Αναμφίβολα έχουν γίνει μεγάλα και σημαντικά βήματα προόδου από το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο, ως οφείλουμε στους πολίτες, η προσπάθεια να μετεξελιχθεί ο e-ΕΦΚΑ σε έναν ευέλικτο Φορέα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιοποιημένης εποχής μας και να έχει τον πολίτη στο επίκεντρο, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Από τις περισσότερο από 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) του 2019 οι συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έχουν μειωθεί σε περίπου 70.000, συν τις 16.000 διεθνείς συντάξεις, στων οποίων τη διεκπεραίωση εμπλέκονται και φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού. Για τις διεθνείς συντάξεις έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα η διαδικασία σε ό,τι αφορά τις συντάξεις των υπαλλήλων της Ε.Ε., των ευρωπαϊκών Οργανισμών και των συντονισμένων διεθνών Οργανισμών χάρη στην ενεργοποίηση σχετικού λογισμικού. Το βάρος πλέον έχει δοθεί στην αποκλιμάκωση των περίπου 35.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη συνδρομή και σχετικών λογισμικών που δημιουργήθηκαν. Παράλληλα προχωρά η διεκπεραίωση και των εναπομεινασών 23.000 κύριων συντάξεων (προϋπόθεση για την επικουρική σύνταξη είναι η έκδοση της κύριας), που αποτελούν δύσκολες περιπτώσεις, για παράδειγμα για πολλές εξ αυτών εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις. Η αποκλιμάκωση των επικουρικών συντάξεων είναι κρίσιμο να γίνει, και θα γίνει, τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένεται νέα εισροή συνταξιοδοτικών αιτημάτων με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες με χρέη 20.000-30.000 ευρώ και αγρότες με χρέη 6.000-10.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να λάβουν τη σύνταξή τους. Όπως αποκάλυψε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου, το επόμενο διάστημα ο e-ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει άλλες δύο πλατφόρμες: η πρώτη θα δίνει τη δυνατότητα σε όσες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες το δικαιούνται να κάνουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα μητρότητας, ενώ η δεύτερη θα είναι η πλατφόρμα δήλωσης των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Σε ό,τι αφορά ένα ζήτημα που απασχόλησε την επικαιρότητα, την μη επέκταση της ασφαλιστικής ικανότητας ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που έχουν χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ μετά την 29 η του μηνός (όπως ίσχυε επί πανδημίας και διατηρήθηκε πέρυσι, ως μέτρο στήριξης της κοινωνίας, με δυνατότητα μερικής καταβολής εισφορών), είναι σημαντικό να τονιστεί πως κανείς που διαθέτει ΑΜΚΑ δεν θα μείνει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Όπως ξεκαθάρισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αλλά πηγαίνουμε στην προ Covid εποχή όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους, δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς». Επιστροφή στην κανονικότητα δηλαδή.
Σε κάθε περίπτωση, η κανονικότητα του e-ΕΦΚΑ είναι πλέον συνυφασμένη με την ψηφιοποίησή του. «Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, η προσθήκη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών αποτελούν έργα-πυλώνες που έχουμε εκκινήσει για τη μετεξέλιξη του Φορέα σε έναν μοντέρνο Οργανισμό με στόχο την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας», όπως έχει θέσει τον στόχο ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης.
Για τη διαρκή βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, όμως, είναι σαφές πως δεν αρκεί από μόνη της η ψηφιακή μετάβαση του Φορέα. Και ο e-ΕΦΚΑ δεν αρκείται σε αυτό. Βασική αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικής και Ανάπτυξης του e-ΕΦΚΑ αποτελεί η ανάπτυξη και η εφαρμογή συστήματος δεικτών αξιολόγησης του έργου του Φορέα και μέτρησης της ικανοποίησης των πολιτών. Γίνεται έτσι αντιληπτό πως ο Φορέας γνωρίζοντας τον βαθμό ικανοποίησης ή μη των ασφαλισμένων του μπορεί να αναπροσαρμόσει τα σχέδια του και να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών του ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των πολιτών, ιδίως σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων και καταστάσεων.
Επιπλέον, ο e-ΕΦΚΑ, αξιοποιεί την εκπαίδευση για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά παράλληλα και στάσεων και συμπεριφορών των εργαζομένων του προς τους πολίτες μέσω καινοτόμων, επιστημονικά καταρτισμένων προγραμμάτων σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υβριδικών προγραμμάτων, διά ζώσης εκπαίδευσης αλλά και επί τόπου, στον χώρο εργασίας. Η εκπαίδευση των εργαζομένων που έχει γίνει από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση συνέβαλε και στην αύξηση του ρυθμού μείωσης των εκκρεμών συντάξεων.
Η νέα εποχή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τον πολίτη στο επίκεντρο, περνάει μέσα από τη σύνθεση και την αξιοποίηση πολλών και εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους δυνάμεων, παρεμβάσεων και δυνατοτήτων.
* Υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ