των αριθμών η οποία δείχνει ότι σε καμία άλλη περίοδο δεν έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι στην αγορά.
Η αγορά, γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, έχει αρχίσει να «λυγίζει» από το κόστος κατά κύριο λόγο της ενέργειας. Οι εμπορικοί σύλλογοι, με πρώτον αυτόν της Θεσσαλονίκης, πήραν πρωτοβουλία και προτείνουν το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα το απόγευμα προκειμένου να μειωθούν εκείνες τις ώρες τα λειτουργικά έξοδα. Γιατί απορρίπτει η κυβέρνηση μία τέτοια λύση;
Το ωράριο των καταστημάτων δεν είναι κάτι που μία κυβέρνηση μπορεί να ρυθμίσει κατά το δοκούν. Πρόκειται για εθνική υπόθεση, τις λεπτομέρειες της οποίας, βεβαίως, ρυθμίζει νομοθετικά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οποιο όφελος και αν προέκυπτε θα ήταν σαφώς μικρότερο από τα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο στην αγορά εργασίας αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αν κάποιος σύλλογος επιδιώκει να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των μελών, με τη σύμφωνη γνώμη τους, αυτό είναι κάτι που αφορά τους φορείς του και αυτό που τους λέμε είναι ότι αν το κάνουν θα χάσουν έσοδα.
Πώς κρίνετε τη στάση της Ευρώπης μέχρι σήμερα στη διαχείριση της κρίσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Η Ευρώπη, το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε δυστυχώς με κάθε ευκαιρία, έχει αργές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων. Ως εκ τούτου, δίνει την εντύπωση ότι κωλυσιεργεί άσκοπα ή υποκύπτει σε σενάρια εσωτερικών αντιπαλοτήτων και συγκρούσεων συμφερόντων. Στο τέλος, όμως, όλοι το βλέπουμε αυτό, η Ευρώπη κάνει το σωστό, κάνει αυτό που πρέπει παίρνοντας αποφάσεις βάσει της υπεράσπισης των συμφερόντων της, του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης. Από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, στάθηκε και στήριξε με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της τον αμυνόμενο σε αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, πήρε θέση υπέρ του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης των κρατών. Η Ελλάδα, από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησής της από τη Νέα Δημοκρατία, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της στην Ευρώπη από όλες τις απόψεις και σε όλα τα επίπεδα. Παράδειγμα του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην Ευρώπη είναι η υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε στην άτυπη αλλά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα να ετίθετο το θέμα του ανώτατου ορίου τιμών στο ΤΤF ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τους τελευταίους μήνες, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, η χώρα μας προσελκύει εταιρείες, παγκόσμιους κολοσσούς, που προχωρούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων. Πρόσφατα είδαμε την Amazon στη Νάξο. Τι άλλαξε και την τελευταία τριετία η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε τέτοιου επιπέδου επενδύσεις;
Αυτό που έχει συμβεί είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο προέβλεπε τη σκληρή δουλειά όλων μας για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Το μεταρρυθμιστικό έργο μας, το οποίο συνεχίστηκε αδιαλείπτως κατά τη διάρκεια όλων των κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει το πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που είχε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Το έργο αυτό έχει, μεταξύ άλλων, στόχο να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στον επιχειρηματία και τον επενδυτή, να δημιουργήσει κι άλλες νέες θέσεις εργασίας, να απλοποιήσει όσο το δυνατόν όλες τις διαδικασίες, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. Η χώρα μας κατόρθωσε να καταγράψει ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις με αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση και ρεκόρ 31ετίας στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια, 4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η ανοδική πορεία των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων συνεχίζεται και το 2022, αφού το α΄ εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους. Κάτι που σημαίνει ότι μόνο εντός του α΄ εξαμήνου του 2022 οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν συγκριτικά με ολόκληρο το 2021. Οπως αναφέρετε κι εσείς, υπάρχει εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Η Ελλάδα από το περιθώριο στις επιλογές των επενδυτών όπου βρισκόταν έχει αναβαθμιστεί σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική επένδυση της Google που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθησε η ανακοίνωση της επένδυσης της Amazon Web Services στη Νάξο καθώς και η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη. Το ίδιο αποδεικνύουν και οι μεγάλες επενδύσεις ξένων επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Pfizer, η Cisco, η Teamviewer, η Microsoft.
Τι ακριβώς έχει γίνει με τη σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μαραβέγια και την ένταξη ιδρυθείσας εταιρείας τους στον Αναπτυξιακό Νόμο; Γιατί σας εμπλέκει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ, όπως έχετε δηλώσει, δεν υπογράφετε ούτε εσείς αλλά ούτε και ο Αδωνις Γεωργιάδης;
Ο ΣΥΡΙΖΑ –και με αυτήν την υπόθεση– ανέδειξε μία ακόμα φορά δύο βασικά χαρακτηριστικά του: ότι η πολιτική στάση που έχει ονομαστεί «πολλακισμός» είναι βασική στρατηγική του επιλογή και ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα να κινείται στην τροχιά του ψεύδους και της τοξικότητας. Οι διαδικασίες για την έγκριση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ακολούθησαν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το σύνολο των νομικών διαδικασιών, τις οποίες με τον δικό μας νόμο διασφαλίσαμε ακόμα περισσότερο. Ουδεμία πολιτική παρέμβαση μπορεί να γίνει, πόσο μάλλον υπουργική. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών, κάτι που δεν συνέβη. Ο φορέας δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ ως κρατική ενίσχυση από τους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου. Να σημειώσουμε ότι με τις διατάξεις που έφερε η ΝΔ, οι ατομικές διοικητικές πράξεις υπογράφονται αποκλειστικά από τον αρμόδιο γενικό διευθυντή. Για τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια τέτοια υπογραφή δεν έχει μπει. Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη λάσπη και στη δική του –βολική– πραγματικότητα. Οπως κάνει με όλα τα θέματα –είτε μικρά που αφορούν την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα είτε μεγάλα και διεθνούς εμβέλειας, όπως το μεταναστευτικό– επενδύει στη μικροκομματική κερδοσκοπία, εις βάρος ακόμα και των εθνικών συμφερόντων.