Για την αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών, τη συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό και τις επιστροφές μεταναστών, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ροές έχουν αυξηθεί», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η αυξητική τάση έχει ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου έτους και συνεχίζεται σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του 2024.
«Η τάση είναι αυξητική κι αυτό ασφαλώς προβληματίζει. Το σύστημά μας, έχω πει πολλές φορές, αντέχει επί του παρόντος, εκτός δραματικού απροόπτου. Ένα δραματικό απρόοπτο που ίσως δεν είναι και τόσο απρόοπτο, είναι μία ακόμα μεγαλύτερη ανάφλεξη στο Λίβανο, όπου εκεί ασφαλώς και αν αρχίζουν να γενικεύονται οι συγκρούσεις θα έχουμε άλλη μια επιπλέον ροή προς τα Δυτικά, μέσω τις Μεσογείου. Θα πιεστεί εξαιρετικά πάρα πολύ η Κύπρος, αναμένεται να πιεστεί και η Ελλάδα και η Τουρκία. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες στη Νέα Υόρκη, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Ερντογάν, και ήταν βασικό θέμα της συζήτησής τους, είναι ότι σε αυτό το κομμάτι, στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, Ελλάδα και Τουρκία έχουν να κερδίσουν και οι δύο εάν συνεργαστούν», επεσήμανε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την γειτονική χώρα και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει αυτή η συνεργασία στο μέτωπο του Έβρου και γι΄αυτό χρειάζεται μία οργανωμένη συνεργασία βάσει συντονισμού με τις τουρκικές αρχές, ενώ επιβεβαίωσε και την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλικαγιά.
«Γιατί από τον Έβρο οι ροές είναι μειωμένες. Ελάχιστα, περί το 5%, αλλά μειωμένες. Είναι και πιο εύκολο διότι οπωσδήποτε η κατασκευή των εμποδίων, όχι μόνο ο φράχτης, έχει περιορίσει τα σημεία εισόδου και επομένως κάνει πιο δύσκολη υπόθεση την είσοδο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Στα νησιά και στη θάλασσα είναι άλλο το ζήτημα. Έχουμε μία πάλι οριακή μείωση από το Βόρειο Αιγαίο, η δομή της Λέσβου φιλοξενεί περίπου τους χίλιους, είναι περίπου ιστορικό χαμηλό αυτό το διάστημα. Θυμίζω παλαιότερες εποχές που ήταν 15.000», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ναυάγιο της Σάμου και τη δράση των διακινητών, επεσήμανε: «Το ναυάγιο της Σάμου, για το οποίο όλοι λυπούμεθα, δεν επιχαίρει κανείς για αυτό, δείχνει το πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι, έστω και αν είναι σύντομο, 1 με 2 μίλια απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι τα νησιά μας. Εάν το ταξίδι αυτό γίνεται με ένα πολύ γρήγορο ταχύπλοο σε θαλασσοταραχή το ταχύπλοο δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα και όταν το κάνει θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών. Ένα μεγάλο ταχύπλοο με πολύ ισχυρές μηχανές, δεν είναι τα φουσκωτά που είχαμε κάποτε, είναι μεγάλα ταχύπλοα, άλλο ένα θέμα που προφανώς έκανε τον πρωθυπουργό να πει, να δούμε πώς τα ταχύπλοα αυτά δεν θα ξεκινάνε. Διότι δεν μπορούν να κρυφτούν αυτά τα σκάφη όταν μεταφέρονται προς τα παράλια. Δεν είναι ένα φουσκωτό που πας στην ακτή, παίρνεις την τρόμπα, το φουσκώνεις μπαίνουν όσοι μπορούν μέσα και το παρατάς και φεύγεις. Δεν είναι έτσι. Το ταχύπλοο δεν κρύβεται. Είναι πιο οργανωμένο και εν πάση περιπτώσει μεταφέρεται και κάνει τη δουλειά του στα πλαίσια της λειτουργίας μιας εγκληματικής οργάνωσης ή πολλών, που είναι οι διακινητές. Εκεί λοιπόν πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Δεν μιλάμε πολύ για τα κυκλώματα των παρανόμων διακινητών, αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους, τους παίρνουν, φαντάζομαι, ό,τι έχουν και δεν έχουν, γιατί για να μαζέψεις λεφτά από τις χώρες που έρχονται, φαντάζομαι ότι πρέπει να πουλήσεις όλα τα υπάρχοντά σου για να κάνεις το ταξίδι. Και φυσικά τους βάζουν σε κίνδυνο ζωής, τους μεταφέρουν απέναντι με 5 και 6 μποφόρ και το ταχύπλοο έχει σοβαρό κίνδυνο να ανατραπεί και να προκληθεί ναυάγιο».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ακόμα ότι είναι απαραίτητη η αυξημένη παρουσία της Frontex, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για μαζικές επιστροφές από τη Γερμανία. «Το ξεκαθαρίσαμε με τους Γερμανούς. Τους είδα πριν από 10 μέρες, περίπου, στο Βερολίνο. Είχα μία πολύ καλή συζήτηση, με λογική. Οι μεμονωμένες επιστροφές προβλέπονται από το ισχύον ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, είτε το Δουβλίνο 3 είτε της διατάξεις περί απονομής της ιδιότητας του πρόσφυγα, ασύλου δηλαδή, σε αυτούς που μπαίνουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Για μεμονωμένες επιστροφές, προβλέπεται ήδη και δεν περιμένουμε τις ανακοινώσεις, για να ισχύσει. Έχουν έρθει ελάχιστοι γιατί υπάρχουν κάποια προβλήματα στο πεδίο», σημείωσε, ενώ καταλήγοντας ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάνω από 4.000 επιστροφές μεταναστών των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου.