Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας η τελετή επαναπατρισμού από την Κύπρο των λειψάνων εννέα Ελλήνων οπλιτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
Τον Νίκο Δένδια συνόδευσαν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ως εκπροσώπος και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημήτριου Χούπη, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Το παρών έδωσε και ο πρέσβης της Κύπρου Σταύρος Αυγουστίδης.
Η τελετή ξεκίνησε με την απόδοση τιμών και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των εννέα οπλιτών. Στην ομιλία του ο Νίκος Δένδιας είπε τα εξής: «Με αίσθημα συγκίνησης αλλά και εκπλήρωσης του μέγιστου εθνικού χρέους, υποδέχομαι σήμερα εν ονόματι της κυβέρνησης, αλλά νομίζω και του συνόλου του ελληνικού λαού, τα λείψανα εννέα Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν το 1974. Τιμάμε επίσης σήμερα τη μνήμη έξι ακόμη ηρώων, οι οποίοι ενταφιάστηκαν χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο.
Η προσπάθεια για την ανεύρεση και την ταυτοποίηση των οστών των νεκρών μας συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες. Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες τους. Οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, να σταματήσουν να τους θρηνούν σαν "αγνοούμενους", να τους τιμήσουν ως ήρωες, πεσόντες υπέρ πατρίδος, όπως ακριβώς αρμόζει.
Σημειώνω ότι από το 1974 μέχρι την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004, δεν υπήρξε ενέργεια διάνοιξης τάφων προς ταυτοποίηση νεκρών – αγνοουμένων, παρά την ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το 1981.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυπριακή κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιστροφή των ηρώων μας στις οικογένειές τους και στην πατρώα γη.
Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των ιερών οστών όλων των πεσόντων Ελλήνων, ώστε να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Όπως ακριβώς επιτάσσει η εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς επιβάλλει η εθνική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου έως σήμερα.
Δεν διαφεύγει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας το μεγάλο μάθημα της Ναυμαχίας των Αργινουσών, όταν οι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τους νικητές ναυάρχους τους, επειδή στην τρικυμία δεν ανέσυραν τα σώματα των νεκρών τους. Ο υπέρ πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά ιερός.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετώ ονομαστικά τους ήρωες που επιστρέφουν σήμερα στην πατρίδα: Τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Γεώργιο Αναλυτή, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Αναστάσιο Κρατημένο, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Ιωάννη Ηλιόπουλο, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Ηλία Τούλη, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Γεώργιο Μαρτζάκλη, τον έφεδρο ανθυπασπιστή Αλέξιο - Αλέξανδρο Χριστόπουλο. Όλοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την πατρίδα και τον Ελληνισμό.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι οι νεκροί είναι έφεδροι. Επιβεβαίωση της ιστορικής επιλογής για χιλιετίες του Ελληνισμού. Ασπίδα της πατρίδας ήταν, είναι, θα είναι ο στρατός των πολιτών της.
Παραδίδουμε σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οστά τους στις οικογένειές τους. Παραδίδουμε, επίσης, τα ονόματά τους στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης».
Η ταφή των λειψάνων των εννέα οπλιτών θα γίνει στους τόπους καταγωγής τους, από τους συγγενείς σε συνεργασία με τους οικείους Σχηματισμούς.